Site Verrier de Meisenthal
Galerie(14)

Opuštěná sklárna v Meisenthalu: Betonová vlna jako symbol slavné historie

Meisenthal je malá francouzská víska poblíž německých hranic. Ačkoliv zde žije ani ne 700 obyvatel, nalezneme tu mimořádnou architektonickou realizaci, která je pevně spjata s historií tohoto údolí. Site Verrier de Meisenthal je kulturní centrum vybudované v historické sklárně z 18. století, protože právě sklářství tuto obec proslavilo po celém světě.

Má se za to, že právě meisenthalským sklárnám vděčíme za tradici vánočních baněk. V polovině 19. století totiž nastal v zimě nedostatek jablek, kterými si lidé zdobili vánoční stromky. Skláři z Meisenthalu nabídli alternativu obdobného tvaru, pouze ze skla.

Podobně jako mnohá jiná odvětví, i sklářství v Meisenthalu postihl úpadek, kontinent zaplavily levné výrobky z Asie, kterým nemohla poctivá rukodělná výroba stačit. Zůstala pouze tradice a zejména rozlehlý výrobní komplex o rozloze 6 500 m2 v samotném srdci obce.

Site Verrier de Meisenthal
Site Verrier de Meisenthal
Site Verrier de Meisenthal
Site Verrier de Meisenthal
Site Verrier de Meisenthal
Site Verrier de Meisenthal
Site Verrier de Meisenthal
Site Verrier de Meisenthal

Intervencí francouzského studia FREAKS Architecture a amerického studia SO-IL, které vyhrály mezinárodní architektonickou soutěž, však došlo nejen k záchraně tohoto objektu, ale podařilo se jim sjednotit současné umění s průmyslovým dědictvím.

Vlna symbolizující rozžhavené sklo

Dvojici bývalých továrních budov totiž nově propojuje na místě litý betonový povrch připomínající vlnu, či v přeneseném významu i tažení rozžhaveného skla. Betonová krusta slouží jako střecha, strop a stěna, čímž rámuje a uzavírá prostor nově vzniklého náměstí. Pod i nad tímto povrchem vznikly nové prostory, které slouží jako kanceláře, dílny, kavárna a restaruace.

Site Verrier de Meisenthal
Site Verrier de Meisenthal | Zdroj: Iwan Baan

V hlavní budově továrního areálu pak vznikly tři nezávislé instituce, které se vzájemně doplňují. Muzeum skla (Musée du Verre et du cristal) – živá paměť sledující historii skla v místě; CIAV (Centre International d’Art Verrier) – mezinárodní centrum sklářského umění, kde se setkává tradiční řemeslo se současnými postupy; a Cadhame (Halle verrière) – multidisciplinární kulturní prostor hostící umělecké instalace, happeningy a koncerty.

Stávající budovy byly rovněž přetvořeny a rozšířeny: tovární hala získává nový vstup v dosud nevyužívaném suterénním podlaží, dále zde vzniklo „black box“ divadlo s kapacitou 500 míst, které lze rekonfigurovat jako divadlo s místem k stání pro 700 osob nebo otevřít na koncertní sál pro 3000 osob. Vzhledem k tomu, že stávající budovy jsou památkově chráněné, byly zásahy omezeny na minimum a doplněny o konstrukce, které působí kontrastně ke starým cihlám.

Site Verrier de Meisenthal
Site Verrier de Meisenthal | Zdroj: Iwan Baan

Nově vzniklý veřejný prostor díky své variabilitě zvyšuje občanské povědomí o historickém místě a zároveň představuje velmi flexibilní místo pro venkovní divadlo, koncerty a sezónní slavnosti, díky čemuž se do periferního městečka daří lákat domácí i zahraniční turisty.

Site Verrier de Meisenthal

Lokalita: Meisenthal, Francie
Architekti: FREAKS Architecture + SO-IL
Autoři:
SO-IL: Florian Idenburg, Jing Liu, Ilias Papageorgiou, Lucie Rebeyrol, Ian Ollivier, Seunghyun Kang, Pietro Pagliaro, Danny Duong, Antoine Vacheron
FREAKS Architecture: Yves Pasquet, Cyril Gauthier, Guillaume Aubry, Bertrand Courtot, Axel Simon
Rozloha: 6500 m²
Realizace: 2021
Klient: Musée du Verre et du cristal, Centre International d’Art Verrier