Staronové knihkupectví

Prostor motivuje návštěvníky ke čtení

Britské město Newcastle bývalo během průmyslové revoluce námořním a výrobním centrem severovýchodní Anglie, nyní je centrem podnikání, umění a vědy. V centru historického města bude v blízké době otevřeno nové, nevšedně koncipované knihkupectví, které navrhl mladý architekt Try Andy.

Projekt knihkupectví je situován do budovy postavené ve 30. letech 19. století, v takzvaném georgiánském stylu. Nachází se v centru města a je součástí historického trhu Grainger Market. Ten byl navržen architektem Johnem Dobsonem, pojmenován byl podle svého stavitele Richarda Graingera a je dnes jedním z mála zbývajících zastřešených trhů v Británii.

Architektura a literatura

Nápad vytvořit knihkupectví právě v této budově nepřišel na mysl architekta jen tak z čista jasna. Plaketa na domě připomíná historický význam místa prodeje knih, které zde bylo již během 19. století. Knihkupectví se stalo proslulým po celém městě i jeho okolí a brzy se stalo neformálním místem setkávání místních intelektuálů. Návrh nového knihkupectví nazvaného re_Forum má za cíl znovu vytvořit vlídné místo setkávání a propagovat současnou beletrii.

Zrcadlení města

Záměrem návrhu je vytvořit otevřený prostor, umožňující volný pohyb návštěvníků, který motivuje kolemjdoucí ke čtení a ocenění hodnoty příběhů. Projekt respektuje původní architektonické rysy a uspořádání budovy. Současně má za úkol vdechnout knihkupectví ducha současnosti a vytvořit otevřený prostor s dostatkem přirozeného světla. Interiérové uspořádání reaguje na pohyb lidí ve vnitřních prostorách Grainger Market.

Myšlenka přizpůsobení budovy okolnímu prostředí je hlavním konceptem návrhu. Cílem autora projektu není pouze reprezentovat stávající budovu, ale – v širším kontextu – reprezentovat samotné město Newcastle. Tento nápad je realizován prostřednictvím prostoru, který zrcadlí okolní prostředí a mísí se s ním.

Subtilní schodiště motivuje návštěvníky aby prozkoumali prostor ve druhém podlaží
Subtilní schodiště motivuje návštěvníky aby prozkoumali prostor ve druhém podlaží |

Ohořelé police

Hlavní prosklený vstup je navržen tak, aby rozostřil hranici mezi interiérem a exteriérem a povzbudil kolemjdoucí, aby nahlédli do budovy. Policové regály a stropní konstrukce nesou odkaz georgiánské architektury.

Ohořelý povrch dřeva navozuje v interiéru knihkupectví mírně dramatickou atmosféru, kterou ovšem ostatní interiérové prvky zavedou zpět do poklidné útulnosti. Subtilní schodiště motivuje návštěvníky, aby prozkoumali prostor v druhém podlaží, kde si mohou pochutnat na lehkých jídlech a nápojích, posedět, relaxovat a číst si.

Prostor motivuje návštěvníky ke čtení
Prostor motivuje návštěvníky ke čtení |

Hra materiálů a světla

Vysoké police umístěné na strategických místech skrývají stávající i nové konstrukční elementy. Autor projektu myslel také na stínicí prvky zabraňující oslnění sluncem, což v knihkupectví přispívá k vytvoření komfortního prostředí.

Tmavě tónovaný interiérový nábytek pohlcuje teplo nízkého zimního slunce, zatímco podlaha je navržena ve světlém tónu odrážejícím sluneční paprsky během léta, což projasňuje interiér a minimalizuje energii pro umělé osvětlení. Tenké dřevěné lamely na stěnách, stropu a spodní straně ochozů skrývají svítidla a připomínají stránky knih.

Tenké dřevěné lamely skrývají svítidla a připomínají stránky knih
Tenké dřevěné lamely skrývají svítidla a připomínají stránky knih |
Knihkupectví Re_Forum
Místo: Newcastle upon Tyne, Velká Británie
Architekt: Try Andy
Projekt: 2017
Text: Tereza Janišová
Obrazový Materiál: Try Andy

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 5/2018.

Komentáře