Zahrady, restaurace, pracovní zóny. Pařížský SHIFT se proměnil k nepoznání

zmenš HLAVNI 60572 main 896 13 60572 sc v2com
Zdroj: V2COM

Administrativní areál SHIFT se nachází na hranici mezi 15. pařížským obvodem a městskou částí Issy-les-Moulineaux. Byl navržen a postaven na začátku 90. let pro společnost Unibail.

Uspořádáním, dispozicemi ani pracovním prostředím však již neodpovídal současným trendům a požadavkům, bylo proto rozhodnuto o jeho rekonstrukci a rozšíření. Výsledkem je moderní komplex budov s novými, atraktivními a flexibilními kancelářskými prostorami, nabízejícími funkčnost i pohodlí.

Město Issy-les-Moulineaux ležící v těsné blízkosti Paříže je pro majitele mnoha institucí a správních orgánů takzvanou dobrou adresou, své centrální středisko zde má například společnost Eurosport, skupina Canal+, ARTE, France 24 a mnoho dalších. Modernizace budovy byla proto nejlepší volbou i z ekonomického hlediska.

Zcela nový facelift fasády

Základem významné obnovy, jež je autorským dílem studia Arte Charpentier Architectes, je proměna fasády, jež původně uzavřenou budovu, izolovanou od okolního prostředí, otevřela městu a umožnila jí zahájit dialog s nejbližším okolím: vnější betonové panely byly odstraněny a nahrazeny prosklenou obálkou, členěnou svislými plasticky vystupujícími žebry z kompozitního materiálu.

Schéma demolice části budovy a nové výstavby | Zdroj: V2COM

Prosklené fasády spolu s vertikálními slunečními clonami vytvářejí prostřednictvím projekcí jemných lamel různé šířky v čase a místě proměnlivé obrazce. V moderní a živé atmosféře generované touto souhrou surových a rafinovaných materiálů v harmonických barevných paletách vyzařují velkorysé prostory společnosti Shift vřelé a příjemné prostředí. V návaznosti na rytmické téma svislých lamel na fasádě je vstupní hala zakončena stejnosměrnými latěmi v buku.

Atrium jako společenské i organizační srdce budovy

Hlavní architektonickou inovací interiéru je vytvoření vnitřní proluky, jež je specifická vertikální linií zlomů, dodávajících centru budovy na dynamičnosti. V prostoru uzavřeném skleněnou střechou vystupuje do středového prostoru sestava mezaninových balkonů, propojených mohutným schodištěm, jež bylo stavěno opačně, než bývá zvykem – shora dolů. Vnitřní atrium prochází budovou z východu na západ, kopíruje tak ve své linii ulice po obou stranách kancelářského komplexu a stává se spolu s nimi optickou spojnicí mezi Paříží a Issy-les-Moulineaux.

Srdcem projektu je centrální sjednocující prostor v přízemí, kolem kterého se soustřeďuje každodenní život zaměstnanců – nabízí pohodlí a komfortní prostředí pro sociální kontakty, je možné zde odpočívat, dát si kávu či oběd, ale také s kolegy či klienty v neformálním prostředí najít inspiraci a kreativní řešení pracovních projektů.

Vybavení této části atria o ploše 5 000 m² je řešeno komplexně – vstupní hala, recepce, uvítací bar, kancelář správce, kosmetický salon, zóny Plug & Work, přednáškový sál s 200 sedadly a prostory pro formální a neformální setkávání jsou uspořádány kolem centrálního prostoru. Velká restaurace pro téměř 2 000 strávníků nabízí výběr z pěti jídel a v době obědů připomíná včelí úl. Její součástí jsou i kiosky a bar a také prostorná zelená terasa s 60 místy.

60570 main 896 13 60570 sc v2com
Kancelářské prostory mají díky velkorysému prosklení dostatek světla a nepravidelné dispozice zabraňují monotónnosti.  | Zdroj: V2COM

Zajímavě řešené jsou i kancelářské sály s podlahovou plochou okolo 5 800 m2, jejichž nepravidelné dispozice brání hrozící monotónnosti větší variabilitou uspořádání. Velkorysé prosklení fasády zajišťuje také dostatek přirozeného světla po většinu dne, což je nejen ekonomické, ale má to rovněž pozitivní vliv na náladu a pracovní výkonnost zaměstnanců.

Symbióza moderních technologií s přírodou

Ekonomičnost a praktičnost měly při modernizaci budovy významnou roli. Přístupy k budově jsou nekomplikované, přehledné a efektivní, vstupy jsou v místech, kde lze nejen pohodlně vejít do budovy, ale případně také vyjít do příjemných venkovních prostor, kde mohou zaměstnanci i veřejnost odpočívat.

SHIFT
Velká restaurace pro téměř 2 000 strávníků nabízí výběr z pěti jídel a v době obědů připomíná včelí úl. Její součástí jsou i kiosky a bar a také prostorná zelená terasa s 60 místy.  | Zdroj: V2COM

Nový komplex SHIFT je navržený jako zahrada, soukromé terasy, lodžie a balkony s celkovou plochou 1 800 m2 jsou průběžně osazovány spoustou rostlin, které zde mají ideální podmínky. Střecha byla přeměněna na upravenou zelenou terasu s rozlohou 2 600 m². Areál díky tomu nabízí vysoce komfortní alternativní venkovní pracovní prostor, oběd v zeleni a navíc i 1 000 m² městského zemědělství, provozovaného společností Sous les fraises, která dodržuje principy RIE (Resources for Infant Educarers – Zdroje pro kojence) s cílem zvýšit povědomí o ekologii a o spřízněnosti rodičů a nejmenších dětí.

Moderní areál SHIFT je provozován v architektonickém a ekologickém přechodovém modu, jehož cílem je dosažení zdvojené certifikace BREEAM „Excellent“ a HQE „Exceptional“. Kromě kancelářského komplexu je současně laboratoří pro experimentování s metodami udržitelnosti a projekty budoucnosti, mezi něž patří například zmíněné městské zemědělství.

Shift
Zelená střešní terasa se rozprostírá na ploše 2 600 m2 a umožňuje využití jako alternativní pracovní prostor nebo třeba pro venkovní oběd.  | Zdroj: V2COM

 

Studio Arte Charpentier Architectes
Od roku 1969 se architektonické studio Arte Charpentier Architectes snaží přinášet to nejlepší ze své odbornosti a inovací a uplatňovat je v nových projektech. Osobitý přístup a praktické využívání nových metod využívá v architektonické praxi, urbanismu, interiérovém designu a krajině. Tento princip a přístup spojuje více než 120 zaměstnanců 15 různých národností včetně 20 spolupracovníků v pobočkách společnosti v Paříži, Lyonu a Šanghaji a rezonuje s neustále se vyvíjejícími problémy městského a územního plánování ve Francii i mimo ni.

SHIFT – Rekonstrukce a rozšíření kancelářské budovy

Místo: Issy-les-Moulineaux, Francie
Klient: Unibail–Rodamco–Westfield
Architekt: Arte Charpentier Architectes (architektura, interiér, krajinářské úpravy)
Podlahová plocha: 45 700 m²
Dokončení: 2018

Dana D. Daňková