Partneři sekce:

Wine Bar Reisten v Pavlově nachází svou vlastní vinařskou poezii

Je poměrně snadné podlehnout opojnému vinařskému kýči a představit veřejnosti prostor degustace vína v podobě laciné kulisy, důvěrně známé z filmů. O to víc potěší, že se citlivé zakázky vinného baru v Pavlově zhostili architekti z ateliéru ORA a vytvořili tu příjemný kousek originální regionální architektury.

Z jakého důvodu by měla být taková zakázka citlivá? Předně třeba proto, že navazovala na předchozí stavební úpravu, naznačenou prací jiného ateliéru již v roce 2010. A ve své rudimentární podobě se propisovala do skutečnosti v místě, jež sloužilo povšechně spíš jako sklad.

Druhým komplikujícím faktorem pak bylo samo umístění stavby, na scénicky velmi příhodné lokalitě pod Děvínem a vápencovým bradlem Pálavy. Je tu krásně, ale právě tahle silná estetika místa v epicentru vinařského světa svádí k tvůrčí nekázni.

Snaha doplnit sem zbytečně za sebe něco výrazného pak často zanechává přeslazenou pachuť druháku a nepříjemný bolehlav. Tým architektů z ORA dokázal včas rozpoznat rizika nástrahy, neškobrtnul k familiárnímu kýči a dokázal zkrotit formu projektu k příhodné účelnosti.

V jednoduchosti je síla

Realizace Wine Bar Reisten je o splynutí vnějšího světa přistavěné terasy s dubovou palubou, která na svých 300 metrech čtverečních nabízí místo k posezení a výhledům, a upraveného interiéru bývalého skladu, jež vytváří provozní a hygienické zázemí a nabízí další kapacitu k sezení hostům. Pohromadě nebo v salonku. Vnější prostor je svou scenérií, tedy sousedstvím vinice a výhledem do strání, dokonalý.

A proto jej nehyzdí žádná doplňující nadbytečnost. Před úpalným sluncem jej chrání jen zastiňující plachta, víc ale není zapotřebí. A interiér? Ten se ve své, na samotnou podstatu očesané, podobě vyhýbá zbytečně formálním proprietám. Žádné koštéře na stěnách a zaprášené malované džbánky na policích. Ne. Přišli jste sem vychutnávat a pít, a proto vaši pozornost nerozptyluje nic navíc.

Wine Bar Reisten
Wine Bar Reisten | Zdroj: BoysPlayNice

Místnosti navazují na exteriér výřezy ve stěnách, světlo vnáší široký prosklený arkýř, ale jinak je vše uchováno v maximální jednoduchosti. Podlahy s polyuretanovým, snadno omyvatelným povrchem, korespondují s tóny červeného vína. Stěny jsou v texturou hrubém betonu, držené v přirozené šedi, jen tu a tam doplněné o cementové stěrky.

Bezbariérové provedení s hladkými podlahami doprovází jen místy dřevěné součásti obkladů a masivního portálu, zbavené dekorativismu, a průduchy vedení klimatizace/ventilace vnáší kovově ocelový akcent. Wine Bar Reisten nepředstírá, že jste si večer zašli na pohárek k žoviálnímu strécovi do sklepa. Je svůj, autonomní. A své zdánlivé vnější střízlivosti navzdory, příjemně hravý.

Wine Bar Reisten
Wine Bar Reisten | Zdroj: BoysPlayNice

Hříčky a nástrahy mobiliáře

Učený výklad o tom, jak důležitou roli hrají charakteristiky vápenatých půd pro vinnou produkci, musel pravděpodobně protrpět alespoň jednou v životě každý, kdo do sklepa zavítal. Tady ty půdy v zavěšených vzorkových prachovnicích ale poprvé můžete přímo vidět a sami ozkoušet, jak se do terroir propisují.

Od partnerů ASB

Chytlavý je nápad se zavěšenými demižony, jež slouží jako lampy. Ty kuželem světla za šera vykreslují zóny skupinek u společné lavice a stolu, za nímž se uvnitř sedí. Dřevo lavic, akustických panelů a na míru zhotoveného mobiliáře mořené do různých odstínů, je zpevněno lamelami obručí.

Wine Bar Reisten
Wine Bar Reisten | Zdroj: BoysPlayNice

Sedíte vlastně uvnitř rozloženého sudu, a na stěně před vámi jsou vyloženy celé baterie vín, čekajících na ochutnání. Interiér Wine Bar Reisten vám svým pojetím designu a architektury nebude vnucovat moudra a pravdy o vínu. Nechá vás, abyste se k nim do-degustovali svým vlastním tempem a chutí.

WINE BAR REISTEN

Místo: Pavlov
Architektonické studio: ORA
Vedoucí projektu: Jan Veisser, Jan Hora, Barbora Hora
Projekční tým: Karolína Cebová, Lukáš Lečko
Užitná plocha: 115 m2 (vinný bar), 301 m2 (terasa)
Generální dodavatel: Metroline
Investor: Reisten
Realizace: 2019–2020, finalizace – 2021

Radomír Dohnal
Článek vyšel v časopisu ASB 6/2021.