Partner sekce:
  • XELLA

Vše o víně na jednom místě: Měšťanský dům ve Znojmě se proměnil v centrum vinařství

Zdroj: BoysPlayNice

Na počátku byl sen Vlastimila Nešetřila o funkčním vinařství v srdci Znojma. Dnes se v renesančním domě na znojemském náměstí víno vyrábí, degustuje i prodává, současně je zde rovněž prostor pro pořádání akcí a ubytování hostů. Vše na jednom místě. Cesta k tomuto „vinnému centru“ však nebyla jednoduchá.

Pro architekty ze studia ORA Jana Veissera, Jana Horu a Barboru Horu je prostor maloměsta a jeho utváření srdeční záležitostí; proměna měšťanského domu byla příležitostí dát mu novou funkci a současně vrátit do života kus historie. „Ambiciózní program si vynutil využití každého centimetru všech úrovní měšťanského domu, jeho dvora i sklepů navazujících na znojemské podzemí,“ vysvětlují autoři návrhu. „Srdcem projektu je prostor dvora, kde jsme navrhli pohledům zvenku skrytý soudobý pavilon, jehož střecha je vyhlídkovou terasou.“ 

Srdcem projektu je prostor dvora. | Zdroj: BoysPlayNice

Stylová čistota vinného baru

Rekonstrukce začala v roce 2015 malým winebarem. Autoři návrhu pro něj s výhodou využili prostor s klenutým stropem, přirozeně členěný na dvě části – ve vstupní zóně vzniklo posezení pro hosty se stolky a dlouhou lavicí, ve druhé místnosti stojí bar, evokující tvar lahve, a bytelný a objemný regál na víno. Klenby si ponechaly svou stylovou jednoduchost, kterou podtrhuje i čistý bělostný povrch.

Dekorativním prvkem je světlo, jež plasticky modeluje detaily místností. Svítidla jsou jednoduchého tvaru přímky, v kontextu kleneb též užitá ve tvaru křížů. Nejvýraznější je velký lustr ve tvaru kříže ve vstupní místnosti, motiv křížení se dále vyskytuje například na baru i v osvětlení regálu na víno.

Rekonstrukce začala v roce 2015 malým winebarem. | Zdroj: BoysPlayNice

Průjezdem do přívětivého dvora

Průjezd je hlavní vstupní branou každého hospodářství, zde ho lze označit za důležitý komunikační uzel objektu, křižovatku všech provozů – je tu uskladněno vinařské náčiní a technologie, v keramických nádobách kvevri zraje víno a vstupuje se odtud do ubytovací části v patře. Návštěvníkům se průjezd otevírá při konání větších akcí jako hlavní vchod přímo do dvora.

Dvůr je v rámci domu velmi cenným prostorem – dodává komplexu vzdušnost, přivádí světlo do všech vnitřních částí domu, v létě rozšiřuje interiér o další užitnou a komfortní plochu. Jeho protáhlý půdorys je uzavřen dvěma masivními zdmi – kamennou, zubem času patinovanou stěnou bývalého kapucínského kláštera, a druhou hladce omítnutou zdí kulturního domu z konce 80. let minulého století. Uzavření dvorního rámce je, zdá se, dnes již jedinou rolí tohoto předimenzovaného a dlouhodobě nefungujícího bývalého městského centra kultury.

Z vyvýšené terasy ve dvoře se navíc návštěvníkům otevírá nádherný výhled do kapucínské zahrady a na reprezentativní budovu soudu. „Výhled jsme ještě podpořili snížením ohradní zdi a demolicí dvorních bud,“ popisují architekti. „Provozní nutností bylo navrhnout ve dvoře přístavbu se servisními místnostmi.  Rozhodli jsme se ji přimknout k ošklivé zdi kulturáku, již jsme tím upozadili a nechali co nejvíce vyniknout klášterní zeď. Přístavba stojí ve stopě bývalého dvorního křídla, které bylo za války zničeno. Po tomto křídle zůstaly jen sklepy, které jsme adaptovali na výrobní prostory. Všude kombinujeme dřevo, beton a ocel, materiály, které umí stárnout.“

Na dvoře tak vznikl pohledům zvenku skrytý soudobý pavilon, jehož střecha, propojená se dvorem prostřednictvím rozšiřujícího se betonového schodiště, je vyhlídkovou terasou a současně zvětšením daného prostoru. Celek harmonizují použité materiály – dřevo, beton a ocel, které se umí opotřebovávat do krásy.

Na dvoře vznikl pohledům zvenku skrytý soudobý pavilon | Zdroj: BoysPlayNice

Za tajnými dveřmi

Sklepy domu jsou velké a odpovídají umístění objektu na centrálním náměstí. Mají dvě podlaží a vstupuje se do nich tajnými dveřmi ve fasádě přístavby. „Samotnému podzemí zachováváme jeho autenticitu záměrně téměř bez zásahu. Sklepy v první úrovni jsou napěchovány nerezovými tanky, zde se nachází hlavní výrobní prostory vinařství. Ve druhém patře sklepů jsou umístěny sudy. Na tuto část přímo navazuje znojemské historické podzemí.“

Samotnému podzemí zachovávají autoři jeho autenticitu záměrně téměř bez zásahu. | Zdroj: BoysPlayNice
Základní údaje:
Návrh: ORA (originální regionální architektura)
Autor: Ing. arch. Jan Veisser, Ing. arch. Jan Hora, MgA. Barbora Hora
Lokace: Vinařství Nešetřil, Znojmo
Rok projektu: 2015–2019
Rok realizace: 2015–2020
Zastavěná plocha – přístavba: 107 m2
Podlahová plocha – přístavba ve dvoře: 87,7m2
Podlahová plocha – stávající objekt 1. NP: 106,9 m2
Klient: Vlastimil Nešetřil
Spolupracovali:
Statika 3 structure, s. r. o. – statika
PK TIMBER, s. r. o. (Dalibor Poustecký) – truhlářské výrobky, fasáda, terasa
Rebus – betonová schodiště
Text: Daniela Bartošová
Fotografie: BoysPlayNice