Partneři sekce:
  • XELLA

Čtyři v jednom – Aparthotel sv. Vavřinec

Jednotlivé bytové jednotky jsou v soukromém vlastnictví a slouží k rekreaci jak svým majitelům tak nájemcům v době kdy je vlastníci nevyužívají.

Na místě bývalé prodejny z 80. let Sněžka v centru Peci pod Sněžkou vyrostly na takzvané louce – zelené střeše nad nově postaveným obchodním parterem čtyři dřevem obložené horské domy s interiérem v moderním stylu s venkovskými rysy – Aparthotel sv. Vavřinec.

Původní centrum horského městečka a nyní i velkého lyžařského střediska Pec pod Sněžkou leží v údolí, ovšem postupem let se zástavba rozšiřovala, až dosáhla i na okolní stráně.

Charakter místa určují nyní solitérní domy podél hlavní ulice více začleněné v terénu, a dále cesta stoupající údolím podél potoků a průhledy mezi domy až k boudám na loukách.

Železobeton, cihly, kámen, dřevo a zelené střechy

Autory návrhu jsou architekti Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z architektonického studia ov architekti. Volba tohoto ateliéru vzešla zdvoukolové soutěže, vyhlášené investorem.

Předmětem jejich návrhu bylo odstranění hmoty původní budovy bývalé prodejny, která působila na pohledově exponovaném místě příliš masivně, a využití tohoto místa i okolního neudržovaného prostoru pro výstavbu nového obchodního parteru překrytého loukou. Na ní pak navrhli čtyři různě velké a odlišně orientované stavby.

Budova parteru je založena na pilotech na dvou výškových úrovních – lavici ve svahu. Konstrukce domu je železobetonová, v horních podlažích bytových domů přechází v cihelný systém s betonovými stropy, šikmé střechy jsou monolitické železobetonové.

Relax pri krbu

Nosné obvodové stěny byly zatepleny minerální vatou a kryté obkladem z červeného cedru. Parter budovy je obložen kamenem. Střechy věží jsou kryty extenzivní zelenou střechou s rozchodníkovými rohožemi.

Jednotlivé bytové jednotky jsou v soukromém vlastnictví a slouží k rekreaci jak svým majitelům, tak nájemcům v době, kdy je vlastníci nevyužívají. Systém pronájmu má zajištěnou recepční službu, úklid a veškerý servis ubytovaných hostů, hotel tak poskytuje obyvatelům všestranný komfort jak v pokojích, tak ve společných prostorách.

Obchodní plochy navíc zahrnují supermarket se zázemím, lékárnu v režimu shop in shop spojenou se supermarketem, obchod se sportovním zbožím, ski a bike servis.

Restaurace

Dispoziční uspořádání bytů ve čtyřech věžích vyloučilo dlouhé chodby, což podporuje sousedské vztahy na patře a v domě. Střešní louka, na níž domy stojí, intenzivní zelená střecha systému Optigrün se zádržnými žebry na šikmých plochách, poskytuje prostor pro různé aktivity – je zde venkovní gril s posezením, dětské hřiště, prostory před byty slouží jako terasy jednotlivých apartmánů.

Je libo luxusní, tradiční, retro či skandinávský pokoj?

Interiéry bytů byly navrženy ve čtyřech variantách – Glamour, Skandinávie, Modern a Krkonoše a každý styl je zastoupen vlastním grafickým symbolem, kterému odpovídá design a barevné ladění interiéru.

Zlatá hvězdička glamour skrývá interiér v tmavších tónech dubu, zlatavých výšivkách a ornamentech, skandinávský ševron přináší světlé odstíny běleného smrku v kombinaci s bílým ornamentem na tmavě modrých látkách a koupelnu zdobí sob, trojúhelník upomíná na moderní design padesátých a šedesátých let a přináší světlou nestárnoucí eleganci.

interiér v moderním stylu s venkovskými rysy 2

Modrý křížek symbolizuje Krkonoše a na světlém podkladu odkazuje k výšivkám a lidové historii hor, obklady jsou z borové překližky, obytný prostor doplňuje tradiční krkonošská židle.

Nepřehlédněte: Apartmány Hillside v Dolnom Kubíne

Základní údaje:
Autor: Jiří Opočenský, Štěpán Valouch Ateliér: ov architekti s.r.o., www.ov-a.cz
Spolupracovníci: Vojtěch Kratochvíl, Anna Schneiderová, Jan Stibral, Františka Podzimková, Tomáš Kubelka
Spoluautoři: EDIT! Ivan Boroš, Juraj Calaj, Vítězslav Danda, Šimon Dočekal, Kateřina Blahutová (Interiéry byty: Krkonoše, Modern, a dále wellness, herny, chodby, garáže)
Stavebník: Kubík Sněžka s.r.o. Datum projektu: 2012
Datum realizace: 2018
Užitná plocha: 7 176 m2
Zastavěná plocha: 2 367m2
Hrubá podlahová plocha: 10 580 m2

Foto: BoysPlayNice
Text: Daniela Bartošová