Nové bydlení v bývalé papírně

Nové bydlení v bývalé papírně

Spojením průmyslové architektury s tradičním venkovským stylem vzniklo harmonické bydlení, které poskytuje dostatek místa pro dospělé i děti. Společenské a hospodářské změny s sebou nesou nejen proměnu životů lidí, ale kromě jiného i třeba transformaci funkce či původního účelu průmyslových či technických staveb.

Některé zchátrají, jiné vlastníci zbourají. Ovšem nejlepším a společensky a zřejmě i ekologicky nejšetrnějším způsobem, jak s nimi naložit, je rekonstrukce. Nejde sice právě o nejlevnější, ale nejhospodárnější zhodnocení stávajících budov, a to jak z hlediska životního prostředí, tak i historie či paměti lidí.

Domov i charita v bývalé papírně

Francouzští architekti z ateliéru Planet Studio přeměnili část areálu bývalé papírny v městečku Anduze v komfortní rodinné sídlo o ploše 170 m2.  Spojením průmyslové architektury s tradičním venkovským stylem vzniklo harmonické bydlení, které poskytuje dostatek místa pro dospělé i děti. Nadstavbou je krásná zahrada s fontánou.

Majitelé získali objekt zrušené papírny, která sloužila svému účelu až do 90. let minulého století, a rozhodli se radikálně proměnit výrobní a skladovací prostory v moderní dům, který však nepotlačí, ale využije prvky průmyslové architektury, a současně bude reflektovat tradiční venkovská stavení regionu Gard, kde se papírna nachází.

Spojení průmyslové architektury s tradičním venkovským stylem - foto - DSC_0465-1200

Výsledný projekt naplňuje původní přání a představy majitelů – poskytuje místo k žití a splňuje současné představy o bydlení. Majitelé se navíc rozhodli využít genius loci, objekt tedy neslouží pouze k bydlení, ale je administrativně zaměřen na charitativní morální i materiální pomoc lidem s duchovními problémy.

Skloubení tradice s technickou strohostí

Na počátku rekonstrukce stál výběr prostoru. Z východu objekt sousedí s rušnou silnicí, na západě se zdvihají kopce. Protože měli majitelé omezené finanční prostředky, ale chtěli přesto vytvořit neobvyklý a zajímavý obytný prostor, rozhodli se nakonec využít jihozápadní část budovy, která sice neposkytuje žádné výhledy do daleké krajiny, ale bylo možné ji adaptovat s nejmenšími stavebními zásahy.

Celkový vzhled domu, zařízeného v rustikálním stylu, je vpravdě okouzlující. Členitý vnitřní prostor využívá konstrukčních prvků budovy jako designových doplňků, kombinace dřeva a kovu zajišťuje rovnováhu tradičních a moderních elementů. Výsledný dojem podporuje i nenásilné propojení interiéru a exteriéru, a to prostřednictvím kryté terasy vedoucí do zahrady. Ta byla přepracována ve středomořském stylu, který umocňuje nezbytný vodní prvek. Zdroj vody byl objeven při stavbě, architekti proto zakomponovali do zahrady fontánu.

Styl budovy významně určuje typologie podkroví v interiéru. Objekt nemá strop, ale zevnitř kopíruje tvar střechy, současně v interiéru ponechává pohledové konstrukční prvky – nosníky, trámy, podpěrné sloupy a podobně. Stejné řešení je využito také v zastřešení terasy, jen bylo dřevo nahrazeno subtilnější ocelí.

Celková atmosféra interiéru je dána ideální kombinací použitých materiálů a nábytku, a doplňků v tradičním venkovském stylu. S nábytkem s patinou kontrastuje kovové tovární schodiště, vedle venkovské komody stojí plechové šatní skříňky, bavlněné vyšívané a krajkové přehozy a závěsy kontrastují s průmyslovými svítidly. Celek je přirozený a příjemný snad i pro toho, kdo příznivcem tohoto stylu není.

Text: Dana D. Daňková
Foto: Laurent Distel