Rekonstrukce bytu s velmi omezeným rozpočtem

Renovovaný Klinker Apartment z dílny studia CaSa se nachází v secesní budově ve čtvrti El Born v Barceloně a nese na první pohled typické znaky práce obou architektů. Nicméně rčení „Nikdy nevstoupíš do téže řeky“ platí i zde. Výchozí podmínky – a to nejen požadavky, ale i příběh investorů, významně ovlivňují výsledek.

Čtyřčlenná rodina z města Coronado v Kalifornii si apartmán pořídila jako prázdninový byt. Vyžadoval však rekonstrukci, které se ujala sama majitelka, interiérová designérka, jež z Barcelony pochází. Když však byly práce skoro hotové, vypukl v bytě požár a zničil většinu nových úprav a vybavení a také zachovalé historické prvky a detaily stavby.

Rekonstrukce s finančními mantinely

Majitelé proto o rok později oslovili ateliér CaSa s žádostí o provedení nové rekonstrukce, ovšem již s velmi omezeným rozpočtem. Jejich přáním bylo co nejefektivnější využití všech materiálů a zachování a zvýraznění historických prvků – například vysokých stropů, podlah, oken, dveří a podobně.

Výchozí podmínky však byly složité. Architekti Andrea Serboli a Matteo Colombo vstoupili do prázdného bytu, poničeného ohněm. Pouze designové řešení nestačilo, byly nezbytné i základní stavební úpravy – například odstranění původních a nanesení nových omítek, obnovena musela být také část původního secesního stropu a podobně.

Na druhé straně napjatý rozpočet nedovoloval měnit stávající dispozice. Bylo nezbytné k proměně přistoupit velmi kreativně a dát prostorům nový smysl a význam.

Dobré nápady jsou k nezaplacení

Původní dispozice již zahrnovala otevřenou kuchyni, obývací pokoj, ložnici rodičů, dětský pokoj a malou koupelnu. Výchozím bodem byla rekonstrukce centrální oblasti, z její úpravy se pak odvíjela proměna zbývající části bytu.

V tomto hlavním prostoru je situována kuchyně, na níž je plynule napojen vstupní prostor na straně jedné, na druhé pak obývací pokoj s francouzským oknem, vedoucím na balkón. Relativně malé místnosti dodává toto řešení vzdušnost a pocit přirozeného propojení se světem venku.

Součástí kuchyně je ostrůvek s varnou deskou, jeho prodloužená pracovní plocha pak tvoří jídelní stůl. Strop nad kuchyňskou částí je snížen podhledem, v němž je ukryta vzduchotechnika. Celek působí kompaktně a uspořádání poskytuje příjemný komfort.

Součástí tohoto prostoru je také malá otevřená komůrka, na první pohled nepotřebná tmavá malá místnost bez oken. Architekti ji proměnili na útulnou studovnu či pracovnu s praktickou pracovní plochou, policemi, zajímavě zakomponovaným osvětlením a s kulatým okénkem do chodby.

Pozůstatkem předchozích úprav v celé místnosti byly také různé nesourodé typy dlažby v hlavním prostoru, působící roztříštěně a chaoticky. I s tím si autoři nové úpravy dokázali poradit, vhodně je doplnit a sjednotit.

Rekonstrukce bytu Klinker Apartmentz 03

Ve jménu barev

Cihlové jádro centrálního prostoru má barvu terakoty. Název apartmánu upomíná na takzvané klinkerky, dvakrát pálené cihly, vystavené v procesu vypalování teplotám 1100 °C, které zajistí slinutí materiálu a tedy jeho kompaktnost, vyšší odolnost a hladký lesklý povrch.

A právě lesk a cihlová barva charakterizuje centrální kuchyňský a komunikační prostor – jeho energii, změnu, přípravu jídla… Obývací pokoj je v klidné šedobílé kombinaci v kontrastu s terakotovou září kuchyně, jeho prostor vymezuje také štukový strop v bordó odstínu, který je současně i hlavním dekorativním prvkem místnosti.

Na obývací pokoj navazuje jednoduše zařízená a též barevně střídmá ložnice, jíž vévodí šedozelený odstín – světlý na spodní polovině stěn a tmavý na štukovém stropě. Ten je zde opět dekorativním prvkem, za pozornost ale stojí i vestavěný blok v hlavách postele.

Je to vlastně nika s bočními úložnými prostory, kterásupluje čelo lůžka a odsazuje ho od stěny. Nese také svítidla a může být i odkládací plochou, nahrazující noční stolek na straně sousedící s dveřmi do šatny, kde na něj není dost místa.

Jsou v něm také decentně umístěné vypínače a zásuvky. Mile působí i hravě využitá bílá barva – na šedozeleném podkladu jsou bílá svítidla, bílé vypínače a zásuvky a příjemným akcentem je i bílá klika na barevné části dveří.

I dětský pokoj je proveden v klidné kombinaci zelenošedé a béžové barvy na bílém podkladu. Potřebné úložné prostory zajišťuje vestavěná skříň, která prostor neruší a pokoj díky tomuto řešení působí větším dojmem. I zde tvoří bílé světlení a vypínače na barevném podkladu dekorativně.

Rekonstrukce bytu Klinker Apartmentz 13

Dokonalost je skryta v detailu

Za pozornost stojí i další detaily, které byt sjednocují a zdůrazňují atmosféru místa. Jde například o barevné plochy, které ze stěn přechází na dveře, zárubně a rámy oken, důmyslné využití různých dekorů dlažby, zajímavá je i hra se zrcadly – v obytném prostoru jsou umístěna tak, že lze sledovat i ostatní části místnosti, takže například i ve zdánlivě zasunutém výklenku lze mít přehled o dění v obývacím pokoji.

V koupelně má zase kulaté zrcadlo odříznutou část tak, aby hranou lícovalo s okrajem barevného nátěru spodní části stěny, což celku dodává úpravnost a řád.

Za pozornost stojí i výběr a rozmístění světel. Architekti zvolili svítidla jednoduchých tvarů, která výborně ladí s barevným řešením hladkých stěn i se zdobenými štukovými stropy. I proto jsou lustry ve stropě jen jakoby ležérně zavěšeny – nenápadná šňůra je hravým doplňkem bohatého zdobení, neruší zde žádná tyč ani jiný masivní závěs a podobně.

Andrea Serboli a Matteo Colombo si poradili s následky požáru, zúročili, co zbylo z historických dochovaných částí interiéru a citlivě a s pokorou je sladili se soudobými materiály. A celek působí dokonale, jako by šlo o předem promyšlený prvotní záměr.

Základní údaje:
Rekonstrukce a design interiéru: Klinker Apartment
Místo: El Born, Barcelona, Španělsko
Návrh: Andrea Serboli a Matteo Colombo, Colombo a SerboliArchitecture, www.colomboserboli.com, info@colomboserboli.com
Styl a umělecký směr: CaSa
Plocha: 75 m2
Foto: Roberto Ruiz, www.robertoruiz.eu
Text: Daniela Bartošová