Bydlení pro kočky i lidi

Bydlení pro kočky i lidi

Domácích mazlíčků je v českých domácnostech možná stejný počet, jako dětí. Majitelka tohoto bytu má blízko k dětem, neboť je dětskou lékařkou, ale také k domácím mazlíčkům. V bytě bydlí také kočky, v zamýšlené rekonstrukci tedy bylo přirozeně myšleno i na jejich příjemné bydlení.

Jedná se o poměrně malý byt 2+kk o velikosti 38 m2, nacházející se v přízemí zděného domu v Dejvicích. Hlavním požadavkem majitelů bylo jeho maximální prosvětlení a provzdušnění. Přáli si také propojit celý prostor v kompaktní celek. Pro realizaci modernizace interiéru oslovila majitelka architektonické studio Schwestern, protože již před časem pro ni architektky Iveta Čermáková a Monika Cihlářová navrhly dětskou ordinaci.

Spojení původního s novým
Původní dispozice bytu byla téměř zachována. Došlo pouze k vyzdění nových příček mezi koupelnou a kuchyňským koutem a ke zvětšení koupelny na úkor kuchyně. Jedná se sice o vcelku nepatrné úpravy, ovšem jednotlivé místnosti tím velmi získaly. Byly také nově realizovány elektrorozvody, klasické žebrové radiátory byly ponechány, získaly však nový nátěr.

Pro požadované sjednocení prostoru bytu využily autorky návrhu pochůzné materiály podlah. V předsíni a koupelně byla použita cementová dekorativní dlažba, v ostatních prostorách byla položena masivní dubová podlaha.

Protože atmosféra bytu je určena vybavením, došlo také na nový, architektkami na míru navržený nábytek. Ten byl pak doplněn starými kusy, které majitelé zdědili a sami zrepasovali. Aby mobiliář působil kompaktně, byl zvolen jednotný materiál – kombinace masivního dubového dřeva s bílým laminem. Barevným akcentem je pak olivově zelená MDF deska. Pozornost byla také věnována detailům – na první pohled jednoduché, ale ve skutečnosti perfektně promyšlené úchytky nábytku, ležérní osvětlení, sladěné obklady a dlažba, vyzdívky a podobně…

Kuchyně je srdcem domácnosti
Předsíň je navržena tak, aby dobře plnila svou funkci, hlavním dekorativním prvkem v jednoduše zařízeném prostoru je tak dlažba, která dále pokračuje do světlé koupelny. Kuchyně a obývací pokoj byly propojeny, okna po obou stranách vpouštějí do celé místnosti dostatek přirozeného denního světla. Okno v obývacím pokoji poskytuje navíc výhled do zahrady.

Protože majitelé rádi vaří, byla přirozeně velká pozornost věnovaná kuchyňskému koutu, který měl nést nejen estetické, ale i funkční kvality. Kuchyňská linka je uspořádána do tvaru písmene L a vede pod okno, kde byla původně spíž. Vzniklo tak příjemné místo pro vaření s výhledem ven, bylo však potřeba vyřešit náhradní úložný prostor. Kuchyňská stěna je proto využita v celé své výšce, nad otevřenými policemi, které jsou částečně uzavřeny sklem, jsou umístěny skříňky s dvířky z bílého lamina, aby působily nenápadně, které slouží k ukládání příležitostně používaných věcí. Lednice byla umístěna do vyzděného výklenku vedle vstupu do obývacího prostoru. Ve výklenku před vstupem do ložnice je pak pracovní kout.

Určitým oříškem byla ložnice. Do malé místnosti se musela vejít nejen manželská postel, ale i prostory pro ukládání oblečení. Postel o rozměru 1600 x 2000 mm byla nakonec umístěna pod oknem, stěna za dveřmi je využita pro vestavěnou šatní skříň. Výrazným prvkem ložnice je dekor na stěně, který si majitelé sami navrhli i namalovali.

Názor architektek:
Práce na rekonstrukci tohoto bytu byla velmi příjemná, majitelé s námi aktivně spolupracovali. A právě díky jejich entusiasmu, který během procesu návrhu a realizace vyvíjeli, se nám podařilo společně vytvořit prostor, který se dobře obývá. A to nejen kočkám.

Návrh: MgA. Iveta Čermáková, Ing. arch. Iveta Cihlářová, Schwestern
Výroba nábytku: Profil nábytek a.s.

Text: Daniela Bartošová
Foto: Johana Němečková