Partner sekce:
  • XELLA

Bývalá škola nabízí po rekonstrukci ubytování s výhledy na vrcholky Krkonoš

Zdroj: Nikola Tláskalová

Budova bývalé vesnické školy v Tříči u Vysoké nad Jizerou byla ke svému dalšímu využití předurčena právě touto lokalitou. Klidná horská vesnička na hranici Krkonošského národního parku a Jizerských hor je ideálním místem pro turistiku i zimní dovolenou. Nevyužívaná školní budova byla tedy před deseti lety zrekonstruována na apartmánový dům s příznačným názvem Stará škola a svým dočasným obyvatelům nabízí kromě pohodlného bydlení také krásné výhledy do údolí Tříčského potoka a na vrcholy Krkonoš.

Návštěvníci mohou využít ubytování v některém z apartmánů, k dispozici je také společenská místnost s barem, sklepní vinárna, lyžárna a úschovna kol. V loňském roce přibyla k této budově nová přístavba, vlastně jakýsi odpočinkový domek, kde se mohou hosté zrekreovat po sportovních aktivitách.

Koncept nového wellness tvoří sauny, venkovní bazénky a komfortní vnitřní i venkovní odpočívárny. Celkové řešení interiéru objektu apartmánového domu i přístavby navrhlo studio Schwestern.

Kuchyně s jídelnou volně přechází ve schodiště s úložným prostorem do dalšího podlaží s ložnicí. | Zdroj: Nikola Tláskalová

Střídmé vybavení, umírněná barevnost a exkluzivní výhledy

Autorem samotné rekonstrukce apartmánového domu je architektonické a projektové studio David architekti. Když později investor zamýšlel vybudovat přístavbu k hlavní budově, kde by bylo malé wellness pro hosty, nabídli mu architekti koncept zahradního domku s venkovními vodními prvky, jenž byl nakonec také realizován.

Spodní hmota stavby je „zasazena“ do svahu a velká dřevěná okna a vstupy jsou orientovány na jih – prosvětlují interiér a v chladnějších dnech jsou zdrojem tepelných zisků ze slunce. Zápraží, tradiční architektonický prvek venkovské zástavby, funguje jako spojnice interiéru s exteriérem.

Zdroj: Nikola Tláskalová

Vnitřním jednotícím elementem stavby je podlaha s žulovou dlažbou. Interiér je členěn na obytný prostor, který lze využívat jako společenskou místnost pro větší skupinu lidí či jako apartmán 1 + kk o velikosti téměř 40 m². Stěny a mírně zkosený strop jsou obloženy heraklitovými deskami, jež ozvláštňují prostor vizuálně zajímavou strukturou a barevností a navíc mají velmi dobré akustické vlastnosti.

Střídmá barevnost je dána přirozenými odstíny materiálů | Zdroj: Nikola Tláskalová

Zbytek objektu je vyhrazen pro wellness, do něhož se vchází přes společnou vstupní halu a šatnu, tu lze využívat i jako malou tělocvičnu. Společným znakem interiéru odpočívárny a sauny je velmi prosté a funkční vybavení, střídmá barevnost je dána přirozenými odstíny materiálů. Okna z odpočívárny a sauny nabízí výhledy do zahrady a na protější svahy. ​​​​​​​

Wellness a ubytování v jednom

Pro navýšení ubytovací kapacity domku byla navržena černá plechová nástavba s velkým oknem. Okolí s krásnou horskou scenérií se jeho prostřednictvím stává součástí interiéru. Vstup do apartmánu je situován ze silniční úrovně.

Vnitřním jednotícím elementem stavby je podlaha s žulovou dlažbou. | Zdroj: Nikola Tláskalová

Z malé předsíně se vchází do hlavního obytného prostoru a současně i do koupelny. Jeho součástí je kuchyně s jídelním stolem a čalouněnou lavicí, navrženými na míru. Lavice obsahuje praktický úložný prostor, modré polstrování je nejen velmi pohodlné, ale funguje v místnosti současně jako osobitý barevný akcent. Vzhled stolu je opět dán funkcí, každá trubka zde má svůj význam. Obývací části velké místnosti dominuje rozměrné okno vedoucí na balkón, zde je také relaxační posezení.

Kuchyně s jídelnou volně přechází ve schodiště s úložným prostorem do dalšího podlaží s ložnicí. Ložnice v patře je zařízena velmi minimalisticky. Je koncipována jako prostorné ležení, jež lze od zbylého prostoru oddělit závěsem.

Společným znakem interiéru odpočívárny a sauny je velmi prosté a funkční vybavení. | Zdroj: Nikola Tláskalová
Základní údaje:
Architekt stavby: David architekti
Návrh interiérů: Schwestern | Monika Monika Cihlářová, Iveta Šalamounová
Místo: Horní Tříč, Vysoké nad Jizerou
Rok realizace: 2019
Užitná plocha: 150 m²
Realizace interiéru: Profil nábytek
TEXT: Daniela Bartošová
FOTO: Nikola Tláskalová