Casa lo Alto: relaxace uprostřed španělské vinice

Tradiční hospodářské usedlosti slouží všude ve světě k produkci potravin. Obvykle jde o menší produkční celky, které se zaměřují na tradiční přístup k pěstování rostlin a chovu zvířat s co nejmenším zásahem do krajiny. Jsou také vyhledávaným cílem turistů, a to nejen kvůli degustaci či nákupu výpěstků, ale i jako místo, kde lze pasivně či aktivní prací strávit dovolenou.

Jedním z takových statků je Casa lo Alto v oblasti Requena-Utie ve španělské Valencii, zavedená vinařská usedlost z roku 1796 s více než 150 hektary půdy, z nichž na více než 60 z nich se rozkládají vinice. K fince na vrcholu kopce, jak se zde takové farmě říká, patří také mandloňový sad s plochou 30 hektarů a přibližně 60 hektarů lesního porostu. Díky tomu je celá oblast jedinečnou enklávou jak pro ekologické zemědělství, tak k odpočinku a úniku z hektické každodennosti návštěvníků.

Tradiční místo propojené s komfortem stavby

Vinařský systém je založen na minimálních zásazích do péče o vinici a usiluje o to, aby charakter vína byl definován výhradně jedinečností místa samého. Na farmě se však majitel snaží vytvořit prostor s veškerým komfortem pro pobyt hostů, ale stále v ryzí atmosféře přirozeně venkovského prostředí.

I proto, a rovněž na základě filosofie minimálního zásahu do výroby vína, jsou všechny aktivity a zákroky činěny s hlubokou ohleduplností k tradičním materiálům (jako je pálená hliněná podlaha nebo dřevěné desky a trámy), které jemně harmonují s některými dalšími prvky. Předností stavby je také otevřenost do okolní krajiny s výhledy ze společných prostor i z ložnic na vinice rozprostírající se až k obzoru.

Majitelům se podařilo zachovat genius loci místa, ale přidat mu modernost a nadčasovost, prolínající se s historií. Výsledkem je prostor, vnímaný jako zcela nový a obnovený, který se však nesnaží obrátit se zády ke své historii, ale noří se do ní a stává se znovu její součástí.

Casa lo Alto 5
Casa lo Alto | Source: Adrian Mora Maroto

CASA IO ALTO

Autor: RUBEN MUEDRA ARCHITECTURE STUDIO
Místo: 46310 Venta del Moro, Valencie, Španělsko
Hlavní architekt: Ruben Muedra
Zastavěná plocha: 381,04 m2
Spolupracovníci: Raúl García, Nicolo Chinello, Javi Muedra
Projekt: Emilio Belda
Dodavatel: CH Palau
Stavbyvedoucí: Luis Navarro
Projekt: 2018
Realizace: 2019 (6 měsíců)
Návrh interiéru: Ruben Muedra
Dekorace: Dedalodecor

TEXT: Daniela Bartošová
FOTO: Adrian Mora Maroto