The Distillery má i bezpochyby nejmenší bar v Česku

Rekonstrukce, reforma, konverze, určité přetvoření průmyslových staveb, které již ztratily svou původní funkci, na objekty s novým účelem, vycházejícím ze společenské poptávky, jsou dnes velmi ceněné. A nemusí jít pouze o klasické lofty, stále častěji se mění i na společenská nebo kulturní centra. Tak, jako starý brněnský lihovar.

Poslední zachovaná a nevyužívaná čtyřpatrová budova lihovarského komplexu, postaveného brněnskou židovskou rodinou Deutschů na konci 19. století se zachovala z původně sedmi vzájemně propojených objektů jako jediná.

Centrum plné života

Nedostatek prostorných a přitom cenově dostupných kancelářských prostor v centru města se stal bodem zájmu architektů ze studia KOGAA, platformy, jejímž mottem je organický rozvoj hibernujících městských lokací pomocí nástrojů architektonické adaptace.

Pod hlavičkou Social Reactor tak hledají nové partnery a místa s potenciálem být konvertována a adaptována. Budovu bývalého lihovaru se rozhodli adaptovat na The Distillery – Social Reactor – multifunkční centrum se sdílenými kancelářemi a prostory pro kulturní a vzdělávací akce.

Příkladem osobitého přístupu k využívání původních budov či prostor je zde snaha co nejlépe využít daný prostor. Příkladem může být největší halový prostor, který dnes funguje jako co-working. V první fázi sloužil pouze pro krátkodobé využití, poté byl technicky zdokonalen z hlediska akustiky a elektroinstalace a konstrukčně vybaven pro potřeby projekčního sálu brněnského kina Art.

V nedávné době pak došlo k finálnímu rozdělení na dvě podlaží, která poskytují prostor pro zasedací místnost, kuchyňku, knihovnu, několik brain-storming zón a sdílenou kancelář pro 10 rezidentů. Vlastní konstrukce této vestavby je z 80 procent tvořena materiálem recyklovaným z výstav, které navrhovalo studio KOGAA.

Jedním z posledních a nejvýraznějších stavebních zásahů je odstranění trámového stropu mezi druhým a třetím podlažím, kde tak vznikl převýšený mezonetový prostor se dvěma ochozy. Ve spodním podlaží mezonetu se konají prezentace, přednášky a workshopy, na ochozech jsou umístěny ateliéry.

The Distillery - Social Reactor
The Distillery – Social Reactor | Source: BoysPlayNice

Nejmenší bar v Česku

Za pozornost stojí také pop–up bar umístěný v kabině původního dopravního výtahu, který tak rozšířil portfolio služeb The Distillery. V samotné kabině je přípravna, v šachtě technické zázemí, sklad je ve sklepě a prostorem pro zákazníky se stal dvůr. Omezený prostor kabiny tak dal vzniknout bezpochyby nejmenšímu baru v České republice.

Slovo architektů: V kontextu post-industriálního města s minulostí ovlivněnou textilním průmyslem je The Distillery příkladem toho, jak se z prázdné nemovitosti může stát lokalita plná života, která hraje aktivní roli v urbanistické a ekonomické transformaci svého nejbližšího okolí a kvality života ve městě.

The Distillery - Social Reactor
The Distillery – Social Reactor | Source: BoysPlayNice

O studiu

KOGAA je mezinárodní kreativní kancelář působící na poli architektury, urbanismu, interiérového a produktového designu se sídlem v Brně. Projekty navrhuje, řídí a provádí od konceptu až po realizaci a díky přítomnosti specialistů v inženýrské činnosti a interiérovém designu jsou zakázky interně konzultovány ve všech rovinách po celý průběh vývoje projektu.

Hlavní ambicí ateliéru KOGAA, působícího v mnoha měřítkách, je posouvat hranice architektury inovativním a nevšedním přístupem a vyvažovat kreativitu se sociálními a technickými potřebami.

THE DISTILLERY – SOCIAL REACTOR

Návrh: Studio KOGAA, www.kogaa.eu
Umístění projektu: Brno
Země projektu: Česká republika
Projekt: 2016 – 2018
Rok dokončení: 2018
Užitná plocha: 650 m2
Plocha pozemku: 370 m2
Klient: Social Reactor

TEXT: Daniela Bartošová
FOTO: BoysPlayNice