asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Business park a rezidenční komplex v Libeňských docích

16.12.2008
V Praze 8 nedaleko Palmovky a Libeňského mostu je na spadnutí nový projekt za 7,5 miliardy korun. Developerská skupina Crestyl tu na jaře zahájí výstavbu administrativní budovy a bytových domů s výhledy na klidnou zátoku Vltavy. Jako první se začne stavět budova ateliéru S.H.S architekti pod názvem Dock 01, o níž bude řeč především.

Libeňské doky mají za sebou více než stoletou historii. Byly vybudovány na objednávku obce Libeň a sloužily k vykládání velkých nákladních lodí. Časem však nemohly konkurovat snáze dostupnému Holešovickému přístavu a přeměnily se v opravnu lodí. Po válce a znárodnění doků se tu vyráběly sací bagry a specializovaná plavidla. Konec výroby v docích nastal po pádu železné opony. Do uvolněných průmyslových budov se nastěhovaly bazary nábytku a veteše.

Za povodní v roce 2002 celou lokalitu zaplavila voda z Vltavy. Díky tomu byla v následujících letech postavena hráz mezi uměle vybudovaným bazénem Libeňských doků a Vltavou, dimenzovaná na vyšší úroveň hladiny Vltavy než při poslední záplavě a vybavená uzavíratelnými vraty. Na toto opatření už čekali developeři, kteří viděli v lokalitě příležitost pro atraktivní bydlení.

Prvním významným zájemcem byla skupina Real Estate Karlin Group (REKG), která uspořádala dokonce mezinárodní workshop architektů s cílem navrhnout využití této lokality. Jejich nápady nakonec částečně využila developerská skupina Crestyl, která pozemky od REKG odkoupila ve fázi územního rozhodnutí před dvěma lety. Ta na původní projekt navázala, ale zvolila si nové architekty.

Na dohled Bulovky
Záměrem Crestylu s projektem nazvaným Dock je vytvořit lokalitu vhodnou pro práci i nadstandardní bydlení. Veškeré dosavadní budovy bez významné architektonické hodnoty podlehnou demolici a na místě v několika etapách vyrostou administrativní budovy, hotel a bytové domy s podpisem tří architektonických studií (4A architekti, Mediapolis, S.H.S architekti). Stavět se začne na jaře 2009, v první etapě půjde o tři nízkopodlažní bytové domy a jednu budovu kanceláří. První administrativní budovu pro klienty prezentovanou jako Dock 01, připravuje S.H.S už druhým rokem.

Půdorys budovy byl předem daný územním rozhodnutím, nebylo možné ho měnit. Budova proto nemá úplně kompaktní tvar, na severní straně je k jejímu rohu připojen „apendix“ o čtvercovém půdorysu. Úkolem pro S.H.S bylo naplnit dané limity moderní kancelářskou budovou s komerčními prostory v prvním podlaží, jídelnou pro klienty a zákonem danou kapacitou podzemního parkování ve dvou podzemních podlažích. Budova bude osmipatrová, osmé nadzemní podlaží je ustoupené.

Prostory kanceláří jsou v souladu se současnými trendy navrženy jako variabilní tak, aby si jedno podlaží mohla pronajmout jedna až čtyři různé firmy. Administrativa je v základním návrhu koncipována jako open space, ale na žádost klientů lze příčkami nebo skleněnými stěnami vytvořit samostatné kanceláře, zasedací místnosti apod.

Klíčové bylo vyřešení dostupnosti zázemí kanceláří, požárního schodiště a komunikačního jádra pro všechny klienty. Architekt Lubor Sladký jej navrhl jako kompaktní hmotu uvnitř budovy, takže klientům ponechal výhledy do všech světových stran. „Je dobré, že se podařilo všechno dostat do jednoho koridoru a pro přístup tak stačí jedna vstupní hala se čtyřmi východy do různých stran. Pokud tam budou různé firmy, každá bude mít samostatný vstup,“ říká Lubor Sladký. Zároveň jsou WC a kuchyňka pro zaměstnance v rozumné docházkové vzdálenosti. Délka podlaží je 80 m, proto se zmíněné zázemí nachází na obou koncích jádra. Typické kancelářské patro má rozlohu 1 200 m2.

Ustoupené osmé podlaží je atypické: okna jsou orientována převážně na východ, jen v rozích se rozšíří o západní orientaci. Počítá se s ozeleněnými terasami, které poskytnou na obou koncích výhledy na Holešovice, Letnou i Thomayerovy sady a skálu, na níž stojí Fakultní nemocnice Bulovka. Kvůli příliš velkému oslunění západní strany je v této části osmého podlaží navrženo technické zázemí. Jako tzv. technologická rezerva v případě nutnosti poslouží i střecha apendixu (například k umístění vysílačů, záložních zdrojů energie apod.). Apendix pojali architekti odlišně od hlavní budovy – jako prosklenou hmotu, poskytující oddělené pracovní prostředí úzkému týmu s výhledem k vodní ploše; v přízemí apendixu bude umístěna kuchyně jídelny. Jídelna je ­orientována směrem jihozápadním k souboru bytových domů, do klidové zóny.

Cement a plech

Komfortní pracovní prostředí zaměstnancům kanceláří zajistí centrální vzduchotechnika s rekuperací odpadního vzduchu. Venkovní vzduch má být čerpán od vody, objektivně půjde o anglické dvorky v zeleni v blízkosti budovy: „Na přiváděný vzduch jsou předepsané normy, které určují hygienici, je tam několikanásobná filtrace,“ říká Lubor Sladký. V případě, že si zaměstnanci otevřou okno, systém fancoilových jednotek se v daném místě vypne. Otvíratelná okna byla podmínkou zadání investora, klienti je totiž obvykle vyžadují. I tak budova vyhoví energetické kategorii A.

Výraz celému komplexu dodá originální design fasády. „Jde mi o to narušit klasické střídání otvorových výplní a fasády, které z vnějšího pohledu vytváří pravidelné linie celého domu,“ vysvětluje záměr architekt Lubor Sladký. Proto se budou ve fasádě střídat okna s parapetem v obvyklé výšce s okny s výrazně sníženým parapetem. Fasáda bude pokryta speciálními černými cementovými deskami, které budou na určitých místech nepravidelně střídat perforované plechy zvláštního profilu.

„Za určitých světelných podmínek se díky perforaci objeví pod plechem probleskující žlutozelená barva, což bude vytvářet zajímavé efekty,“ říká architekt. A když se objekt zatáhne vnějšími žaluziemi (díky automatickým senzorům teploty), vznikne černý kvádr, občas přerušený stříbrošedými pruhy.  


Iva Nachtmannová
Vizualizace: S.H.S architekti

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media