Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Villa ONE – dům, který roste s rodinou

Villa ONE – dům, který roste s rodinou

Villa ONE je na první pohled zajímavý a netradičně pojatý dům. Byl navržen jako domov pro mladý pár, který se v případě potřeby bude umět přizpůsobit potřebám rodiny.

Půdorys domu, tak, jak ho navrhl architektonický tým ateliéru EFFEKT, maximalizuje všechny sociální funkce na prostoru celého domu a současně poskytuje výhled na nádvoří, velkou intimní zahradu i do krajiny. Umístění domu bylo pečlivě plánováno s ohledem na umístění pozemku v těsné blízkosti ulice. Většinou je ideální, když je dům situován na okraji parcely blíže k ulici, aby tak chránil soukromí v zahradě ve vzdálenější části.

Pro klidný domov

V tomto případě však tomu tak nebylo. Jedna z nejrušnějších ulic v lokalitě totiž ústí na samém konci svažující se zahrady, je sice zapuštěna několik metrů pod terénem, a tedy pod pohledovou linií, ale stále je dost hlučná. Dům byl proto umístěn a svým tvarem navržen tak, aby vytvořil ochranný val proti hluku ve vnitřní části pozemku a současně byl i optimálně orientován vzhledem ke slunci.

Dispozice domu jsou rozloženy v jednoduchém plánu okolo sociální oblasti ve střední části objektu, každé křídlo je pak soukromým prostorem a současně eliminuje prostory chodeb.  Koupelny situované mezi společenským a soukromým prostorem vytvářejí nárazníkovou zónu, která zajišťuje soukromým pokojům ještě více intimity. Prodloužený obývací pokoj je navržen tak, aby mohl být podle potřeby odříznut od společenského prostoru a změněn na třetí ložnici. Další opatření pro rozšíření domu se týkají založení garáže. Zde může být v budoucnu snadno přistavěna i čtvrtá místnost.

Praktické rozložení nákladů

Cílem bylo navrhnout dům pro rodinu bezdětnou nebo jen s jedním dítětem s možností přetransformovat svůj domov v případě potřeby – když se rozroste o další členy a bude potřebovat více prostoru. Takto bylo možné postavit neobvyklý dům, ovšem v rozpočtu, který se neliší od průměrných nákladů na výstavbu standardizovaných domů v Dánsku. Během let rodina získá další finanční prostředky a bude moci zvětšit svůj domov o potřebný prostor v odpovídající kvalitě.

Projekt: Soukromá vila

Návrh: EFFEKT
Realizační tým: Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge, Mikkel Bøgh, Gorka Calzada Medina, Clive Hennessey, Nick Green, Marco Antonio Ravini
Lokace: Kodaň, Dánsko
Plocha: 140 m2
Rok dokončení: 2015

Foto: EFFEKT
Text: Dana D. Daňková