Rodinný dům Plecháč – excentrik, který přetrval

Rodinny dum Plechac 17x

Rodinný dům zvaný Plecháč v Humpolci zpočátku šokoval, o něco později ho veřejnost přijala.

Byl nový, nezvyklý, ale, jak čas nakonec prověřil, hodnotný formou, použitými materiály i funkčností. Po více než deseti letech prošel určitými úpravami, svůj styl si však podržel jako značku kvality.

Postaven byl již v roce 2005 a byl hoden pozornosti odborné i laické veřejnosti hned z několika důvodů – architekti ze studia OK Plan se museli vypořádat s relativně malým a stísněným pozemkem s řadou limitů.

Samotný dům byl navíc realizován s přiznanými materiály v jejich surovém stavu – atmosféra interiéru byla jasně určena hlazeným betonem na podlahách a betonovou stěrkou stěn, základní osnovu domu tvořila viditelná ocelová konstrukce upravená žárovým zinkováním, stropní konstrukce byla navržena s použitím vlnitých plechů zalitých betonem.

Fasáda rezavá jako liška

Vnější plášť domu tvoří Corten – plech s charakteristickou uměle vytvořenou rezavou patinou – odtud tedy název „Plecháč“. Stavba jednoduchých kubických tvarů je díky němu opravdu velmi „jiná“, nicméně přitáhne pozornost a zaujme na více než jen na první pohled.

Vzhledem k tomu, že nedílnou součástí projektu byly zahradní úpravy a kromě jiného se sázely záměrně již vzrostlé stromy, je nyní obklopen zelení tak hustě, že se v ní ztrácí. Díky tomu se však dům velmi brzy začlenil do okolí a dnes působí v zástavbě prostě přirozeně.

Rodinný dům Plecháč 6
Rodinný dům Plecháč | Source: BoysPlayNice

Úpravy ve jménu lepší akustiky a technické modernizace

Po letech se majitelé rozhodli pro úpravu interiéru. Chtěli zjemnit a uhladit původní záměrně upřednostňované industriální materiály v jejich surové podobně v hlavním obytném podlaží, nicméně nešlo pouze o vizuální stránku, ale i o zlepšení některých vlastností prostoru.

„Základní parametr, který bylo nutné vylepšit, byla akustika interiéru,“ vysvětluje autor návrhu domu Luděk Rýzner. „Veškeré tvrdé a odrazivé plochy v minimalistickém interiéru doznaly úprav. Akustika se výrazně zlepšila vložením dubových obkladových konstrukcí stropů. Jejich finální povrch je upravený katrováním, což působí nezvyklým dojmem a je v souladu s určitou strohostí stavby.“

Celou úpravu vnímáme nikoliv jako přestavbu, ale doplnění funkční vrstvy, aplikované na původní surovou konstrukci, která se s nově vloženými prvky vhodně doplňuje a tvoří harmonický celek. Je fajn, když umí dům přirozeně reagovat na nové požadavky a stárne, respektive dospívá s námi (majitelé domu)

K zútulnění a změkčení odrazů zvuku přispěly také textilie v interiéru, především nové závěsy. Příčinou dalších úprav byla modernizace z hlediska funkčnosti – zastaralá kuchyňská linka byla nahrazena novou, technicky zefektivněno a modernizováno bylo i topení objektu včetně výměny krbového tělesa. Poměrně zásadní změnou z hlediska estetického i z důvodu energetických úspor prošlo celé osvětlení a řízení domu.

Většina nových prvků byla zhotovena na míru podle návrhů architektonické kanceláře, která stojí za původním i novým konceptem stavby.

PLECHÁČ

Návrh: OK PLAN ARCHITECTS | Luděk Rýzner
Adresa: Humpolec, Česká republika
Projekt:2005
Realizace – redesign: 2017
Užitná plocha:250 m2
Zastavěná plocha:75 m2
Plocha pozemku:430 m2

TEXT: Daniela Bartošová
FOTO: BoysPlayNice