Renovace rodinného domu s netradičním řešením

Někdo dává přednost domu novému, jiný zase vidí své ideální bydlení v objektu již postaveném, který má „něco za sebou“. Obě varianty mají svá pro i proti, důležité je, co daný investor upřednostňuje, jaké má priority ohledně místa i bydlení samého.

Majitelé domu, který jsme navštívili tentokrát, zvolil variantu domu již postaveného. Do domu se krátce po koupi nastěhoval s výhledem možné renovace v budoucích letech. Dům se nachází kolonii řadových rodinných domků, kterou v letech 1968 – 1973 vybudovala skupina architektů a inženýrů z ČVUT jako vlastní bydlení. Lokalita ukrytá v zeleni je klidná a velmi zajímavá.

Renovace bez zásadních zásahů

Zakázku na rekonstrukci domu zadal investor architektům Filipu Havlišovi a Davidu Zámečníkovi z ateliéru NEW HOW architekti. „Projekt nás zaujal již od začátku netradičním řešením a kvalitou bydlení, na svou dobu nezvyklou,“ vzpomíná Filip Havliš. „Přestože v roce 1996 dům zdařile rekonstruoval předchozí majitel, po čase užívání nás klient oslovil s žádostí o celkovou renovaci. Především chtěl zesvětlit interiér, který se mu zdál příliš tmavý.“

Vzhledem k dobrému stavu objektu nebyly nezbytné podstatné zásahy do stavby jako celku a architekti se rozhodli především využít a doplnit stávající kvalitu. Odstraněna tak byla například stará tmavě hnědá dlažba, bylo nainstalováno podlahové topení a jako pochůzná podlahová vrstva zvolena světlá velkoformátová dlažba.

„Původní tmavě hnědý odstín jsme nechali jen na okenních rámech,“ pokračuje David Zámečník. „Všechny ostatní konstrukce, především interiérové dveře, jsme vyměnili za nové, bíle lakované. Nové interiérové vybavení jsme navrhli také bílé lakované, doplněné detailem olejované dubové dýhy.“ Tyto úpravy byly citlivě zkombinovány s vybavením, jež se architekti rozhodli v domě ponechat.

Aby celková barevnost nebyla příliš fádní, zachovali v interiéru část stěn z lícových cihel a dřevěné podlahy z průmyslové mozaiky. Vybavení domu ozvláštňují a zútulňují dekorativní doplňky, jež si klient přinesl z původního bydlení.

Renovace rodinného domu s netradičním řešením 11
Renovace rodinného domu s netradičním řešením 11 | Source: Robert Žákovič

Propojení domu se zahradou

Zachované stěny z lícových cihel přirozeně navazují na exteriér a zahradu a opticky propojují vnitřek domu s jeho okolím. Z vnější strany doznal dům pouze kosmetických úprav – byl jen opraven a očištěn, nový je pouze hlavní vstup, který nyní chrání před deštěm skleněná stříška s nerezovou konstrukcí jako oporou pro popínavou zeleň.

Základní údaje

Autor: NEW HOW architekti – Filip Havliš, David Zámečník
Klient: Soukromý
Kategorie: Rodinný dům
Status: Renovace
Užitná plocha: 180m2
Návrh: 2016
Realizace: 2017

FOTO: Robert Žákovič
TEXT: Daniela Bartošová