Třígenerační dům se spoustou zeleně. Villa LP má atypicky situované pokoje

Na okraji největší hanojské čtvrti navrhla a realizovala kancelář Nghia-Architect Villu LP. Jedná se o specifický projekt novostavby, určený pro třígenerační bydlení jedné rodiny. Výzvou bylo, kromě jiného, i zachování stávajících stromů v borovém lese.

Vila LP zosobňuje netradiční, ale i u nás stále používaný způsob soužití mladých manželských párů s rodiči jednoho z nich a společnými dětmi. Vietnamský projekt je však (zatím) novostavbou bez plánované změny dispozice v budoucnu.

„Zatímco prarodiče jsou zvyklí na tradiční vietnamský životní styl, manželé a jejich děti znají moderní způsob života v cizích zemích,“ vysvětluje architekt. Zatímco starší žijí v domě trvale, mladí cestují do Vietnamu jen několikrát do roka.

Prostor je šitý na míru

Vzhledem k rozdílnému životnímu stylu, věku a specifickým požadavkům členů rodiny jsou v domě atypicky rozmístěné místnosti.

„Bylo důležité vytvořit velké komunikační prostory, které lze flexibilně otevírat a zavírat. Zároveň mohou efektivně propojit přírodu kolem domu s nádvořím vybudovaným pod širokou verandou,“ popisuje projekt Nguyen.

Vila je rozdělena do tří bloků a má dvě podlaží. Jejím „srdcem“ a místem setkávání je velká prosklená kuchyně s jídelním stolem, která se nachází uprostřed domu. Prosklené stěny lze zatáhnout dřevěnými okenicemi a vytvořit tak soukromý prostor.

Villa LP
Villa LP | Zdroj: Nguyen Tuan Nghia – Nam Nguyen

Kuchyně je rámována chodbami dvou obývacích pokojů. Od zbytku domu jsou odděleny, stejně jako kuchyňská část, stěnami s oranžovým šrafováním. V blocích na přízemí po stranách vily jsou ložnice a koupelny s toaletami. Na poschodí nejvýchodnějšího z nich se kromě výše zmíněného nachází také velká šatní skříň.

V zadní části domu se nachází ložnice pro hosty a hospodyni, koupelna, toalety a sklad. Hlavními materiály použitými ve vile jsou masivní dřevo a dodatečně tvarovaný strukturovaný beton. Spolu s bílou omítkou na stěnách vytvářejí elegantní a zároveň intimní interiér.

Villa LP
Villa LP | Zdroj: Nguyen Tuan Nghia – Nam Nguyen

Exteriér vily

Z odstupu jsou patrné především horizontální prvky budovy, které doplňuje horizontální akcent kmenů borovic. Přesahující střešní konstrukce dodává domu dojem lehkosti, který podporuje i zavěšená zeleň visící na okraji domu na straně obrácené do zahrady.

Výrazným prvkem celého projektu je polouzavřená veranda s kruhovým výřezem na zemi a ve střešní desce. Tímto prostorem prorůstá vysoký živý strom. Okraje střešního okulusu lemují tažné rostliny.

Kovové točité schodiště spojuje verandu přímo se střechou, kterou lze využívat k různým účelům, protože je po obvodu chráněna tenkým zábradlím.

Villa LP

Autor: Nghia-Architect (Tuan-NghiaNguyen)
Lokalita: čtvrť Ba Vi, mesto Hanoi, Vietnam
Klient: soukromý
Celková rozloha: 5000 m2
Zastavěná plocha: 630 m2
Realizace: 2019 – 2021

Denisa Hudáková