Moderní dům vychází z původní stodoly

Moderní dům vychází z původní stodoly

Půdorys staré rozpadlé stodoly na zalesněném břehu Novozámeckého rybníka v obci Karasy u České Lípy se stal místem, kde vyrostl nový moderní rodinný dům.

Dům se starým sklepem

Na okouzlujícím břehu Novozámeckého rybníka, v rámci staré hospodářské usedlosti vznikl nový moderní rodinný dům. Zaujal místo po staré stáji, která byla v havarijním stavu a musela se zbourat. Respekt k původnímu místu a působivá kompozice se zachovalou stodolou a objemným obytným domem vedla k jednoznačnému řešení – navrhnout dům ve stejném objemu původní stáje. Novostavba stojí na terénním zlomu vysoko nad strmým břehem rybníka, de facto v korunách stromů. Využívá také původní sklep pod stájí, který je přístupný po schodech ze svahu.

Velkorysé spojení domu s přírodou

Dům je navržen jako zděný, ze systému porotherm 50 SI, se sedlovou střechou se skládanou střešní krytinou. Ze strany rybníka, nad srázem, v korunách stromů je dřevěná konstrukce terasy se subtilním kovovým zábradlím s výplní z nerezové sítě. Svými užšími částmi obkružuje terasa dům ze dvou stran a ve své jižní části se rozšiřuje, vznáší se k rybníku. Terasa je propojena s interiérem skrze velká hliníková okna. Jedinečné přírodní místo je tak maximálně využito; výstavbou terasy se dosáhlo dalších krásných výhledů na hladinu rybníka a okolní přírodu.

Interiér v příjemných teplých barvách

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje trámová konstrukce stropu, která se propisuje dřevěnými sloupy mezi knihovnu. Knihovna odděluje ložnici a obývací prostor a nahrazuje tak tradiční příčku. Její zemitý odstín ladí s dlažbou. Celý interiér pak výrazně oživuje sněhově bílá kuchyně. Nádherné výhledy z oken jsou jako krásná velkoformátová plátna, které příroda neustále proměňuje. V přízemí rodinného domu jsou veškeré obytné místnosti; tady bydlí majitelé. Když přijedou děti s vnoučaty, využívají se pro ně připravené ložnice v podkroví s vlastní koupelnou.

Zahrádky u České Lípy – Karasy
Architekt: stempel & tesar architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Projekt a výstavba: 2010–13
Pozemek: 2062 m2
Zastavěná plocha: 112,6 m2
Užitná plocha: 198 m2
Celkový objem: 867 m3

Alena Gembalová
Foto: FOTES