Le Littoral – víkendový dům s výhledem na řeku

Le Littoral
Zdroj: Stéphane Brügger

Na počátku byl sen páru s vášní pro gastronomii a láskou k přírodě a krajině Charlevoix. Byl to sen o moderní rezidenci v tomto výjimečném přírodním prostředí, a to buď ve stylu pied-à-terre, nebo špičkové turistické apartmánové chaty, kde budou moci trávit dny volna rodiny, přátelé či kolegové.

Inspirováni úchvatným výhledem na řeku a malebným venkovským prostředím vytvořili majitelé minimalistický komfortní dům s udržitelným designem, vycházejícím z místní tradice a respektu k přírodě. Ke spolupráci přizvali architekty z ateliéru Architecture49, pro jejichž práci jsou typické dřevěné konstrukce v kombinaci s ušlechtilými materiály, nekonvenční řešení dispozic a forma určující funkci.

Výraz pied-à-terre je užíván pro označení „druhého“ domova, bytu či domu typicky situovaného ve větším městě či jiné lokalitě vzdálené od primárního bydliště. Slouží jako místo k přespávání, práci či trávení volna pro lidi, kteří často a pravidelně cestují mezi určitými lokalitami a nechtějí bydlet v hotelu. Předpokladem pro vytvoření takového bydlení je dobré finanční zajištění.

Čistota stylu jako pilíř projektu

Oblast Charlevoix přitahuje svou různorodostí a barvitostí každoročně mnoho návštěvníků – řeka sv. Vavřince se zde setkává s mořem, nad úrodnými rovinami se tyčí hory Hautes Gorges a vše rámuje obloha jako pohyblivý obraz.

Architektura regionu propojuje s citem historické budovy a moderní současné stavby. Chata Le Littoral, diskrétně vsazená do krajiny, zapadá do tohoto prostředí již svou konstrukcí – její silueta je variací na hospodářské budovy regionu.

Dům pravidelného půdorysu s převažujícím délkovým rozměrem se opírá o mírný svah a na pozemku je orientován svými výhledy směrem k řece, v zadním traktu je pak chráněn lesem. Stavební otvory i místnosti jsou kolem podélné osy umístěny tak, aby byly optimalizovány provozní energetické nároky stavby. Původnímu minimalistickému stavebnímu záměru odpovídá také neutrální barevná paleta, využívající především kombinaci černé a bílé a světlé odstíny dřeva.

Le Littoral
Oblast Charlevoix přitahuje mnoho návštěvníků, řeka sv. Vavřince se zde setkává s mořem, nad úrodnými rovinami se tyčí hory Hautes Gorges. Výhledy z La Littoral vnáší do nitra pocit neustálého propojení s přírodou. | Zdroj: Stéphane Brügger

Integrace projektu do prostředí regionu je potvrzena také využitím místních zdrojů, firem a řemeslníků. Na konstrukci bylo použito v místě vytěžené a zpracované dřevo – východní cedr a borovice, s certifikátem FSC, kuchyňská deska je vyrobena z québecké žuly, bazén i domácí spotřebiče jsou z produkce québeckých společností, které dokládají know-how a technologickou úroveň provincie.

Chytře vymyšlené bydlení

Aby se La Littoral stal ideálním oblíbeným letoviskem, vytvořili architekti ze studia Architecture49 příjemné a současně funkční prostředí s diskrétně integrovaným moderním vybavením. Bazén, sauna, krb či lázně zvyšují pohodlí a poskytují možnost plnohodnotné relaxace.

Le Littoral
Kuchyně Le Littoral je plně vybavena a připravena k úpravě pokrmů z místních zemědělských produktů, kterými je oblast Charlevoix vyhlášená. Kuchyňská deska je vyrobena z québecké žuly. | Zdroj: Stéphane Brügger

V přízemí propojeném s terasami a přístupem k bazénu jsou situovány ložnice, sauna a wellness. Ve druhém nadzemním podlaží s nádherným výhledem do okolí je denní zóna se společenským prostorem s kuchyní, jídelnou a obývákem. Kuchyně je špičkově vybavena tak, aby amatérští kuchaři a milovníci gastronomie mohli ochutnat místní zemědělské produkty, jimiž je oblast Charlevoix vyhlášená. Obědvat je možné nejen v jídelně, ale i venku na terase.

 

Názor architektů:
Touhou designérů i majitelů bylo vytvořit dům, ze kterého bude vyzařovat pocit pohodlí a klidu a který splyne s lokalitou. Dům je tedy spíše než v Charlevoix postavený pro Charlevoix. A minimalistická a snadno srozumitelná budova ponechává uživatelům dostatek prostoru k vlastnímu vyjádření, přizpůsobení prostoru svým zvyklostem a potřebám.

 

Le Littoral
Minimalistickému konceptu odpovídá i neutrální barevná paleta interiéru, využívající především kombinaci černé a bílé a světlé odstíny dřeva. | Zdroj: Stéphane Brügger

O kanceláři Architecture49:
Montrealská kancelář Architecture49 vznikla v roce 2014. Své síly, odborné znalosti, zkušenosti a pověst v ní spojili architekti a technici ze společností Arcop, AE Consultants, North 46, PBK, Smith Carter a WHW Architects. Pankanadský subjekt se vyznačuje dlouhou praxí v řízení velkých a malých projektů a v řešení komplexních programů, včetně oblasti sanace historických budov.

Jeho architekti jsou uznáváni za svou schopnost propagovat architektonický výraz založený na inovativním a nadčasovém jazyce. Ve svém portfoliu má firma veřejné a kulturní budovy, podniky, hotely a kongresová centra, sportovní zařízení a podobně, nabízí též designové poradenství.

Le Littoral

Návrh: Viviane Zhang, projektová manažerka
Místo: La Malbaie, Québec, Kanada
Klient: Charlevoixchalets.com
Dokončení: červen 2020
Plocha projektu: 220 m2
Projekt: Architecture49
Pozemní stavitelství: SBSA
Stavební mechanika: Habitat Refrigeration
Generální dodavatel: Habitat Ecoconstruction

 Daniela Bartošová