Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Dům s výhledem na panorama Krušných hor

Počasí na horách bývá náročné a nejinak je tomu v krušnohorské osadě Mníšek, nedaleko hranic s Německem. O tamních klimatických podmínkách nejlépe vypovídají instalované větrné elektrárny. Na druhou stranu tato lokalita nabízí jeden nesporný benefit, a to panoramatické výhledy do krásné krajiny, zarámované hřebenem Krušných hor. Právě tohle učarovalo mladým manželům se třemi dětmi a rozhodli se postavit zde vlastní dům.

S návrhem rodinného domu se obrátili na architektonickou dvojici Stempel & Tesař, kteří se odpočátku snažili jim dům ušít přímo na míru. Do přírodního prostředí proto navrhli jednoduchý objekt, inspirovaný tradiční venkovskou zástavbou, který však dokáže uspokojit vysoké nároky současného bydlení. Téměř rustikální obálka domu uvnitř ukrývá elegantní a čistý design, doplněný o světlé barvy, sklo a dřevo.

O dispozici rozhodla parcela

Dvoupodlažní dům má sedlovou střechu, s hřebenem rovnoběžným s přístupovou komunikací, která se táhne podél severní hranice pozemku. Směrem k ní dům pokračuje přízemní dvougaráží, jejíž plochá zelená střecha je vytažená až nad hlavní vstup do domu.

Opačným směrem k jihu parcela poskytuje nerušené výhledy, a proto jsou veškeré hlavní obytné prostory situovány k velkoryse prosklené jižní stěně. Uživatelé se díky ní mohou kochat pohledem do krajiny a místnostem nechybí dostatek prosvětlení.

Pasivní dům 12

Protože na horách bývá letní sezóna krátká, bylo rozhodnuto o vytvoření zimní zahrady (resp. lodžie), ve které by bylo možno si slunečních paprsků užít co nejvíce. Situována je ve střední části prosklené fasády a přístupná je z obývacího pokoje a také z jídelny. Díky velkému posuvnému oknu lze tento prostor v teplém období trvale otevřít a propojit tak interiér s venkovním prostředím.

Ke stěně lodžie těsně přiléhá elegantní zakřivené ocelové schodiště, vedoucí do druhého podlaží. Zde se nacházejí soukromější prostory – ložnice, koupelna a tři dětské pokoje.

Pasivní dům 02

Inspirace přírodou i tradicí

Okolní prostředí ovlivnilo nejen dispoziční řešení, ale i výběr použitých materiálů. Prim mezi nimi hraje modřínové dřevo, aplikované jak zvenčí, tak v interiéru. Zatímco uvnitř se ve své přirozené podobě podílí na zútulnění, pro odvětrávaný fasádní obklad architekti zvolili kontrastní tmavý odstín.

Černého zbarvení prken bylo dosaženo opalováním, tedy bez nutnosti používat chemické prostředky. Opalování dřevo konzervuje a zvyšuje jeho životnost, stejně jako nátěr. Ten by ovšem bylo nutno v místních klimatických podmínkách obnovovat. Zvolené řešení je tedy ekologické, efektivní a navíc je černý odstín připomínkou původního ošetřování fasád v této lokalitě, kterým byly nátěry volskou krví.

Pasivní dům 11

Tradice se odrazila i ve výběru střešní krytiny. Volba padla na tradiční pálenou střešní tašku jednoduchého tvaru a s moderní šedou glazurou, která dotváří kompaktní a čistý dojem stavby.

Energetická efektivita je bonusem

Kromě vytvoření pohodlného domova se architektům také povedlo dům zrealizovat v pasivním standardu. Ve výšce 750 metrů nad mořem se tak nachází objekt, který navzdory tomu, že musí čelit náročným klimatickým podmínkám, vykazuje minimální energetickou spotřebu. Tomu napomáhají moderní technologie řízeného větrání domu, tepelné čerpadlo a inteligentní elektroinstalace.

Interiér rodinného domu

Základním předpokladem ale byla jednoduchá racionální forma domu, která je pro tvorbu Stempel & Tesař typická. Necouvli ani před zažitým mýtem, že pasivní domy nemohou mít velkoformátové prosklení. Díky tomu má dům v zimě potřebné tepelné zisky zprostředkované ideálně orientovanou prosklenou fasádou.

Ekologický a nenáročný dům, vyhovující nárokům svých uživatelů, který nijak neruší původní ráz okolní krajiny, tak lze charakterizovat dům v Mníšku. Označován bývá jako „Dům na Větrném kopci“ a je potvrzením, že kvalitní současnou architekturu lze najít i na těch nejméně předpokládaných místech.

Interiér rodinného domu 4

Místo: Mníšek V Krušných Horách
Architekt: Stempel & Tesař architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Spolupráce: Aleš Herold
Klient: soukromá osoba
Projekt a výstavba: 2014 – 2018
Pozemek: 6 426 m2
Zastavěná plocha: 198 m2
Užitná plocha: 245 m2
(ge)
Zdroj: Stempel & Tesař architekti
Foto: Filip Šlapal

Komentáře