Mírný svah může být pro stavbu domu pozitivem

Stále více rodin vyhledává takový prostor k bydlení, kde by měli jeho obyvatelé dostatek klidu, ale zároveň by nezůstali ani bez tolik potřebných služeb. Satelitní obce nejsou z tohoto hlediska dobře vybaveny, proto se zajímavými stávají okrajové městské části velkoměst. Kdysi nechvalně známá bratislavská Vrakuňa se dnes stává domovem mnoha mladých lidí a výstavba domů zde probíhá ve velkém. Jednou z novostaveb je rodinný dům od ateliéru plusminusarchitects.

Otevřený do soukromé zahrady

Pozemek, na kterém tento dům stojí, se nachází na severovýchodním okraji Bratislavy, v bývalé zahrádkářské kolonii. Potřeby majitelů se změnily, a tak se rozhodovali, jak využít někdejší zahradu ke stavbě domu. Z představ majitelů a práce architektů vzešel příjemný projekt: dřevem obložená dvoupodlažní novostavba.

Z čelního pohledu vypadá dům zcela nenápadně rozvíjí se směrem dovnitř pozemku.

Mírný sklon terénu architekti využili ve prospěch soukromí domácích: vytvářili díky němu intimní sluneční prostor zahrady.

Mírný svah jako výhoda

Z čelního pohledu vypadá dům zcela nenápadně, rozvíjí se směrem dovnitř pozemku. Zajímavým řešením jsou dvě výškové úrovně domu – zatímco přední část je jednopodlažní, směrem do zahrady, kam se svah zvažuje, vznikla dvoupodlažní část domu.

Osazení domu architekti přizpůsobili orientaci slunce a potřebám obyvatelům, proto je ze strany ulice zcela uzavřený – chrání soukromí domácích. Do zahrady je maximálně otevřený.

Rodinný dům ve Vrakuni 21

Bezbariérový přístup do zahrady

Mezi domem a zahradou je vytvořena praktická přechodová část, která je před vlivy počasí chráněna zastřešením. Vzniklo zde místo nejen k příjemnému trávení volného času, ale i pro hru dětí. Terasu lze i rozšířit a vytvořit z ní exteriérové obývací místnosti – stačí jen otevřít posuvné zasklené dveře. Obývací pokoj i kuchyň mají bezbariérový přístup do zahrady.

Rodinný dům ve Vrakuni 11

Jak je řešena dispozice?

Na vstupní halu navazují tělocvična, sauna, hygienické zázemí a pokoj pro hosty. Schodištěm se dostanete do denních prostor domu, které tvoří kuchyň, jídelna a obývací místnost s překrytou terasou. Na druhém nadzemním podlaží se nachází noční část domu – pokoje dětí a rodičů, hygienické zázemí a společenský prostor.

Rodinný dům ve Vrakuni 9

Množství skla i dřeva

Z konstrukčního hlediska je dům řešen kombinovaně – ocelobetonovými a zděnými vertikálními konstrukcemi. Střecha má obrácené pořadí vrstev a ukončuje ji říční štěrk. Hliníková okna a prosklené stěny s izolačním trojsklem dodávají interiéru světlo a přibližují kontakt s exteriérem.

V případě silného slunce si domácí mohou zatáhnout vnější hliníkové žaluzie. Interiér působí harmonicky díky množství použitého dřeva a kombinaci bílé barvy s béžovou, kterou doplňuje šedá.

Rodinný dům ve Vrakuni

Tento dům byl mezinárodní porotou nominován na Cenu Dušana Jurkoviče 2015.

Rodinný dům ve Vrakuni ve zkratce
Architektonický ateliér: plusminusarchitects, www.plusminusarchitects.com
Autoři: Maroš Fečík, Andrej Olah
Lokalita: Bratislava-Vrakuňa
Projekt: 2012
Realizace: 2012–2014
Plocha pozemku: 579 m2
Zastavěná plocha: 202 m2
Užitná plocha: 255,6 m2
Obestavěný prostor: 1 405 m3
Sabína Zavarská
Foto: Maroš Fečík

Komentáře