Dvojice architektů si postavila moderní a útulný dřevodům

Dvojice architektů si postavila moderní a útulný dřevodům

V nádherném prostředí německého Bavorska se dvojice architektů Christine Arnhard a Markus Eck rozhodla postavit si malý, útulný dřevodům určený na relax a setkávání s přáteli.

V přírodních podmínkách zrealizovali projekt, který je výborným příkladem kompaktního, decentního a zároveň moderního domku a zároveň splňuje všechny požadavky komfortního bydlení.

Vesnička Auerbach je skutečně malá rozlohou i počtem obyvatel. Architekti působící v Mnichově se rozhodli pro útulný dřevodům, který nabízí nádherné výhledy a je jejich splněným snem. Cílem celého projektu bylo vybudovat místo, které jim umožní uniknout z každodenního pracovního koloběhu a zbavit se stresu prostřednictvím návratu k přírodě a při setkáních s přáteli. Místo, kde si mohou užívat běžné radosti života jako například čtení, vycházky do přírody, společné vaření, pozorování noční oblohy a podobně.

Dřevěný dům je široký 4 m, ale skromný rozměr mu na kvalitě neubírá. V přízemí je garáž s dílničkou a mírně pod úrovní země najdeme technickou místnost. V prvním podlaží se nachází otevřený prostor spojující kuchyň, jídelnu a v meziposchodí i obývací pokoj. V nejvyšším podlaží panuje ložnice s koupelnou a zajímavě řešená galerie – ta přesahuje do otevřené dvojité výšky obýváku a přímo pod střešním oknem nabízí vanu, z níž můžete hledět přímo na hvězdy a dopřát si tak dokonalý relax. Vedle vany je ještě pohodlný koutek určený na čtení a malá knihovna.

Na stavbu konstrukce, střechy a vnějších stěn použili architekti masivní dřevo, konkrétně dřevěné desky s tloušťkou 16 cm. Vnitřní části stěn zabezpečily prostřednictvím hliněných cihel. V oblasti kuchyně a jídelny jsou masivní zasklené posuvné dveře, které propojují vnitřní prostor s bočními terasami – v létě je lze dokonce úplně odsunout. V případě, že architekti potřebují soukromí i v tomto prostoru, zabezpečí jim ho rozměrné závěsy.

Obývák, nebo jak majitelé říkají „vysedávací pokoj“, je ideálním místem na relaxování v podobě čtení knih, poslechu hudby či sledování filmů. Na podlaze jsou umístěny pestrobarevné matrace a velké okno nabízí výhled přímo na nedaleký vrch Spitzstein. V místnosti je knihovna a malá kachlová kamna, která jí hlavně v zimě dodávají tu správnou atmosféru. Výhled z ložnice směřuje přímo do prostředí vesničky Auerbach. Ložnice je orientovaná na západ, proto si v ní lze vychutnat příjemné odpolední sluneční paprsky. Koupelna je od ložnice oddělená skříněmi.

Co se týká vytápění, dům je zabezpečený stěnovým vytápěcím systémem zabudovaným v hliněné složce stěn. V koupelně je ještě navíc i podlahové vytápění. Automatický ventilační systém zabezpečuje v domě neustále čerstvý vzduch, osvětlení se ovládá manuálně vypínači. O hladký přístup hostů se stará zabudovaný neviditelný inteligentní systém ovládaný iPadem. Na střeše se nacházejí solární panely, které splývají se strukturou střešního obkladu. Objem elektrické energie produkovaný panely převyšuje energetické potřeby domu, takže majitelé klidně mohou energií zásobovat i sousedy.

Text: Anna Martausová
Foto: Florian Holzherr
Zdroj: homedsgn.com

Komentáře