Vila ve staré zahradě nabízí svým obyvatelům intimitu a půvab ovocného sadu

kaa new house in the old garden boysplaynice 01 1200
Zdroj: BoysPlayNice

Nedaleko Prahy, na jižním svahu nad Berounkou s nádherným výhledem na masiv Brd byla, nebyla zahrada se starou chatou a vzrostlými stromy – v dolní části sádek se starými ovocnými odrůdami, nahoře jehličnany a ořech. Místo jako stvořené pro nový dům, který by se stal příjemným domovem pro čtyřčlennou rodinu.

A i když by se to mohlo zdát, nenachází se toto idylické místo daleko od lidí, ale v rozvíjející se příměstské rekreační a rezidenční lokalitě s pohodlným železničním spojením do Prahy. Prostě ideální lokalita pro dům podle vlastních představ.

Optimálně umístěný dům a efektivně využitý pozemek

Vzhledem k tomu, že se investoři denně pohybují v open–space kancelářských prostorech, toužili po intimitě a přírodních materiálech. Přáli si hospodárnou stavbu s úsporným provozem, venkovní krytý prostor pro celoroční sezení, stínění slunečních paprsků během dne a též světelného znečištění, generovaného domem, v noci.

Ke spolupráci přizvali majitelé architekty Kamilu Holubcovou a Antonína Holubce z ateliéru Kaa. „Chtěli jsme, aby dům jemně zapadl mezi okolní domy původní zástavby a mezi stromy staré zahrady,“ vysvětlují autoři návrhu. „Aby dokázal využít možnosti výhledů a přírodních zdrojů a tepelně a ekonomicky dobře fungoval přirozeně, bez současných umělých ‚pasivních standardů‘“.

Jednou z určujících skutečností pro tvorbu návrhu byl přístup na pozemek z jižní strany. „Dům jsme se snažili na pozemku umístit co nejvýše kvůli výhledům do kraje, dále na střih se sousedními objekty, aby bylo zajištěno soukromí, a s maximálním ohledem na staré vzrostlé stromy.“ Na základě těchto proměnných se jako optimální ukázalo umístění stavby zhruba uprostřed pozemku.

kaa new house in the old garden boysplaynice 08 1200
Požadavkem investorů bylo minimální světelné znečištění v noci. | Zdroj: BoysPlayNice

Dům se tak na jihu otevírá do slunného ovocného sadu a na severní straně je krytý stinným lesíčkem v horní části zahrady. „V návrhu jsme chtěli využít maximální povolenou zastavitelnost pozemku a většinu funkcí domu jsme v zájmu snadného pohybu v interiéru soustředili ve společenské a rodičovské části v přízemí. Menší dětská část je situována nahoře.“

Stavba s dominantním horizontálním rozměrem je na pozemku umístěna ve směru východ – západ a jižní fasáda tak v chladných měsících zajišťuje vysoké solární zisky k prohřívání interiéru. Letní slunce je naopak přirozeně stíněno zápražím.

Zelená střecha jako louka

Za pozornost stojí konstrukce domu. Hlavní přízemní část je zděná z keramických tvárnic bez vnějšího zateplení a příčkovek, zastřešena je betonovým stropem. Stavba tak působí solidně a bezpečně. Dispozičně je přízemí rozděleno na jižní společenskou a severní soukromou část, tam je zázemí rodičů. Střecha nad přízemím je navržena jako zahrada, louka s motýly.

kaa new house in the old garden boysplaynice 19 1200
Minimalistický interiér je vzdušný a světlý. | Zdroj: BoysPlayNice

Na ní je umístěno dřevěné patro s dvěma dětskými pokoji po stranách a společnou halou uprostřed. Je navrženo tak, aby bylo výhledově, až se děti osamostatní, snadno oddělitelné od ostatních prostor v domě. Interiér je minimalistický a přirozeně funkční, díky použitým materiálům a velkým proskleným plochám je vzdušný a světlý. Na jeho návrhu se výrazně podíleli rovněž majitelé.

Přístup do domu od hlavní komunikace je po vlnité pěšině. Garáž je umístěna ve spodní části pozemku, aby nestínila výhledům z obytné části. Za domem je zahradní domek se saunou, přistavěný k části původní chaty.

Od partnerů ASB

O studiu

Mikroarchitektonické studio Kaa se sídlem v Praze založili v roce 2004 Kamila Holubcová a Antonín Holubec. Orientuje se zejména na individuální zakázky novostaveb a rekonstrukcí rodinných domů. Realizace „Dům u lesa“ byla nominována do soutěže ČCA 2019.

 

Vila ve staré zahradě

Návrh: Kaa-studio
Autor: Kamila Holubcová, Antonín Holubec
Umístění projektu: Černošice, Praha-západ, Česká republika
Projekt: 2016
Dokončení: 2020
Plocha pozemku: 925 m²
Zastavěná plocha: 190 m²
Hrubá podlahová plocha: 260 m²
Užitná plocha: 210 m²
Náklady: 10 mil. Kč

Spolupráce:
Hlavní inženýr projektu: Tomáš Zima
Stavitel: Petr Louma
Vybavení interiéru: David Brada

Daniela Bartošová