Dům v Řečkovicích se změnil zvenku i uvnitř

Dům v Řečkovicích se změnil zvenku i uvnitř

Zdařilou rekonstrukcí se podařilo otočit provoz v rodinném domku z rušné uliční strany směrem do klidné zahrady. Na půdě navíc víc přibyla jedna kouzelná bytová jednotka. Do ulice místo omšelého průčelí nyní září elegantní fasáda.

Projekt architektonického studia B620 architekti řeší rekonstrukci rodinného domu v Brně – Řečkovicích. Cihlový dům z počátku 20. století je součástí uliční řadové zástavby, bezprostředně před ním probíhá silnice, kterou odděluje od domu jen úzký chodník. Dům je krytý sedlovou střechou, krytinu tvoří pálené tašky.

Uliční fasáda - původní stav

Nové vikýře na straně do zahrady mají nyní titanzinkové opláštění. Ulici spojuje s rozlehlým hospodářským dvorem průjezd v domě. Dvůr je na své severní straně zastavěný bývalými chlévy a sklady – přízemními stavbami s pultovou střechou.

Uliční fasáda - nynější stav

Rodinný dům byl a zůstal třípodlažní. Původně bylo k bydlení využito jen přízemí, nově je obytná také půda, zatímco ve sklepě přístupném ze dvora byly provedeny jen menší úpravy. Vstup do přízemí je z ulice a také z dřevěného balkonu, na který ústí schodiště z úrovně dvora.

„Materiálové a barevné řešení domu je střídmé s ohledem na kontext okolní zástavby. Šedá fasáda je doplněna olivově zelenými dřevěnými okny a dveřmi s akcentem kamenného obkladu soklu,“ říká Arch. Petr Jureček z atelieru B620 architekti a pokračuje: „Návrh materiálového řešení a především řemeslné provedení interiéru je do značné míry dílem investorů.“

Rozsáhlé dispoziční úpravy

Přestavovalo se především 2.NP a 3.NP – tedy přízemí a bývalá půda. Ve sklepě, který je přístupný ze zahrady, došlo pouze k drobným úpravám. Přízemí domu bylo kompletně přestavěno, z původního řešení zbyly pouze obvodové stěny. Přízemí tvořily jen za sebe seřazené průchozí místnosti, po rekonstrukci se stalo zajímavým, pestrým a praktickým prostorem a stalo se samostatnou bytovou jednotkou. Do rohu při severní štítové zdi sem bylo vloženo nové vnitřní schodiště, vedoucí do nově zřízeného 2. nadzemního podlaží. Původní průchozí chodba v přízemí byla nově rozdělena na zádveří a rozlehlou vstupní halu, ze které se vchází do obývacího pokoje s kuchyní, do ložnice a šatny. Ložnice je nyní orientována do zahrady a je tichá – od ulice ji odděluje a účinnou hlukovou bariéru jí tvoří šatna zbudovaná na straně do ulice.

Život v domě se nyní obrací do zahrady – novým podélným členěním vnitřního prostoru v přízemí se směrem k rušné ulici obracejí prostory, kterým hluk nevadí – schodiště, šatna, přístěnek – a také pracovní část kuchyně.

Půda proměněná ve světlý byt

Na půdu se původně chodilo po dřevěném schodišti vedoucím z balkonu v přízemí. V rámci rekonstrukce byla půda změněna v plnohodnotné obytné podlaží, kam je přístup řešen novým vnitřním schodištěm. Byly zde částečně ponechány trámy, které dostaly bílou barvu, takže ladí s dalšími světlými tóny tohoto interiéru.

Celé podlaží je řešeno jako jeden otevřený prostor doplněný sociálním zázemím při severní štítové stěně a dále ložnicí umístěnou nad průjezdem domu. Všechny místnosti jsou orientovány do zahrady a prosvětleny střešními vikýři. Z hlavního obytného prostoru se vchází na malý balkon s výhledem na zahradu.

Dřevěná lamelová podlaha, přiznané konstrukce krovu natřená na bílo nebo přiznaný pohledový betonový strop v přízemí vytvářejí velmi útulnou atmosféru rodinného domu, na jedné straně velmi tradiční, na straně druhé moderní a především takovou, která přesně odpovídá vkusu svých obyvatel.

Text: Alena Gembalová

Foto: ing. arch. Lucie Kašpárková