Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Venkovská stodola nabrala druhý dech

Venkovská stodola nabrala druhý dech

Tradiční stodola v slovinské vesničce Bohinjska Bistrica se stala terčem architektonického studia OFIS, jehož architekti změnili interiér na prostorné obydlí.

Zatímco vnější tmavý plášť stodoly zůstal nedotčen, vnitřní prostory byly kontrastně obaleny do světlého smrkového dřeva. Rekonstrukci realizovali s ohledem na zachování původní architektury. Stodola tak nadále zapadá do okolní venkovské zástavby.

Tradiční stodola v slovinské vesničce
Přístup do domu je vyřešen rampou a terasou, která vede do domu. Ty zůstaly i po rekonstrukci nedotčeny.


Přízemí stodoly bylo využíváno jako stáj pro dobytek a podkroví sloužilo na úschovu sena a farmářského nářadí.

Tradiční stodola v slovinské vesničce
Díky zasklenému vstupu je interiér velmi dobře prosvětlen, čemuž napomáhá i vícero oken.

Tradiční stodola v slovinské vesničce

Ve vstupní části domu je prostor výškově rozdělen, přičemž v horní části se nachází ložnice pro návštěvy.

Tradiční stodola v slovinské vesničce
Použití světlého smrkového dřeva opticky rozšiřuje vnitřní prostor, který díky vysokým stropům už i tak působí rozměrně.

Tradiční stodola v slovinské vesničce
Přízemí je řešeno jako prostorná víceúčelová místnost, která plní funkci obývacího pokoje, jídelny a ložnice zároveň.

Tradiční stodola v slovinské vesničce
Doplňkové místnosti (koupelna, kuchyň, šatník, sauna) jsou odděleny od hlavního prostoru stěnou z vertikálně uložených desek.

Tradiční stodola v slovinské vesničce
Všechny interiérové obklady, podlahy a nábytek byly zhotoveny ze smrku z okolních zdrojů.

Text: Peter Rypák
Zdroj: OFIS arhitekti

Komentáře