Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Srub vybírali na internetu

Srub vybírali na internetu

Pokud předpokládáte, že ve srubu žijí pouze nadšenci, kteří o takovém bydlení sní už od školních let, mýlíte se. Příkladem jsou majitelé tohoto domu na Trutnovsku.  V jejich starém bytě se cítili dobře, nic jim tam - kromě více místa - nechybělo a rozhodně se nehodlali stěhovat.

„Rozhodnutí, že se přestěhujeme do svého, přišlo ze dne na den.  A protože jsme s manželkou orientování více k přírodě, o ničem jiném než o srubu jsme ani neuvažovali. Navíc naše odhodlání ještě podpořil půlroční pobyt na Aljašce a také náhoda. První srub, který jsme na internetu našli, se jmenoval Jirka,“ říká majitel a vzápětí dodává, že jeho otec, on i syn jsou Jirkové.

Srub dle vlastního návrhu

V den, kdy se rozhodli stavět, začalo i hledání pozemku. I to probíhalo jednoduše prostřednictvím realitní kanceláře. Manželům se místo líbilo, měli z něj skvělý pocit a rozhodli se, že právě tam chtějí žít.  I když vyhlédnutého Jirky se nakonec museli vzdát.  „Je spousta typových srubových domů, ale žádný dispozičně nevyhovoval našim představám. Sledovali jsme svit slunce a dle něho jsme si sami navrhli náš domov,“ říká vlastník a dodává, že provedení prvního vyhlídnutého srubu ho natolik zaujalo, že si od stejné firmy nechali postavit současný dům.

Srub má čtvercový půdorys o velikosti 9 x 9 metrů.

Podélný spoj „W“, který nejlépe zajišťuje neotevírání spojů

„Oproti jiným firmám používáme při stavbě stěn z kulatiny jedinečnou technologii takzvaného W spoje, která je sice náročnější na provedení, ale díky němu nedochází k otevírání spár ani po letech, kdy dřevo vysychá a přirozeně pracuje,“ vysvětluje Pavel Haniš ze stejnojmenné firmy. V čem je takový rozdíl?

„U běžně dělaných jednoduchých podélných drážek při vysychání dřeva síly ve spodní části působí proti sobě a dochází tak k nechtěné deformaci podélných spojů. U spáry ve tvaru písmene W řez v horní části ve tvaru jednoduchého V a řez ve spodní části dalšího kmene ve tvaru písmen W do sebe zapadnou. Při vysychání se síly srovnají a neodhází k otevírání spojů, do domu tak nemůže například ani táhnout, ani zatékat,“ dodává stavebník.

Srub vybírali na internetu foto - Spoj_268_x_229

Podobným způsobem je konstruovaná i vedlejší stavba, která ke srubu náleží, a v níž je umístěné technické zázemí k domu a skladovací prostor. Sklep u domu není, oba objekty jsou založené na základové desce.

Přízemí domu tvoří otevřený prostor, sloužící jako obývák, jídelna i kuchyň.

Nábytek na míru

Srub s čtvercovým půdorysem devět krát devět metrů je rozčleněný na společenskou zónu v přízemí a klidovou v patře. Spodní část tvoří otevřený prostor, jehož dominantou se stalo schodiště, postavené taktéž z kulatiny. To tvoří určitý předěl mezi obývací částí a kuchyní s jídelnou, kde se rodina setkává nejčastěji. Do přízemí se ještě vešel technický sklad s prádelnou, toaleta a samozřejmě předsíň. V patře se nacházejí dva dětské pokoje, velká ložnice, stylově zařízená také se srubovou postelí se šatnou a koupelna.

Ložnice je zařízení originální srubovou postelí.

Nábytek si nechala rodina vyrobit z masivního buku podle svých představ a hlavně domu na míru. Proto se povedlo v domě využít každý centimetr a nikde nezůstávají „hluchá“ místa.  Zatímco v dětských pokojích jsou stěny vymalované barevně, v přízemí rodina vsadila na nadčasovou kombinaci dřeva, tmavé kůže a lesklého chromu.  Aby nebylo dřeva příliš, kolem krbu a v kuchyňské části ho oživují atraktivní obklady z indického pískovce Ocra. Ten se opakuje i na venkovních terasách.

Kuchyň dostala tvar písmenu U, který dovoluje maximálně využit místo a vše zde máte na pár metrech při ruce.

Teplo je v domě rozváděno podlahovým topením, přičemž jako hlavní zdroj slouží oboustranná krbová vložka s přikládáním z kotelny, dále solární kolektory a elektrokotel.

Více o dřevostavbách
Rekonstruovaný špýchar nad Kokořínským dolem
Rozhovor s architektem na téma dřevostavba
Dům se zeleným srdcem: rozhovor s architektkou

Nábytek v domě je vyrobený na zakázku a v přízemí doplněný elegantní tmavou kůží.

Se stavbou srubu nespěchali

Velmi častým důvodem pro volbu dřevostavby bývá rychlost, s jakou dům roste. Majitelé se zpravidla stěhují v řádu týdnů a měsíců. V tomto případě rodina na nové bydlení nespěchala, což se projevilo v dodržování všech postupů. 

Postele v dětských pokojích mají spodní vysouvací lůžko, když chtějí přespat i kamarádi.

„Kamiony nám přivezly kostru srubu k montáži na místo prvního července a pamatuji si, jak jsme se jezdili dívat, jak krásně a rychle dům roste,“ vzpomíná majitel. Od stavební firmy si nechali zhotovit hrubou stavbu, základ střechy, záklop štítů a terasu. Další práce si rodina zajišťovala spíše svépomocí, děda Jirka je totiž skvělý technik, kutil a hodně s domem pomohl. Na co nestačily ruce syna a otce, udělaly specializované firmy. To, že stavba probíhala tři roky, nebyla věc jejich pomalého tempa a firem, ale záměr.

Schodiště je také sestavené z kulatiny.

První rok se dům nechal přes zimu provětrat a promrznout, další zimu se temperoval.  Od pořízení parcely a vyřízení všech povolení a formalit až po samotné stěhování uběhly – na dnešní dobu  neskutečné –  čtyři roky. Majitelé však nelitují.  Že nic neuspěchali, se projevuje na kvalitě bydlení, kde si prý stále připadají jako na dovolené.

Do přízemí se ještě vešlo technické zázemí domu a předsíň.

Magdaléna Krajmerová

Foto: archiv firmy Srubové domy Haniš