Chalupa, kterou si tesař postavil sám

Chalupa, kterou si tesař postavil sám

Dřevěný rodinný dům, který připomíná klasické dřevěnice, je inspirativní moderní změnou v přírodním prostředí. Ačkoliv využívá klasické prvky architektury charakteristické pro daný region, stavbě nechybí moderní dimenze. Přímo fascinujícím detailem je osazení oken či spíše zasklení části, v níž se nachází kuchyň a jídelna. Do velkého vodorovného obdélníku, který představuje skleněný průzor z interiéru do exteriéru, jsou včleněna tři okna s rámy, připomínající tradiční architekturu.

Se smyslem pro tradici i detail

Zajímavých detailů je v tomto domě podstatně více, ale pojďme pěkně popořádku. Dům vznikl na základě projektu architektů z ateliéru architekti.in jako dům pro rodinu tesaře. Budoucí majitelé se velmi intenzivně zapojili do jeho realizace, dům si postavili vlastnoručně, a to s obrovským smyslem pro tradiční řemeslo a citem pro detail.

Starou dali zbourat, nová nese její rysy

Stavba vznikla na místě původní chalupy ve skrytém údolí mezi lesy, přičemž v jejím sousedství se nachází jen několik chalup. „Záměr vznikl po dlouhé diskusi o celé stavbě – od rozhodnutí o zbourání původního domu přes jeho uspořádání a estetiku až po detailní konstrukční řešení. Základní představou byla nenásilná obnova původní stavby s dodržením původních charakteristických znaků – umístění stavby, její velikost a proporce, vnitřní uspořádání, ale i materiálové řešení. Naší snahou bylo nenásilně propojit konstrukční, technologické a estetické kvality tradičního a moderního stavitelství,“ zdůrazňuje architekt Lukáš Svoboda.

Jak je řešena konstrukce?

Precizně zpracovaná dřevěná rámová konstrukce, která je izolovaná průdušnými dřevovláknitými materiály, je osazená na sokl z pohledového betonu. Sendvičové obvodové konstrukce jsou řešeny úplně bez použití fólií a OSB desek, využívají přirozené vlastnosti kvalitních materiálů. Na dnešní dobu velké rozpětí stropních trámů vycházejí z původního, plně funkčního řešení stavby.

Dispozice a důležité detaily

Bezrámové zasklení v kombinaci s okny v původních proporcích a v tradičním stylu propouští do hlavní obytné místnosti maximum dostupného světla a slunce. Fasáda domu je tvořena obložením z vícero druhů dřeva včetně šindele.

V přízemí se kromě základního obytného prostoru s kuchyní a jídelnou nachází dílna a sociální zázemí. V podkroví najdete ložnice a pokoje členů rodiny.

Fascinujícím dojmem působí štípané dřevěné šindele v interiéru, které vytvářejí harmonický, a přitom originální efekt.

Dům pro rodinu tesaře v kostce
Architektonické studio: architekti.in
Autor projektu: Lukáš Svoboda
Spoluautoři: Lukáš a Markéta Kubů
Lokalita: Orlické hory, Stará Huť, ČR
Vznik projektu: 2011
Realizace: 2016
Užitná plocha: 162 m2

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: architekti.in