Proč by nemohl být kurník funkcionalistický

Kurník je dostatečně velký, aby si mohly děti hrát i uvnitř.
Source: Quang Dam, Tropical Space

Architektura funkčních staveb, zvláště těch drobnějších, se často zanedbává. Hledání ideálního prostředí k životu se ale zdaleka nemusí týkat jen lidí, jak dokázali architekti z vietnamského studia Tropical Space ve svém návrhu elegantního kurníku.

Celá idea se zrodila u klientů. Starší manželský pár se přestěhoval na venkov a na malém dvorku chtěl chovat slepice a kachny. Pozorování těchto krásných ptáků je pro ně vítaným zpestřením života a způsobem, jak si vyčistit hlavu. Zároveň se ale měl dvorek stát místem, kde si mohou bez obav hrát jejich vnoučata, když přijedou na návštěvu.

Poté, co na scénu vstoupili architekti, vznikla idea otevřené voliéry, která zajistí slepicím i dalším užitkovým ptákům příjemné místo k životu odpovídající jejich přirozenosti, umožní nerušené pozorování a obdivování slepičího společenství, půjde snadno vyčistit a zároveň ponechá na dvorku dostatek prostoru pro hru malých dětí.

Všechno poruce

Kurník je dostatečně velký, aby si mohly děti hrát i uvnitř. Použité materiály lze snadno vyčistit, ale slepice i kohout zde naleznou vše, co potřebují ke své pohodě – místo k hrabání v zemi, bidýlka, odkud mají přehled, i kryté schovky a hnízda na snášku.

Výška stavby je důležitá právě proto, že slepice v noci preferují vyvýšené polohy. Slepice nocují na hřadu, což jim zajišťuje pocit bezpečí, přístup k hlíně je zase důležitý kvůli způsobu slepičí hygieny – popelení. V různých výškách jsou v kurníku zavěšeny boxy, ve kterých se slepice mohou ukrýt a nerušeně snášet vejce. Jednotlivé úrovně propojují subtilní chodníčky.

Kurník je postaven jako jednoduchá kovová konstrukce o velikosti 2 x 10 x 2 m na betonové desce. Na ocelové trubky je zavěšeno pletivo a boxy a jednotlivé desky z cementotřískových desek. Vše je natřeno světle šedou barvou.

Banánovníky pro slepice

Neméně důležité jako samotná konstrukce je také osázení objektu. V otvorech v betonové desce uvnitř kurníku jsou vysázeny banánovníky a rostliny, které poskytnou slepicím a kachnám zpestření stravy a dokáží dlouhodobě odolávat oklovávání.

Z vnější strany celou konstrukci nakonec obroste lufa, která zajistí obyvatelům stavbičky další stín a ještě zvětší vizuální přitažlivost celého objektu svými velkými, visícími plody. Betonová deska je konstruována s mírným sklonem, takže dešťová voda a voda použitá při čištění povrchů hadicí stéká do přilehlého zeleninového záhonu, který tak zavlažuje a dodává mu kvalitní živiny.

Kurník vznikl mimo jiné i proto, aby inspiroval vnuky klientů k úctě k tradičnímu způsobu života a klidu, který je s tím spojený. Zároveň se ale podařilo vyhnout romantizujícím sentimentům a podobná stavba by snadno mohla přinášet radost a kvalitní vejce i uprostřed pulzujícího velkoměsta.

CHICKEN HOUSE
Místo: My Hanh Nam, Ward, Duc Hoa District, Long An Province, Vietnam
Autoři projektu: Nguyen Hai Long, Tran Thi Ngu Ngon / Tropical Space
Spolupráce: Nguyen Anh Duc, Nguyen Thu Hoai, Nguyen Tuan Dang, Kota Sakurada, Ngoc Anh Jade Nguyen, Ho Phuong Uyen, Pham Khanh Duy
Realizace: 2017
Zastavěná plocha: 20 m2
TEXT: Anna Vrabcová
FOTO: Quang Dam, Tropical Space
RubrikyArchitektura