Etnografické muzeum v Budapešti: Surový monolit hmoty a dynamická energie křivky

Naprosto nepřehlédnutelný svou rozlohou, formátem pojetí, hloubkou a především svým nosným obsahem. Národopisné muzeum v Budapešti, slavnostně otevřené letos v květnu, nyní patří k architektonicky nejvýraznějším stavbám celého evropského kontinentu.

Rozlehlý, ale dosud nepříliš vzhledný park Városliget, je považován za pomyslnou bránou do Budapešti. Zdejších 81 hektarů zeleně a 41 hektarů otevřených ploch, ležících severovýchodně od centra, prochází v posledních letech zásadní transformací.

Národopisné muzeum v Budapešti
Národopisné muzeum v Budapešti
Národopisné muzeum v Budapešti
Národopisné muzeum v Budapešti
Národopisné muzeum v Budapešti
Národopisné muzeum v Budapešti
Národopisné muzeum v Budapešti
Národopisné muzeum v Budapešti

K lepšímu se tu pod taktovkou profesionálů z oblasti klasické i krajinářské architektury mění v rámci konceptu tzv. Liget Budapest mnohé. Velikostí výměry jde o jeden z největších projektů, které nyní v Evropě probíhají. Vytváří se tu nový, ucelený a reprezentativní formát, odpovídající stavebně vznosné metropoli na Dunaji.

Probíhající revitalizace se má týkat nejen parku, ale například i místní zoologické zahrady. A součástí těchto proměn je i realizovaná výstavba vpravdě masivního spojitého areálu budovy Etnografického muzea, prezentujícího veřejnosti od 23. 5. 2022 kolekce národopisných sbírek.

Místo, myšlenka a čas se tu schází ve vzácně vzájemné shodě. Právě na Városliget totiž byly v roce 1896, při oslavách tisíciletého trvání maďarské historie v Uherské nížině (tzv. Výstava Milénium 1896), poprvé prezentovány národopisné sbírky. A nyní jsou zpět.

Artefakty hodnotné minulosti, postupně sestřádané kurátory, se mezitím rozrostly na úctyhodný sbírkový fond, čítající přes 250 000 položek. V takovém množství a různorodosti ale nemohly být nikde uloženy a představeny jako celek. Což byla nepochybně škoda. Vždy se pro ně hledalo umístění v již existujících budovách, depozitech, a ty byly stěží kapacitně a provozně vyhovující. Mění se to až nyní, po 126 letech, když kreativní projekt maďarského studia NAPUR Architects definitivně otevřel cestu k proměně Városliget.

Národopisné muzeum v Budapešti
Národopisné muzeum v Budapešti | Zdroj: Gyorgy Palko

Nad věcí, ale pod zemí

Zde, na 33 000 metrech čtverečních zastavěné plochy, konečně získávají klenoty minulosti a odkazy bohaté maďarské kultury poprvé svůj vlastní a tolik potřebný prostor, důstojné zázemí. A s nimi roste celý městský park, Budapešť, Maďarsko a vlastně i celá Evropa. Zdejší Etnografické muzeum je totiž unikátem.

Stavba, kterou je dnes těžké přehlédnout, přesto nechce vynikat surovým monolitem hmoty. Dosahuje toho tak, že 60 % objemu celé stavby je skryto pod úrovní terénu, a díky upravené střeše a průhlednosti částí nad terénem se nové muzeum přizpůsobuje okolí i svým měřítkem. Velikost jí rozhodně nelze upřít, ale je lidská.

Hlavní dojem z ní přináší energie křivky, ona dynamická stavební linie, oboustranný sklon s protilehlými vrcholy, které svým povrchem – jež je současně střechou, zelenou kaskádou, terasou, amfiteátrem, pochozí plochou – zároveň ladí s prostředím parku a komunikuje s okolní městskou zástavbou. Střecha, na jejíž umělé terasy bylo navezeno 3 000 kubíků organické zeminy, byla osázena keři, květinami a stromy, jež mají k blízko k maďarské historii.

Klenutý střešní prostor se tak sám stal parkem s výměrou 7 300 metrů čtverečních. Z jeho nejvyšších bodů se přitom otevírá výhled na panorama Városliget, hlavního města a Památníku maďarské revoluce z roku 1956.

Národopisné muzeum v Budapešti
Národopisné muzeum v Budapešti | Zdroj: Gyorgy Palko

Nová kapitola národopisu

Zakřivené linie umožňují, aby budova fungovala, vizuálně i prakticky, jako brána, předěl a průchod, spojující město a park. Kreativně vybudované vnitřní prostory pak otevřou nové možnosti bezprostřední komunikace s návštěvníky a umožní pohromadě vedle sebe prezentovat každodenní předměty, jevy a myšlenky minulosti a současnosti.

Vystavěná budova byla navržena s maximálním ohledem na požadované funkce muzeálních expozic, což významnou měrou usnadňuje rozsáhlý, moderní a uživatelsky přívětivý provoz instituce, spolu s vizuálně lákavou a rozmanitou škálou hmotného a duchovního dědictví lidstva, a sbírkou zahrnující maďarský a mezinárodní materiál.

Nové funkce a flexibilní prostory moderní budovy Etnografického muzea prý usnadní pochopení historického dědictví, které sbírka obsahuje, a nabídne přitom srovnání různých aspektů současné společnosti, v přímém dotyku. Vedle primárního poslání, předávání historického dědictví, tu nadále zůstávají plněny další prioritní cíle muzea: realizace novějších odborných témat, soustředění se na badatelskou činnost a zkoumání nových perspektiv národopisných věd.

Národopisné muzeum v Budapešti
Národopisné muzeum v Budapešti | Zdroj: Gyorgy Palko

Kouzlo skryté v detailu

I stavba tak obřích proporcí umí zaujmout hravou drobností, jež se stává charakteristicky nezaměnitelným prvkem. V tomto případě jde o spektakulární provedení fasády, skleněné opony obestupující upravenou střešní zahradu, připomínající dva propojené svahy.

Její povrch je totiž utvářen rastrem kovové mřížky, do níž jsou laserovým paprskem otištěny „pixely“ zachycující jemné motivy. Jejich inspirací, předlohou, byly právě bohaté sbírkové fondy muzea. Dvacítka jich pochází z Uherské nížiny, dalších 20 má pak mezinárodní charakter. Na ploše fasády je jich přes půl milionu.

„Fyzické a vizuální rozdělení budovy na dvě části vyjadřuje dualitu základní funkce a zároveň odráží okolní městskou strukturu,“ dodávají k projektu jeho autoři István Ferencz, Marcel Ferencz a György Détári z NAPUR Architects. „Budova Etnografického muzea je jako barokní rám obrazu z 21. století. Přináší návrat minulosti i velkou budoucnost.“

Národopisné muzeum v Budapešti
Národopisné muzeum v Budapešti | Zdroj: Gyorgy Palko

Projekt s vynikající reputací

V průvodní soutěži návrhů byl projekt NAPUR Architects vyvolen mezinárodní komisí jako jasný favorit. Jeho promyšlené provedení vyzvedli porotci i nad návrhy ateliérů zvučných jmen jako například Zaha Hadid, OMA nebo Bjarke Ingels Group. V roce 2017 byl, stále ještě ve fázi návrhu, v rámci MIPIM zvolen nejlepším evropským projektem Mega Futura. V roce 2018 získal v tvrdé konkurenci 1 700 dalších projektů titul World’s Best Architecture (v rámci soutěže International Property Awards). A regionálních či evropských ocenění nasbíral od té doby desítky.

Zásluhy formou ocenění je třeba zmínit, protože k projektům, jejichž reputace dosahuje hvězdných výšek ještě před tím, než se poprvé kopne do země, je vždy třeba přistupovat s opatrnou nedůvěrou. Nicméně NAPUR Architects dokázali přesvědčit prakticky celý svět, že jejich záměr má váhu. Váhu, která ale není prezentována vulgární masou.

MUSEUM OF ETHNOGRAPHY BUDAPEST, MAĎARSKO

ARCHITEKT: NAPUR Architect
VEDOUCÍ PROJEKTU: Marcel Ferencz
PROJEKTOVÝ TÝM: Détári György, Gergely Filó, Pál Holyba, Dávid Nyul, Csaba Grócz, Mónika Mészáros
NÁVRH INTERIÉRŮ: Czakó Építész Ltd.
KRAJINÁŘSKÝ ARCHITEKT: Garten Studio Ltd.
PROJEKTOVÝ INŽENÝRING: Exon 2000 Ltd. Szántó László
DODAVATEL STAVBY: HVarC Ltd. Lucz Attila
INVESTOR: Városliget Zrt.
ROZLOHA: 33 000 m2
PROJEKT: 2016–2018
DOKONČENÍ REALIZACE: 2022

Článek vyšel v časopisu ASB 4/2022.