Dům v peřině – Multifunkční prostor DOX+

Centrum současného umění DOX

Leoš Válka, zakladatel a ředitel muzea DOX, oslovil architekta Petra Hájka a jeho kolegy, aby navrhli dostavbu a rozšíření jeho galerie. Inspirativní místo koncentrující moderní umění všeho druhu totiž postupně začalo být všem svým aktivitám těsné.

Architekti navrhli nové administrativní zázemí, prostorný koncertní sál a zkušebnu pro Viliama Dočolomanského, jehož soubor Farma v jeskyni má v DOXu stálou scénu. Základní funkci galerie tak nyní mohou doplnit koncerty, přednášky, promítání filmů nebo taneční představení.

V budově bývalého dřevařského závodu dnes sídlí soukromá škola architektury ARCHIP. Zatravněná šikmá střecha slouží jako relaxační zóna, ze které je možné sledovat akrobatická vystoupení tanečníků zavěšených na lanech.

Zatravněná šikmá střecha slouží jako relaxační zóna ze které je možné sledovat akrobatická vystoupení tanečníků zavěšených na lanech
Zatravněná šikmá střecha slouží jako relaxační zóna ze které je možné sledovat akrobatická vystoupení tanečníků zavěšených na lanech |

Dva gauče

Budovy DOX+ jsou jedním kompozičním celkem. Tento princip je symbolicky vyjádřen jednotným barevným odstínem světle šedé barvy a plastickým provázáním všech částí do jednoho celku. Ve výsledku tak lze komplex vnímat jako jednu strukturovanou sochu. Díky vzoru, který vychází z čalouněného nábytku, ­připomínají budovy dvě velké pohovky.

„Objekty jsou oblečeny do jakési péřové bundy,“ říká Petr Hájek. „Neobvyklá fasáda jednak zatepluje, jednak pohlcuje odraženou akustickou zátěž dvora a zabraňuje vzniku ozvěny. Izolační vata je potažena pružnou izolační membránou, která je pak v pravidelném rastru kotvena do betonu. Je to měkké a stejně čalouněné jako třeba pohovka, jen zvětšené. Kotvy na čalounění jsou udělané tak, aby přenášely obrovské tahy z toho, když si na ně člověk sedne, což je staticky ideální řešení. Čalounění jsme tedy jen zvětšili v měřítku odpovídajícím domu.“

Gaučové budovy
Gaučové budovy |

Ladění prostoru

Prostor sálu je velmi variabilní díky pohyblivému hledišti. V zadní části je lávka pro kritiky a novináře obložená akusticky pohltivým materiálem. Architekti navrhli kolem obvodu sálu prstenec několika foyer, která jsou speciálně upravena tak, aby fungovala jako dozvukové komory.

Díky tomu se všechny tři sály dají naladit jako hudební nástroj. Diváci se mohou o přestávkách v těchto prostorách volně pohybovat, nebo je zde možné pořádat výstavy. Vše se odehrává v útrobách divadelní technologie.

Petr Hájek se právě na hybridně pojatou architekturu specializuje. Například v Krkonošském centru environmentálního vzdělávání spojil funkci galerie s garážemi. Jako první byl v sále DOX+ odehrán koncert od skladatele Mortona Feldmana v podání osmdesátičlenného symfonického orchestru Českého rozhlasu. Dirigent Petr Kotík ohodnotil akustiku sálu jako prvotřídní.

Multifunkční sál
Multifunkční sál |

Betonová paleta

Hlavními materiály budov DOX+ jsou pohledové betony, pozinkovaný plech a sklo. Dodavatelem betonu pro stavbu je TBG METROSTAV s.r.o., člen skupiny Českomoravský beton, který na stavbu dodal celkem 1600 m3 betonu různých druhů a tříd.

Uplatnění zde našly také speciální produkty, jako například litá cementová pěna Poriment, litý anhydritový potěr Anhyment a litý cementový potěr Cemflow, které dodávala na stavbu společnost TBG Pražské malty s.r.o., člen skupiny Českomoravský beton.

Velkou výzvou pro dodavatele betonu byla doprava, protože manipulační prostor byl nízký a úzký. Na místo se tudíž mohly dostat jen některé druhy autodomíchávačů a mobilní čerpací techniky, které zajistily dodání požadovaného stavebního materiálu.

Betonový interiér foyer
Betonový interiér foyer |
Centrum současného umění DOX+
Místo: Praha
Architekti: Petr Hájek ARCHITEKTI, Petr Hájek, Tereza Keilová, Cornelia Klien, Benedikt Markel, Martin Stoss, Leoš Válka
Projektant: Dvořák & partneři
Generální dodavatel: IMOS Brno
Dodavatel betonu: TBG METROSTAV s.r.o., TBG Pražské malty s.r.o., členové skupiny Českomoravský beton
Množství betonu: 1600 m3
Speciální produkty: Poriment, Anhyment, Cemflow
Projekt: 2014
Realizace: 2018
Text: Tereza Janišová
Foto: Benedikt Markel

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 5/2018.

Komentáře