Valley: Novou ikonou Amsterdamu jsou rozpadající se zelené věže

Koncem září loňského roku byl slavnostně otevřen dramatický, geologií inspirovaný, v zeleni utopený polyfunkční komplex Valley, za kterým stojí proslulý ateliér MVRDV ve spolupráci s krajinářem Pietem Oudolfem.

Projekt v amsterdamské čtvrti Zuidas s celkovou rozlohou 75 tisíc m2 nedávno získal ocenění Emporis Award jako nejlepší nový mrakodrap na světě. Upoutá třemi věžemi s výškou 67, 81 a 100 metrů a velkolepými visutými byty. Budova se od ostatních liší v několika ohledech.

Zaprvé, kombinuje administrativu, obchody, gastroprovozy, kulturní prostory a rezidenční funkci v jednom objektu; zadruhé, na rozdíl od uzavřených budov v Zuidas je zelené údolí vinoucí se mezi věžemi na čtvrtém a pátém poschodí přístupné veřejnosti po dvou exteriérových kamenných schodištích.

Rozsáhlá výsadba podle návrhu krajinného architekta Pieta Oudolfa zahrnuje cca 13,5 tisíc mladých rostlin, keříků a stromů. Až se rozrostou, bude komplex Valley čím dál více zelenější, a tím se stane manifestem zelenějšího města.

„Jsem neuvěřitelně hrdý na to, že jsem mohl spolupracovat s RJB Group of Companies, MVRDV, Pietem Oudolfem a městem Amsterdam na návrhu jednoho z nejvýjimečnějších amsterdamských projektů se smíšenou funkcí. Valley je skutečně unikátní projekt s úžasným programem a věřím, že bude inspirovat i ostatní k přehodnocení způsobu výstavby v moderních městech, podporující wellbeing a udržitelnost,“ řekl krátce po slavnostním otevření Coen van Oostrom, zakladatel a CEO společnosti Edge.

Návrat lidského rozměru

Valley je pokusem vrátit do nehostinného administrativního prostředí Zuidas zelený i lidský rozměr. Jde o budovu různých tváří – z vnějších stran pokrývá fasádu hladké zrcadlové sklo, dokonale zapadající do kontextu byznys čtvrti. Nitro této skořápky má však úplně jiný, o dost přívětivější přírodní charakter, jako by se skleněný blok rozpadal, a odhalil tak strmé skalnaté stěny z přírodního kamene porostlého zelení.

Všechna místa v třívěžovém komplexu nabízejí úchvatný výhled na město – v první řadě, samozřejmě, byty, ale i střešní bar situovaný na nejvyšší věži, kam se návštěvníci dostanou skrz vlajkovou prodejnu Molteni v přízemí. Členění budovy reflektuje různorodost mixu rezidentů, zaměstnanců a návštěvníků: nad třípodlažním podzemním parkovištěm je sedm podlaží vyhrazených pro administrativu, od osmého podlaží výše jsou situované byty.

Valley Towers
Valley Towers | Zdroj: Ossip van Duivenbode

Velká část budovy je otevřená pro veřejnost, a to po veřejně přístupném chodníku klikatícím se od ulice do centrálního údolí až po grotu v prvním poschodí, je to jakési atrium tvořící pasáž, kde bude co nevidět sídlit laboratoř Sapiens – inkubátor pro mladé vědce. Grotu propojují s vnějším světem dva velké světlíky, které nad ní, v úrovni centrálního údolí, slouží jako mělké vodní plochy.

Její podlaha, stěny i stropy jsou obložené přírodním kamenem – stejným, jako byl použitý na povrchy údolí a fasády věží – a jasně ukazují, že všechny veřejně přístupné oblasti budovy jsou součástí té samé, zjevně geologické formace.

Vizuální průniky

Poloha Valley je definovaná přechodem. Nachází se na hranici obytné a obchodní funkce. Tvoří propojení mezi zelenými sportovišti a hustým městským prostředím byznys centra a iniciuje změnu menších budov v centru města na velké objemy, které vymezují jižní osu. Právě v silné myšlence přechodu je zakořeněný hlavní koncept budovy.

„Umístěním obytných objemů na multifunkční podstavec a jejich zatlačením na samotný okraj se výsledný objem jeví jako jeden celek. Zrcadlením korporátního prostředí skrz reflexní fasádu komplex uznává své firemní dědictví a vizuálně se pojí s bezprostředními sousedy,“ vysvětlují architekti MVRDV.

Valley Towers
Valley Towers | Zdroj: Ossip van Duivenbode

„V přímém kontrastu s ní je vnitřní fasáda definovaná sérií členitých kamenných teras s velkými květináči, které pokrývají budovu vegetací a vnášejí do objemu pocit lidského rozměru. Na základě tohoto protichůdného zpracování fasád je vyjádřena dualita výsledného objemu, který připomíná vyřezávaný blok: korporátní vs. obytný, XL vs. lidský rozměr,“ dodávají MVRDV.

Komplexní forma

Design i konstrukce komplexu Valley jsou šité na míru, což je zásluhou stovek designérů, inženýrů, stavitelů, konzultantů a, samozřejmě, i klienta. Enormně komplexní forma vyžaduje mimořádný smysl pro detaily, které designový koncept dovádějí k dokonalosti.

Technologičtí experti z MVRDV navrhli celou řadu na míru šitých řešení – od nástroje, který zajistil, aby měl každý byt dostatečný přísun světla a výhled, až po program, který vytvořil zdánlivě náhodný vzorec více než 40 tisíc kamenných desek různé velikosti zdobících fasády.

Všech 198 bytů má jedinečný půdorys od interiérového studia Heyligers Architects. Nezvyklé uspořádání věží je výsledkem inovativního inženýrství, a to včetně jedenácti ocelových „speciálů“ přišroubovaných k betonovému skeletu, které umocňují celkový vzhled komplexu.

Valley Towers
Valley Towers | Zdroj: Ossip van Duivenbode

S úctou ke klimatu

Krajinný architekt Piet Oudolf vytvořil vzor, kterým nakonfiguroval vhodné rostliny pro každé místo komplexu, přičemž zohledňoval faktory jako vítr, sluneční světlo, teplotu a péči. Stromy se například nacházejí převážně ve spodních podlažích, zatímco ve vyšších podlažích jsou zasazené zejména malé rostliny.

Celkově se v květináčích z přírodního kamene nachází více než 271 mladých stromečků a keříků a přibližně 13,5 tisíc menších rostlin 220 různých druhů. Díky rozrůstající se zeleni se bude v následujících letech čím dál více přibližovat vizi architektonického týmu. Druhovou pestrost této krajiny podporují domky pro ptáky a netopýry, dále i včelí a hmyzí hotely.

Stromy a rostliny na terasách udržované automatickým závlahovým systémem a „fasádními“ zahradníky pozitivně ovlivňují pohodu lidí žijících a pracujících v komplexu. Valley kombinuje poznatky z oblastí trvalé udržitelnosti, technologie a zdraví. Energetická účinnost budovy je o 30 % vyšší, než požadují místní předpisy.

Administrativní část disponuje certifikací BREEAM-NL Excellent a rezidenční část získala 8 z 10 bodů v GPR Building Scale, což je nástroj hodnotící budovy v pěti kategoriích, a to energie, životní prostředí, zdraví, kvalita užívání a budoucí hodnota. Do administrativní části jsou integrované nejnovější inteligentní technologie, mezi jinými automatizace budovy na bázi IP a různé senzory monitorující aktuální provoz.

Od partnerů ASB

Valley Towers
Valley Towers | Zdroj: Ossip van Duivenbode

Zrodila se nová ikona

„Jak udělat z administrativní čtvrti místo pro bydlení? Jak by měly vypadat domy? Co je ještě potřeba? To byly otázky, od kterých jsme se v začátcích návrhu odrazili. Namísto jednoduchého byznys centra je nyní toto místo podél amsterdamské Beethovenovy ulice symfonií života – lidé, samozřejmě, pracují, ale i grilují na svých terasách, zatímco návštěvníci relaxují v údolí, nakupují v grotě, večeří na ulici a čističi oken a zahradníci šplhají do výšek. Valley je prvním krokem k přeměně této části Amsterdamu na zelenější místo plné života,“ vypráví Winy Maas, zakládající partner ateliéru MVRDV.

Reinier van Dantzig, poradce pro bydlení a městský rozvoj z amsterdamského magistrátu dodává: „Jsem hrdý na to, že můžeme v městě přivítat takovou ikonickou budovu. Tato čtvrť Amsterdamu se v současnosti mění z výlučně obchodní na dynamickou část města, která přináší nejen rezidenční funkci, ale i různé služby. Výjimečná budova je skvělým příkladem toho, co je v Holandsku možné realizovat v oblasti vysoce kvalitního a udržitelného bydlení. A jsem rád, že dotváří panorama Amsterdamu.“

POLYFUNKČNÍ KOMPLEX VALLEY, ZUIDAS, AMSTERDAM, HOLANDSKO

Architekt          MVRDV
Klient               OVG Real Estate, The Netherlands
Developer        Edge
Dodavatel        G&S Bouw B.V. a Boele & Van Eesteren B.V.
Investor           RJB Group of Companies
Krajinný architekt        Piet Oudolf
Počet bytů                   198, každý s jedinečným půdorysem
Realizace                     2018–2022

Andrea Kaufmann, Broňa Tarnócy. Překlad: Pavla Rožníčková
Článek vyšel v časopisu ASB 6/2022.