Hotel Andaz: Zrcadlo bavorské kultury

Holandský ateliér concrete se ujal návrhu hotelu Andaz v Mnichově. Nová budova odráží kulturu a tradice svého okolí, vytváří podnětnou a inspirativní atmosféru, v níž se hosté i místní obyvatelé mohou cítit jako doma.

Autoři do projektu vetkali nejnovější moderní technologii i staré tradice odrážející to, co dělá Mnichov unikátním. Tato kombinace vytváří pocit napětí, které lze nalézt v celkovém pojetí designu hotelu.

Například stropní konstrukce je pojata ve znamení kontrastu hrubého dřeva a vysoce lesklého eloxovaného kovu. Osy spojující jednotlivé části hotelu sdružují všechny funkce do jednoho centrálního hybridního prostoru, který tvoří živé místo pro setkávání.

Mnichovské ikony

Různorodost bavorské kultury se do konstrukce propisuje jako leitmotiv. To se odráží v celkovém pojetí designu, od velkorysých prvků až po nejmenší detaily; například tvar diamantu, který najdeme na bavorské vlajce, je propsán do celého půdorysu jako matrice, zatímco detaily jako knoflíky z jeleního rohu na polštářích připomínají bavorskou módu.

Mnoho ikon spojených s městem Mnichov zde bylo interpretováno nebo abstrahováno jako drobné odkazy, které jsou „roztroušené“ po celém hotelu. Tradiční materiály byly moderně interpretovány prostřednictvím současného designérského jazyka.

Sekáčky ve stěně

Hotelová hala má na hosty okamžitý působivý efekt díky již zmíněnému diamantovému vzoru na podlaze z přírodního kamene, který se svým tvarem promítá i do podsvíceného stropu.

Sloupy ve tvaru písmene V jsou vysoké přes dvě patra a pokrývají je téměř sedm metrů vysoké obrazovky zobrazující aktuální pohled na oblohu nad Mnichovem. Příchozí zaujme také skulptura obřího zlatého preclíku. Hotelová restaurace „The Lonely Broccoli“ je spojena s halou prosklenou stěnou ve formě vitríny, v níž se vyjímá sbírka řeznických sekáčků.

Odráží tak na masité pokrmy orientované menu, které má přilákat jak hosty, tak i místní obyvatele. Srdcem restaurace je otevřená kuchyně. Zástěna z oceli a skla nabízí hostům výhled na právě grilované maso.

Do prosklené stěny restaurace je zakomponovaná sbírka sekáčků na maso.
Do prosklené stěny restaurace je zakomponovaná sbírka sekáčků na maso. |

Bar na střeše

Impozantní společenský sál má prosvětlený strop s 3D diamantovým motivem, který přesahuje až na zadní stěnu. Díky možnosti různobarevného nasvícení je prostor sálu možné přizpůsobit atmosféře pro každou příležitost.

Když hosté zavítají do baru v nejvyšším poschodí hotelu, budou odměněni panoramatickým výhledem na Mnichov. Prostor je laděný do exkluzivní škály materiálů v mosazných a petrolejových tónech. Bar je soustředěný kolem pět metrů vysoké vitríny na láhve s efektně podsvícenými policemi a zrcadlovým stropem.

Nenechte si ujít: Noma 2.0 – najlepšia reštaurácia na svete očarí filozofiou kuchyne aj architektúrou

Vizuální rozvolnění

Moderní loft se stal inspirací pro vzhled prostorných hotelových pokojů. Namísto běžných stěn rozdělují pokoj, ložnici a koupelnu rámy ze surové oceli. To má za následek otevřený charakter prostoru s rozvolněním vizuální osy od vchodu až k širokým panoramatickým oknům.

Zaměstnanecká restaurace Cafe 1000 ve vedlejší budově se otevírá svou vysokou skleněnou fasádou směrem ven na třech stranách. Neformální elegance a jednoduché menu činí café přístupné jak hotelovým zaměstnancům, tak hostům, ale i místním obyvatelům.

Střešní bazén
Střešní bazén |

Organické lázně

Lidské tělo nemá žádné ostré hrany, což se stalo hlavním inspiračním námětem oblých tvarů interiéru hotelových lázní. Díky organickému proudění prostorů jsou hosté intuitivně vedeni do různých funkčních oblastí. Přírodní materiály, měkké odstíny zelené, dubu i světlé mozaiky vyzařují klid.

Páté poschodí nabízí také fitness a relaxační centrum. Ikonické točité schodiště spojuje lázeňské podlaží s terasou a střešním bazénem. Tato oblast je také přímo přístupná výtahem a je ideál­ním místem pro party i další akce obohacené působivým výhledem na Mnichov.

Hotel Andaz
Místo: Mnichov, Německo
Autoři projektu: Rob Wagemans, Melanie Knu¨wer, Hilka Ackermann, Susanne Schanz, Cathelijne Vreugdenhil, Sylvie Meuffels, Jolijn Vonk, Kasia Heijerman, Sofie Ruytenberg, Lisa Hassanzadeh, Erik van Dillen, Mieke Billekens, Ayca Dogan, Daniel Schro¨ter, Johanna Zychski
Počet pokojů: 227
Investor: Jost Hurler GmbH
Text: Tereza Janišová
Foto: WOUTER VAN DER SAR, V2com

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 1/2020.

RubrikyHotely a restaurace