Vstupní prostory Rudolfina seznamují s historií

Vstupní prostory Rudolfina 1
Zdroj: Lenka Míková Architekti

Česká filharmonie přistoupila k úpravám interiéru předsálí Dvořákovy síně v pražském Rudolfinu, které mají zatraktivnit prostory hlavního vstupu z náměstí Jana Palacha. Citlivě ztvárněné zásahy nabídnou návštěvníkům poslech hudby či seznámení s historií Rudolfina.

V novorenesanční budově Rudolfina sídlí dvě významné instituce – Česká filharmonie a Galerie Rudolfinum. Navštěvují ji jak účastníci koncertů a milovníci výtvarného umění, tak turisté. Cílem uzavřené soutěže o návrh organizované Českou filharmonií ve spolupráci s Czechdesign.cz bylo najít řešení, které z předsálí Dvořákovy síně vytvoří reprezentativní a zároveň přátelský prostor. V únoru loňského roku byl vybrán soutěžní návrh ateliéru Lenka Míková architekti.

Pokorně a nadčasově

„Prvotní záměr návrhu byl jasný – nepřidávat do vstupního předsálí nic navíc, prostor nerušit. Inspiroval nás i přístup Karla Pragera v jeho rekonstrukci budovy Rudolfina z 90. let 20. století, která je s ohledem na jeho ostatní tvorbu až překvapivě pokorná,“ charakterizuje východisko návrhu Lenka Míková, vedoucí architektka vítězného týmu.

Instalaci výstavy v předsálí tvoří dva vertikální objekty, které jsou lehce monumentální, ale měřítkem stále podřadné historickému prostoru. Interiér obou krajních salonků vychází z radiálního půdorysu a propisuje v sobě oktogonální tvar, hlavní prvky zapadají do nik ve stěnách. V souvenir shopu tvoří dominantu středový prodejní stůl a nabízí chráněný prostor na zboží v zásuvkách pod sklem.

V druhém krajním salonku se opakuje podobné radiální řešení jako v obchodě, ale nechává volný střed, aby vyzněl ornament v dlažbě podlahy. V nikách po obvodu jsou vsazeny sedací nábytky – tři polstrované lavice s integrovanými sluchátky pro poslech hudby a jedna dřevěná lavice s knihovnou.

Materiály

Z pokory k původní architektuře vychází i materiálové řešení. Objekty kryje leštěný mosazný plech se zrcadlivým efektem. Obsah výstavy nesou podsvícené panely se zlatě zabarveným sklem, aby s mosazným plechem tvořilo zdálky monolitický celek.

Hlavním materiálem pro vestavné policové stěny v obchodě je tmavší dřevěná dýha, která navazuje na rámy dveří a oken. Sedací nábytek v salonku má mosazné sokly, spolu s polstrováním ladí k teplé barevnosti prostoru. Lavice s knihovnou je dřevěná stejně jako vybavení obchodu.

TEXT: Jolana Říhová
FOTO: Lenka Míková Architekti
RubrikyInteriérový design