Interiér kavárny Pražírna Kyjov

Interiér kavárny Pražírna Kyjov

Základní myšlenkou návrhu interiéru kavárny v Kyjově bylo vytvoření multifunkčního prostoru nejen pro milovníky kvalitní kávy. Přes den si sem můžete zajít na výbornou kávu a domácí pochutinku, večer se tu pořádají vernisáže, přednášky i klidnější hudební produkce. Pro tyto účely je v kavárně navrženo variabilní posezení a nízké podium s pianem. Uprostřed dispozice se nachází tzv. pokojíček s pohodlnou sedačkou a několika křesílky.

„V interiéru byl kladen důraz na použití přírodních materiálů v jejich přirozených barvách a strukturách. Na podlaze je odolný leštěný beton, požadavek na akusticky neprůzvučný strop splňuje speciální heraklitový deskový podhled v přírodním světlém odstínu. Na dvou místech se podařilo uchránit před omítnutím zdi z betonových tvárnic,“ popisuje architektka Martina Černá.


Dalším důležitým materiálem je dubové dřevo. Vlevo od vstupu je navrženo mírně vyvýšené podium z prken, které bude přes den sloužit jako dětský herní koutek. Na podiu jsou také umístěny variabilní dřevěné kostky dvou velikostí – stoly a židle, které jsou používány jen v případě potřeby, jinak jsou seskládány do řady pod policí u zdi.

Výrazným prvkem celého interiéru je barový pult, který je řešený jako skládačka z dlouhých dubových fošen a prkenných nosných pilířků. Vpravo od vstupu je u výstavní zdi umístěna dlouhá dřevěná lavice s polstrováním a uprostřed dispozice stojí dvě mobilní dřevěné knihovny na kolečkách.

Tabule pro malé i velké
Obě protější stěny určené pro vystavování obrazů jsou navrženy v černé tabulové výmalbě. U podia je tabulová barva použitá i na vedlejší zeď – zde bude lehce dosažitelná i pro malé děti a jejich výtvarné řádění. Vedle podia stojí u vstupu na WC vysoká, částečně prosklená výstavní skříň, kde se vystavuje prodejní zboží. Posuvné dveře, které vedou na WC, jsou provedeny ve stejném antracitovém odstínu a zajíždí do kapsy za výstavní skříní. Vedle dveří je na zdi z betonových tvárnic umístěna velká skleněná tabule.


Důležitým materiálem, který je v kavárně také často používaný, je kov s černým matným povrchem. Ten našel uplatnění u osvětlení (na napájecích lištách pro reflektory a atypických závěsných svítidlech nad kulatými stolky) a u plechu nad barovým pultem s vyříznutým nápisem Pražírna. Stejný motiv je použitý na velkém svítícím vývěsním štítu na fasádě domu.

 

Autor: Černá Architektura – Martina Černá
Místo: Komenského 1407/14, Kyjov, Jihomoravský kraj
Klienti: Vojtěch a Tomáš Výletovi
Projekt: 8/2014–2/2015
Realizace: 1/2015–5/2015

Kateřina Kotalová
Foto: Jaroslav Mareš, Hivision.cz

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.