Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Café Záhorský zaujme na první pohled

Café Záhorský zaujme na první pohled

V přízemí, na rohu ulic Dejvická a Eliášova v Praze Dejvicích, se nachází příjemný prostor, ve kterém můžete jen tak posedět u kávy, případně si dát něco k jídlu nebo nakoupit čerstvé pečivo.

Provozovna Café Záhorský se nachází v původně secesním domě, který měl v těchto prostorách ranní výčep. Poskytování pohostinských služeb odzvonilo v roce 1929, kdy byla provozovna puristicky upravena na prodejnu Baťa, ovšem se zajímavými výkladci.

Stopy žádného provozu z minulosti se ale bohužel nedochovaly a zdevastovaný prostor volal po rekonstrukci. Ujal se jej investor, který se  myšlenkou na otevření kavárny v Dejvicích zabýval už dlouhou dobu. Jeho snem byl prostor, kde se budou potkávat nejen místní, ale i podnik, který nabídne posezení u dobrého jídla a pití. Jeho přání bezezbytku splnilo interiérové řešení studia JRA Magdaleny Rochové, které vytvořilo unikátní koncept kombinující nabídku rodinné kavárny, bistra a pekařství.


Pro nové využití prostor byla nutná kompletní rekonstrukce interiéru a fasád v přízemí. Zásadní byla výměna oken, při které byly pevné kovové výkladce nahrazeny výsuvnými okny, aby se vnitřní prostor propojil s parterem ulice.

Vstup je z nároží, což vyvolává dojem, že za dveřmi bude jen stísněná místnost, ale opak je pravdou. Do stran se rozbíhající křídla domu vytvářejí dostatečný prostor, kterému architekti ponechali jeho vzdušnost vložením jen minima jednoduchých prvků.


Do centrálního pultu se promítá zaoblené nároží domu, který v jedné části přebíhá do baru a v druhé do prodejního pultu pekařství.

Sezení v části bistra je situováno podél nově navržených výsuvných oken a podél protilehlé stěny formou lavic se stoly a židlemi.


V části pekařství je dominantní prodejní pult s vitrínami a sezení je řešeno v čelní části lavicemi se stoly a židlemi. Pro rychlejší občerstvení byly navrženy v okenních otvorech barové desky.

Důležitým prvkem interiéru, vedle hry barev jednotlivých prvků, je zjemnění přísného půdorysu nerovnoměrně rozvěšenými světly v prostoru a použití vzoru, který je navržen na stropě a koncových stěnách obou částí.


Ve vnitřní části dispozice je situována kuchyň a mytí nádobí, které jsou od hlavního prostoru odděleny žaluziovými stěnami.

Café Záhorský prostě zaujme na první pohled. Obdivovatele architektury svým zajímavým designem, ostatní třeba vůní čerstvého pečiva hned u vchodu.

Autor: ing. arch. Magdalena Rochová
Studio: JRA Jaroušek Rochová architekti
Adresa: Eliášova 1, Praha – Dejvice
Investor: Café Záhorský s.r.o.
Projekt: 2015
Realizace: 2015
Celková plocha: 220 m2

Marie Urbancová
Foto: Filip Šlapal

Komentáře