asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Estetika dokonalé recyklace

29.03.2010
Austrálie může být sice Evropě vzdálena co do počtu kilometrů, ale myšlenky, které stmelují Evropskou unii a hýbou její politikou, jí nejsou cizí. Recyklovat, redukovat odpady, opravovat a znovu používat životaschopné materiály, to jsou pilíře ekologické politiky. Uplatnit je důsledně v architektuře není až tak složité. Studio Phooey ke všemu dokazuje, jak to lze navrhnout nápaditě, levně a esteticky na úrovni.
„Tenhle projekt je o zábavě. Hra je oslavována funkcí, materialitou, stavební formou a estetikou,“ říká Peter Ho, zakladatel studia Phooey. Vyřazené lodní kontejnery, ze kterých je Centrum dětských aktivit složeno, nejsou úplně originální nápad – různým způsobem je použilo mnoho architektů i amatérů, kteří z nich staví obytné domy, hotely i studentské koleje. Phooey však od většiny z nich odlišuje tvořivější přístup k půdorysu a důsledná snaha vyhnout se zbytečným úpravám exteriéru, která stavbě dodává syrovost a autenticitu. Některé detaily industriální syrovost naopak ještě posilují.

Proč sjednocovat stavbu barevně, když lze využít už hotovou kvalitní grafiku? Logo firmy Maersk funguje jako poutač, jako postmoderní neon, který stavbu charakterizuje a umisťuje do sociálního kontextu – hlásí se k symbolice přístavů; koneckonců nachází se v přístavní části Port Phillip na jihu Melbourne. Písmena byla místy rozporcována, přesunuta a znovu složena jako puzzle, přesto jsou snadno rozpoznatelná. Stejný font pak použili architekti na nápis, který lokalizuje klub patřící k hřišti Skinners Playground.

Chudé děti, chudý rozpočet
Centrum dětských aktivit funguje jako takzvané nízkoprahové centrum: chudší děti, které po škole neputují z kroužku do kroužku a mají zaměstnané rodiče, se sem přicházejí vyřádit v mezích zákona. Děti jsou z rodin s omezeným rozpočtem, objednávka města logicky zněla na klub postavený v režimu low budget – opravdu chudého rozpočtu i na české poměry. Klub měl být také pokud možno nerozbitný, připravený na hyperaktivní a případně destruktivní mládežnické tendence. Centrum se totiž nachází poblíž souboru sociálních bytů.
Architekti šli ještě dál a principem návrhu Centra dětských aktivit v Melbourne se stal nulový odpad (zero waste). Architekti proto jako stavební materiál využili vyřazené lodní kontejnery a jejich části, případně recyklované nebo znovu použité materiály, ve stavbě 90 % materiálů pochází přímo z demolice na místě. Odřezky z kontejnerů jsou použity jako zábradlí balkonů, dekorativní balustrády a stínicí stříšky.

Diskuse o podobě klubu proběhla na workshopu, kterého se zúčastnili lidé z této čtvrti a zastupitelstvo městské části Port Phillip. „Děti chtěly krychlový prostor; kluci i holky v klubu chtěli mít oddělené vlastní místnosti. Existovala potřeba tance, učení, malování a vysedávání. Každý kontejner splňuje nějakou z požadovaných funkcí. Také jsme chtěli, aby všechny místnosti měly vizuální kontakt i fyzický přístup na hřiště,“ říká Peter Ho. Děti tak měly možnost vidět, jak se jejich návrhy proměňují na stavbě v realitu.  

Snaha o nízké provozní náklady vedla k tomu, že architekti počítali v běžném provozu s přirozenou ventilací. Stínění objektu zajišťuje částečně schodiště, převislé střechy, dřevěné pergoly a vzrostlé stromy. ­Okna a dveře jsou orientovány směrem k zálivu Port Phillip tak, aby tudy mohla procházet pravidelná letní chladná bríza od moře. Pro případ velkých veder je k dispozici i klimatizace prostřednictvím řízené výměny vzduchu, pro případ chladu centrální vytápění; objekt je výrazně izolovaný.

Recyklované materiály zahrnují dveře, okna, truhlářské výrobky, koberce, dřevěné klády, ocel a spojovací materiál. Pro okapy využili architekti tvar písmene U na plášti objektu; voda je odváděna do rybníčku a mokřadu, který zasahuje částečně přímo pod jeden z kontejnerů. Objekt je oplocený vysokým plotem z hrubého dřeva – součástí zadání bylo, aby se mládež nestahovala na pozemek i v době, kdy je bez dozoru, a nedělala tam, co nemá.


Kontejnery jsou seskládány tak, že první podlaží jednoho z nich umožňuje výhled ze zahrady, navíc tak vznikla na střeše spodního kontejneru plocha pro terasu. Schodiště vedoucí na terasu má zábradlí opět z recyklovaného kovu, červená barva jen drobně doplňuje koncept převažující hliníkově šedé, černé a modré (logo výrobce), které se drží autoři v exteriéru i interiéru. Celý interiér včetně stropů pak vtipně obložili kobercovými dlaždicemi. Není divu, že díky všem těmto nápadům se studio Phooey a jeho Centrum dětských aktivit stalo učebnicovým příkladem, a dokonce je součástí encyklopedie Britannica pod heslem Remake, Remodel.



Půdorys přízemí
1 – hrací prostor, 2 – studovna, 3 – společenská místnost, 4 – paluba - terasa, 5 – zahrada, 6 – pískoviště, 8 – rybník


Centrum dětských aktivit
Místo: město Port Phillip
Architekt: PHOOEY Architects
Statika: Perrett Simpson Consulting ­Engineers
Zhotovitel: Speller Constructions
Realizace: 2007
Zastavěná plocha: 127 m2
Náklady: 150 000 AUS (přibližně 2 490 000 Kč)

Získaná ocenění
  • Čestné uznání, Světový festival architektury, Barcelona, 2008
  • Národní cena za malý architektonický projekt, Australský institut pro architekturu, 2008
  • Cena za udržitelnou architekturu, Australský institut pro architekturu, 2008
  • Premiérova Designová značka pro kulturní architekturu, Premiérovy architektonické ceny, Austrálie, 2008
  • Vítěz – Stavba roku, The Architects on Triple R FM, Austrálie, 2008
  • Čestné uznání, Výborná veřejná stavba, Architektonická a designová dokonalost v South East Awards, Austrálie, 2009
  • Čestné uznání, Cena Revue architektury pro objev roku, Velká Británie, 2008


Iva Nachtmannová
Foto: Peter Bennetts

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media