Rodinný dům s nádechem místní tradice

Rodinný dům s nádechem místní tradice

Rodina s dospívajícím synem si přála jednoduchý rodinný dům se sedlovou střechou, který by vzhledově zapadl do okolí. Investoři zdůrazňovali možnost co nejtěsnějšího kontaktu s přírodou - zahradou i okolní krajinou. A z domu by mělo být co nejlépe vidět na panoráma Lužických hor. 

Dům stojí na okraji města Varnsdorfu, ve východní části šluknovského výběžku. Pozemek obdélníkového tvaru se mírně svažuje k jihu. V sousedství jsou rodinné domy a několik tradičních staveb – takzvaných podstávkových domů, pro tuto lokalitu typických. Právě tyto domy se sklonem střechy kolem 55° byly inspirací pro nový rodinný dům. Autor projektu Arch. Radomír Grafek z RG architects studio navázal na tvarosloví tradičních místních chalup soudobým architektonickým výrazem.

Sedlová střecha s mnoha okny
Aby se dosáhlo co největšího oslunění interiéru a hry světel a stínů v něm, i aby bylo co nejvíce vidět do krajiny, stavba byla umístěna na pozemek v jeho nejvyšší části. Dům je nepodsklepený, o rozměrech 9×15,5 m. Sedlová střecha bez přesahů se sklonem 55° dosahuje výšky hřebene 10 metrů. Na sedlové střeše se uplatnila tesařská konstrukce hambalkového krovu. Střešní plášť domu je tvořen předzvětralou falcovanou plechovou krytinou Rheinzink.

Finální architektonická forma domu je dána množstvím oken, tvarem a situováním navržených s přihlédnutím k vnitřnímu dispozičnímu uspořádání domu. Prosvětlení dvou úrovní podkroví zajišťují střešní okna Velux.
Svislé a vodorovné konstrukce domu jsou z Porothermu. Do hmoty hlavní budovy je ze severní části zasunuta přízemní garáž s plochou střechou.

V přízemí domu se nachází zastřešený vstupní prostor a terasa na jižní straně. Tvar domu je zdůrazněn barevným řešením – bílými omítanými plochami a obklady z hoblovaných impregnovaných prken s přiznanou spárou.

Vnitřní stěny povrchů byly provedeny systémem suchých sádrokartonových omítek a snížených sádrokartonových podhledů. Fasády byly zatepleny kontaktním zateplovacím systémem.

Dvě schodiště
Vizuální propojení všech úrovní domu a zajímavých světelných efektů bylo dosaženo otevřením části stropní konstrukce v prostoru obou galerií. V hlavním obytném prostoru ihned upoutají dvě schodiště. To, které vede z přízemí do podkroví, tvoří dřevěné stupně přisazené do konstrukce stěny a doprovázené jednoduchým zábradlím. Strmé schodiště propojující oba podkrovní prostory je kovové, ze svařovaných profilů.

Uspořádání přízemí a podkroví
Přízemí je rozděleno do dvou funkčních celků: obytného prostoru domu a prostoru garáže s technickou místností. Otevřený obytný prostor je navržen jako otevřená dispozice s kuchyňskou částí, obývacím pokojem s krbem a také s jídelnou, ze které se vchází na terasu.

Západní fasádou domu se navíc prolíná kubická hmota krbového tělesa s nerezovým fasádním komínem Schiedel. Toto řešení stírá rozdíl mezi interiérem a exteriérem; při sedění u krbu se lze dívat do zahrady a pozorovat panoráma Lužickým hor.

Do menší budovy garáže se navíc vešla i prádelna s WC. V podkrovní části domu je umístěna kolem galerie se schodišti ložnice rodičů se šatnou, dětský pokoj a koupelna.

V nejvyšším prostoru domu nad druhým schodištěm je tělocvična a pracovna s výhledem na panorama Lužických hor a místní dominantu Hrádek. Dřevěné podlahy domu a atypické vysoké bezfalcové dveře mají jednotný dekor Wenge. Topení zajišťují podlahové teplovodní rozvody a podlahové konvektory napojené na plynový kotel. Dům je napojen na veřejné sítě rozvodů vody, kanalizace, elektřiny a plynu.

autor: Radomír Grafek // RG architects studio
spolupráce: Zdeněk Navrátil // RG architects studio
plocha pozemku: 2 385 m2 / zastavěná plocha: 182 m2
užitná plocha: 140 m2 / obytná plocha: 163 m2
obestavěný prostor: 995 m3
dodavatel oken: VELUX
realizace: 2009

Alena Gembalová
FOTO: VELUX/Jaroslav Hejzlar