Podle nových standardů. V Horském parku stojí vila v energetické třídě A0

17 exterier vecer A 2
Zdroj: Tomáš Manina

Na Slovensku musí novostavby od počátku letošního roku splňovat parametry energetické třídy A0. V České republice je povinnost stavět domy se spotřebou energie blízké nule stanovena již od loňska. Zářným příkladem, který vyhověl nejnovějším požadavkům, může být vila v bratislavském Horském parku. Dokazuje, že úspora energií nemusí ubírat z estetické kvality budovy.  

Vila splňuje kritéria energetické třídy A0, a to kompaktností hmoty, vhodnou orientací na světové strany, systémem rekuperace a použitím obnovitelného zdroje tepla a chladu (tepelná čerpadla vzduch/voda). Pro ASB to potvrdil i autor, architekt Ján Kukuľa: „V celém objektu je nainstalováno podlahové vytápění a stropní chlazení napojené na tepelné čerpadlo,“ upřesňuje autor.

Odkaz na funkcionalizmus

Vila se nachází u Horského parku, který patří mezi atraktivní adresy v hlavním městě Slovenska Bratislavě. Z architektonického hlediska se výstavba v širším okolí Horského parku a Kalvárie vyznačuje svojí různorodostí.

Jsou tu zastoupeny romantické, eklektické, historizující i moderní vily různé architektonické kvality. Společným jmenovatelem většiny z nich je však důraz na citlivé začlenění objektu do okolitého přírodního prostředí.

Vila navazuje na funkcionalistickou tradici bratislavských vil a svojí minimalistickou prostorovou kompozicí má ambici reprezentovat moderní luxusní bydlení v kontaktu s přírodou.

08 obyvacka A
Vila v Horském parku | Zdroj: Tomáš Manina

„V našem návrhu nám šlo o maximální propojení exteriéru a interiéru, které se děje hned na několika úrovních,“ přibližuje architekt Kukuľa. Hlavní obytný prostor je prostřednictvím zasklené čelní fasády propojený s terasou, zahradou i s přírodní kulisou Horského parku.

Zadní trakt s pracovnou a pokojem pro hosty navazuje na zadní dvůr s nízkou křovinatou výsadbou a dřevěnými lavicemi. Prostor pro wellness s vířivkou a saunou je vizuálně sjednocený s boční terasou určenou k posezení u ohně, grilování, případně osvěžení v malém bazénu.

Garáž nemá jen tradiční funkci. Architekti z ní vytvořili zážitkový prostor. Slouží i jako herna a společenská místnost s přímým propojením na vnější prostor chráněný přečnívající hmotou hlavního podlaží.

Obdélníkový blok s kontrasty

Hmotově-prostorové členění objektu sestává z obdélníkového bloku hlavního podlaží nasazeného na sokl částečně zapuštěného podzemního podlaží.

Bílý kvádr hlavního podlaží barevně a tvarově kontrastuje s přírodním charakterem okolního prostředí. „Naopak, materiálové řešení spodní části včetně navazující křivky opěrné zdi má přírodní charakter,“ říká architekt Kukuľa.

„Materiály jsou použity ve své původní podobě, umožňující přirozené patinování (kamenný obklad, beton, dřevo, hliník). V interiéru dominují kvalitní trvanlivé přírodní materiály. Ve vstupní hale a hygienických zařízeních jsou použity obklady z mramoru, onyxu a travertinu, podlahy obytného podlaží jsou z masivní dubové palubky.“

Na rozdíl od většiny sousedních domů je objekt vily umístěný v zadní (severovýchodní) části pozemku tak, aby se maximalizovala plocha prosvětlené zahrady před hlavním obytným prostorem.

Hlavní obytné podlaží je zároveň vyzdvihnuto nad terén do úrovně ulice, čímž se přední část původní svažité zahrady vyrovnala do jedné roviny. Na hlavním vyvýšeném podlaží jsou umístěny všechny obytné prostory.

Snímka obrazovky 2020 10 29 o 16.35.31 768x542 2
Půdorys 1NP |

Přehledná dispozice

Hlavní vchod do objektu se nachází na zapuštěné severozápadní straně suterénu, který je chráněn přečnívající hmotou hlavního podlaží. Hlavní obytný prostor na 1. NP je přístupný ze vstupní haly přes dvouramenné schodiště.

Hlavní obytný prostor sestává z obývacího pokoje, jídelny s jídelním stolem a otevřeného baru, za kterým se nachází stavebně oddělený prostor kuchyně. Kuchyň a jídelní část mají přímou vazbu na prostornou venkovní terasu, která je vykrojená z jižního rohu hmoty hlavního podlaží a je chráněna přečnívající střechou.

V severovýchodní části přízemí směrem do zahrady jsou prostory noční části. Je tu hlavní ložnice a v jihovýchodní části jsou umístěny dětské pokoje s vlastním sociálním zařízením.

Snímka obrazovky 2020 10 29 o 16.35.54 768x542 2
Půdorys 1PP |

Světové strany určují charakter

„Prostory částečně zapuštěného podzemního podlaží mají rozdílný charakter, který je závislý na orientaci podle světových stran,“ upřesňuje dispozici architekt.

Na severozápadní stranu je orientovaná garáž. Přímo navazuje na příjezdovou rampu kopírující spád terénu. V zadní (severovýchodní) části 1. PP se nachází pokoj pro hosty s vlastním sociálním zázemím a pracovna. Oba prostory mají možnost samostatného vstupu z exteriéru. Navazují na vizuálně oddělený zadní dvůr s parkem.

Na jihovýchodní straně se nachází provoz wellness s přímým napojením na prostor boční terasy s otevřeným ohništěm, grilem a bazénem, který je schodištěm propojen s přední zahradou.

22 dron A
Vila v Horském parku | Zdroj: Tomáš Manina

Konstrukce domu

Od partnerů ASB

Konstrukční soustava je navržena na bázi litého železobetonu. Skládá se z nosných obvodových stěn, vybraných vnitřních nosných stěn a ocelových sloupů integrovaných do stěnových prvků.

Stropy a střecha jsou rovněž monolitické železobetonové. Vnitřní část dispozice je prosvětlena střešními světlíky, které se nacházejí nad schodišťovým jádrem.

VILA V HORSKÉM PARKU

Místo stavby: Bratislava-Staré Město
Autoři: Atelier 008 | Ján Kukuľa, Romana Kukuľová
Spolupráce na interiéru: Pavel Kosnáč, Martin Križan
Klient: soukromá osoba
Rok ukončení: 2020
Plocha pozemku: 1 188 m2
Zastavěná plocha: 355,75 m2
Užitková plocha: 546 m2
Obestavěný prostor: 2 800 m3

Ľudovít Petránsky