Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Láska k přírodě prochází celým domem

Láska k přírodě prochází celým domem

Okrajová část Českých Budějovic nabízí klid venkova a zároveň výhody městské čtvrti. Dům po rodičích, který zde původně stál, navštěvoval manželský pár po dlouhá léta pouze rekreačně. Nakonec se ale manželé rozhodli, že ho přestavějí a splní si sen o bydlení uprostřed zeleně.

„Máme čtyři dcery. Vždycky jsem si přála, abychom se zde všichni setkávali, i když holky budou mít svoje rodiny,“ říká energická majitelka domu. K rekonstrukci přistoupili takzvaně z gruntu, vsadili na kvalitní materiály a dostatek denního světla.

Atypický půdorys

Z velkorysého hektarového pozemku je aktivně udržována přibližně polovina. Půdorys domu přitom zabírá asi 220 m2. „Celkově obhospodařujeme více než 15 hektarů,“ prozrazuje majitel domu. Z bezprostředního okolí domu vyzařuje láska majitelů k práci na zahradě a citlivému zvelebování exteriéru. Návštěvníky hned u vstupu vítá náležitě upravené jezírko.

Fasáda původního rodičovského domu, který prošel rekonstrukcí jako první, směřuje do ulice. Dnes jsou v něm umístěny pokoje dcer. Hlavní vstup se nachází ve dvoře na místě, kde se zrekonstruovaná část spojuje s přístavbou. V prostoru, kde vyrostla přístavba, se kdysi nacházely hospodářské stavby. Novostavba respektuje jejich původní půdorys, obvodové zdi jsou však postaveny nanovo z cihlového zdiva se zateplením. Jediný prvek, který zůstal zachován, je původní štítová stěna. „Atypický půdorys přestavby bylo v době jeho tvorby komplikované vygenerovat na počítači. Proto ho naše rodinná známá, která přestavbu projekčně zastřešila, rýsovala ručně,“ dodává majitelka.

Vzdušný prostor

Hlavním požadavkem na budoucí stavbu byl otevřený a vzdušný prostor plný denního světla. Prosvětlení interiéru bylo dosaženo kombinací dřevěných fasádních a střešních oken. Majitelé od začátku přistupovali k rekonstrukci tak, aby v budoucnosti nemuseli provádět žádné dodatečné stavební úpravy. Důraz kladli na výběr kvalitních materiálů a energetickou úspornost.

Denní světlo a použité materiály podtrhují atmosféru interiéru. „Oba máme rádi přírodní materiály, kámen a dřevo. Při zařizování domu jsme se proto vždy shodli, cítili jsme to stejně,“ říkají dlouholetí manželé. Aby údržba byla bezproblémová, podlaha je keramická a vinylová s dekorem dřeva. Teplo v domě zajišťuje teplovodní podlahový systém vytápění i radiátory. V zimě prostor zahřívá také krb.

Neplánované podkroví

Původní starý dům se proměnil ve vítané útočiště pro dcery, jež svoje rodiče pravidelně navštěvují. První úvahy o přestavbě tohoto objektu se ale zcela lišily od finálního vzhledu prostoru. Původně se nepočítalo s podkrovím, ale s vysokými stropy. „Potřebovali jsme úložné prostory, proto jsme v jedné části postavili podkroví. Vytáhli jsme nahoru vodu i topení. A mistři řekli, že když už nahoře máme topení, měli bychom ho zateplit. A když už jsme ho zateplili, bylo škoda nepoložit rovnou podlahu,“ směje se majitelka domu. Neplánované podkroví se stalo ideálním prostorem pro vybudování prosvětleného dětského pokoje a pracovny.

Centrální prostor

Tam, kde původně stály hospodářské budovy, vznikl centrální společenský prostor s obývacím pokojem a kuchyňským koutem. Zadání bylo jasné: využít přírodní materiály a dostat dovnitř co nejvíce denního světla. Vstupní halu proto prosvětlují velkorozměrná okna, která zároveň umožňují vstup do atria s venkovním posezením.

Velkoryse navržená obývací část je propojena s kuchyní a jídelním koutem. Tyto ústřední místnosti shora prosvětlují střešní okna. Aby majitelé zabránili přehřívání interiéru v létě, rozhodli se pro dodatečnou instalaci venkovní markýzy na elektrické ovládání.

Ložnice manželů se nachází za jídelním koutem. Díky prosklení v horní části vnitřní příčky je v ní dostatek světla. Kromě toho jsou v ní osazena velkoformátová okna s možností vstupu do vnitřního atria přímo z ložnice.

Centrální prostor plný světla doplňuje kuchyňských kout, který je navržen tak, aby měla majitelka dobrý přehled o dění v domě. Zároveň propojuje společenskou zónu se zimní zahradou plnou zeleně.

Zimní zahrada

Nejoblíbenějším místem majitelů je nedávno dokončená zimní záhrada s nádherným výhledem na okolí. „Museli jsme si na ni počkat, ale výsledek stojí to za to,“ libuje si majitel domu. Díky kombinaci fasádních oken a sedmi bezúdržbových střešních oken je zimní zahrada plná denního světla. Bílá okna s polyuretanovou ochrannou vrstvou a dřevěným jádrem jsou přitom vhodná i do prostorů s vyšší vlhkostí.

Láska k rostlinám přivedla pár k myšlence rozdělit zimní zahradu na dvě části s individuálními topnými okruhy. Část sousedící s kuchyní tak využívá zejména majitelka pro příjemné posezení. Zbývající prostor pak patří rostlinám, které vyžadují speciální teplotní i vlhkostní režim. „Zazimované jsou při 10 °C, ovšem při této teplotě bychom tuto část domu nemohli plnohodnotně využívat,“ vysvětluje majitel a nadšený botanik.

Nepřehlédněte na asb-portal.cz
Jak se dá přestavět stodola na příjemné a také komfortní bydlení
Zásady pro navrhování kuchyně – materiály, trendy, povrchy
Malý byt s bylinkovou zahrádkou

Kromě rostlin v domě se majitelka ráda věnuje i zahradě, kde pěstuje různé rostliny, květiny i bylinky. Život na venkově si pochvaluje a v žádném případě by neměnila. „Miluji práci na zahradě, je to pro mě obrovský relax a oddych po náročné práci,“ říká s nadšením o svém splněném snu.

Marie Urbancová
Foto: Velux