Ekologický experiment ve městě: Jak převzít zodpovědnost za životní prostředí?

Interior from Siri and Torfinns house 2

Trvalá udržitelnost, městská ekologie, kreativní využití místních zdrojů, aktivní účast bydlících na tvorbě architektonického projektu i na realizaci samotné – to jsou hlavní znaky stavby experimentálního bydlení od norských architektů z ateliéru Nøysom arkitekter. Výsledkem je pět domů, které stojí bok po boku ve městě Svartlamon, v lokalitě označené jako zkušební z hlediska aplikování městské ekologie.

Začátek před pěti lety

Celý projekt začal už v roce 2013, kdy dva spolupracovníci z tohoto studia – Trygve Ohren a Haakon Haanes – jako studenti architektury přišli do kontaktu s myšlenkou vytvořit ve Svartlamonu prostor na vznik experimentálního bydlení. Rozhodli se zapojit do řešení a vytvořit architektonický koncept ve vyhrazené oblasti. Po schválení jejich vize následovalo pět let práce na projektech a samotné výstavbě.

Experimental houses at Svartlamon

Pracovali na bydlení pro sebe

Projekt financovala nezisková organizace Svartlamoen boligstiftelse, která je zároveň vlastníkem domů po jejich dokončení a pronajímá je zájemcům. Do projektu se aktivně zapojili soukromé osoby, které architekti uvádějí jako stavitele. Aby byli motivováni ke spolupráci, dostali příslib podstatně nižšího nájemného – tak se vlastně podíleli na domově, ve kterém sami bydlí, a mohli aktivně přispět k jeho podobě.

Siri and Torfinns house

Recyklace, solární komín, přirozené větrání

Výsledkem spolupráce architektů, stavitelů a investora bylo vytvoření architektonického projektu, který sestával z 5 kompaktních, jednoduchých a přirozeně větraných dřevěných domů. Všechny jsou postaveny tradiční technologií, přičemž hlavním kritériem návrhů byla jednoduchost, aby se mohli do procesu aktivně zapojit tzv. samostavitelé.

Konstrukce domů je vytvořená z nových materiálů, ale obložená recyklovanými materiály včetně opětovně použitých oken a dveří. Před každým z domů stojí skleník z recyklovaných oken, který funguje jako solární komín. Domy jsou přirozeně větrané a zabezpečené přirozenou průdušnou izolací z konopí a dřevěných vláken.

Interior from Siri and Torfinns house 3

Jen čtvrtina z běžné ceny

Stavební povolení na výstavbu tohoto experimentálního projektu bylo schváleno v roce 2015. Samostavitelé – budoucí zvýhodnění nájemníci domů – sami udělali většinu prací pod dohledem tesařského mistra Arnleiva Overgårda.

Sami mohli rozhodnout, jak budou jejich domy vypadat uvnitř, samozřejmě, museli se držet koncepčního rámce vytvořeného architekty. Cenově vycházejí tyto domy na metr čtvereční o tři čtvrtiny levněji, než jsou běžné ceny bydlení v Norsku. Bez dobrovolné práce samostavitelů a použití ekologických recyklovaných materiálů by to nebylo možné.

Interior from Siri and Torfinns house

Odpovědnost za prostředí, v němž žijeme

Realizovaný projekt působí hravě zvenčí a velmi osobně zevnitř. Jeho hlavní úlohou však bylo prokázat, že můžeme velmi jednoduše vlastním přičiněním převzít odpovědnost za prostředí, v němž žijeme. Můžeme vytvořit udržitelné, ekologické a plně funkční bydlení, zaměřené na zvýšení energetické účinnosti a snížení emisí skleníkových plynů.

Experimentální bydlení Svartlamon je aktuálně jedinečným projektem nejen v Norsku a je charakterizované jako městská ekologická lokalita. „Věříme, že náš projekt prokáže svou hodnotu a výhodu vytvoření podobných oblastí i na jiných místech. Oblastí, které usnadní inovaci a experimentování v městském prostředí,“ říkají architekti.

Bylo by zajímavé vytvořit podobné lokality i u nás a sledovat projekty, které by tu vyrůstaly.

Interior from Markus and Johannas house 3

Experimentální bydlení Svartlamon ve zkratce
Architektonický ateliér: Nøysom arkitekter
Autoři: Trygve Ohren, Haakon Haanes og Cathrine Johansen Haanes
Samostavitelé: Torfinn Borkhus, Siri Gjære, Guro Sletnes, John Strandskog, Per Kristian Nygård, Linka Anda Dalmar, Markus Lantto, Johanna Gullberg a Iacob Sømme
Tesařské práce: Arnleiv Overgård
Lokalita: Svartlamon, Trondheim, Norsko
Rozloha: 5 domů s rozlohou 60 m² + společný dům cca 50 m²
Projekt: 2013 až 2015
Realizace: 2015 až 2017
Cena: přibližně 325 000 €
Ocenění: projekt byl nominovaný na cenu Evropské unie za současnou architekturu – cena Mies van der Rohe 2019 Trondheim kommunes byggeskikkspris 2018 a další
Sabína Zavarská
Foto: Nøysom arkitekter, Line Anda Dalmar, Vigdis Haugtrø

Komentáře