Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Dřevěná japonská architektura je pěsticím rájem i konstrukčním skvostem

Dřevěná japonská architektura je pěsticím rájem i konstrukčním skvostem

Nest We grow, tak se nazývá vítězný návrh 4. ročníku mezinárodní architektonické soutěže LIXIL International Design-build, zaměřené na „produktivní zahrady“. Je to doslova hnízdo potravin, které vyrostlo v malé vesničce Taiki na japonském ostrově Hokkaido. Tato experimentální architektura vznikla ve spolupráci s architektem Kengo Kuma & Associates a projekčním týmem College of Environmental Design, UC Berkeley.

Tým postgraduálních studentů složený z tchajvanských, čínských a amerických studentů se tak ponořil do zkoumání materiálových a konstrukčních možností dostupného materiálu v místních podmínkách. Své zkušenosti nabyté během studií na Berkley v Kalifornii se tak pokusili aplikovat na asijské poměry a sklidili úspěch.

Podivná konstrukce je ve skutečnosti nejen veřejným komunitním centrem, ale i prostorem pro pěstování, skladování, kompostování a přípravu a zpracování potravin. Je to galerie zeleniny.. mrkví, ředkviček, sušených ryb, místo ochutnávání a obchodu. Interiér je volný a zcela otevřený. V centrálním prostoru je místo setkávání a diskuzí, čajovna s otevřeným ohněm.

Sluneční paprsky dopadající na lehký kryt z mléčných polykarbonátových desek denně jemně ohřejí interiér, čímž prodlužují vegetační období v chladnějších měsících. Fasádní desky jsou posuvné, čímž lehce regulujeme proudění vzduchu uvnitř objektu, během léta tak nedochází k přehřívání interiéru.

Nepřehlédněte na asb-portal.cz

Dům sladěný s okolní krajinou

Srub vybírali na internetu

Dům u lesa

Betonové základové zdi jsou vyvýšené nad terén, cloní tak převládajícím chladným severozápadním větrům. Nosná konstrukce objektu je z modřínového dřeva pocházejícího z lokálních zdrojů. Spojením menších dřevěných prvků byly vytvořeny masivní nosné prvky konstrukce. Během postupu tak dělníci museli zabřednout i do technologie tesařských spojů a lepení, jejich možností a provedení. Vzájemné spojování takto vzniklých masivních prvků je zajištěno ocelovými šrouby, ztužení konstrukce ocelovým zavětrováním. Lávky fungují jako boční ztužení. Střecha má tvar trychtýře, zachycuje tak dešťovou vodu a sníh, která je svedena do nádrží pro zavlažování rostlin uvnitř.

Architekti: College of Environmental design UC Berkeley, Kengo Kuma & Associates
Místo: Hokkaido, Takinouegenya, Takinoue, Monbetsu District, Hokkaido prefektura 099-5600, Japonsko
Oblast: 85.0 m²
Rok: 2014

Dřevěná japonská architektura je pěstícím rájem i konstrukčním skvostem - foto - Snap-2015-04-28-at-13.07.09

Design Team: Hsiu Wei Chang, Hsin- Yu Chen, Fenzheng Dong, Yan Xin Huang, Baxter Smith (Lektoři: Dana Buntrock, Mark Anderson)
Projekt Vedoucí: Kengo Kuma & Associates, Takumi Saikawa
Strukturální Engineer: Masato Araya
Strojní inženýr: Tomonari Yashiro laboratoř na Ústavu průmyslové vědy, University of Tokyo / Bumpei Magori, Yu Morishita
Dodavatel: Takahashi Stavební společnost

Magdalena Nováková
Fotografie: Shinkenchiku-sha

Další zajímavé články najdete v sekci dřevostavby.