Rekonstrukce: Sídlo firmy z rodinné vily

Rekonstrukce: Sídlo firmy z rodinné vily

Zlínská společnost zabývající se ekologií a ochranou životního prostředí se rozhodla opustit pronajaté prostory ve městě a firmu přestěhovat do vlastního. A tak zakoupený rodinný dům nyní pulzuje zcela jiným životem. Realizace je ukázkou, jak se dají kvalitně využít granty z EU a že to umí i naše firmy.

Při samotném výběru firemního sídla se investor rozhodoval úsporně a ekologicky dle jejich firemního programu. Společnost tak získala zajímavý objekt uprostřed města zasazený do zeleně a s nádherným výhledem do okolí. „Hledali jsme místo bez nutnosti zastavovat nový zelený pozemek, tak jak je teď často u firem zvykem. Snahou především bylo, aby se zaměstnanci firmy cítili v práci dobře, ale zároveň byl objekt snadno dostupný jak automobilem, tak z centra města pěšky nebo MHD.

Nyní pracujeme v zahradě uprostřed města“, říká s úsměvem jednatel firmy Oldřich Fišer. Rekonstrukce svým řešením neovlivnila současný ráz okolí, je nekonfliktní z hlediska urbanistického a architektonického. Po zakou­pení objektu se sem firma v podstatě ihned nastěhovala. Brzy se ale ukázalo, že prostory rodinného domu chodu firmy plně nevyhovují. Budovu bylo třeba rekonstruovat, a dostat z ní více prostoru i ergonomie. Rekonstrukcí firma zároveň získala také dostatečně reprezentativní sídlo.

Stejný objekt, jiný vzhled

Proč tak razantní změna? „Rodinný dům je rodinný dům a firma je firma,“ říká architekt Milan Navara. „Proto jsme se vzhled budovy rozhodli zcela přetvořit. Šlo o poválečnou stavbu, kterou jsem pojal pouze jako hmotu k metamorfóze. Zcela jsme odstranili balkony s kovaným zábradlím i zastaralý spodní kamenný sokl, instalovali nová okna a zejména přestavěli horní terasu do jednolitého druhého patra. Rozhodli jsme, že decentní sídlo firmy chce střízlivou minimalistickou architekturu, jemnou barevnost a také výrazná, výtvarně řešená plastová okna. Skoro všechna okna jsme nechali orientovaná na východní stranu, neboť výhled ze svahu do okolí je úžasný. Vrchní řada oken má jiný tvar, počet a linii než spodní, aby to nevypadalo jako panelák,“ dodává architekt.  

Stínění zajišťují předokenní hliníkové, elektronicky ovládané, venkovní žaluzie, které nahoře v nadpraží zajíždějí do ocelového pouzdra. „Bílá fasáda se šedými pruhy a na zakázku vyrobenými šedými okny působí solidně a nadčasově, takže vše spolu ladí. Nově jsme dále řešili zahradu, venkovní schodiště s můstkem přes vodu, oplocení a rozšíření parkoviště,“ říká architekt. Značnou úsporou byla zdravá budova, původní inženýrské sítě a vytápění stávajícím plynovým kotlem do radiátorů Venku tak kromě přístavby prováděli jen izolace a zateplení.

PŮDORYS III. NP PŮVODNÍ STAV / PŮDORYS III. NP NOVÝ STAV

Školicí středisko z terasy

Rekonstruovalo se vše, ale největší úpravou byla nástavba edukačního centra ve třetím patře, vytvořená z původní obrovské terasy. Jde o jednu velkou otevřenou místnost a dvě menší kanceláře vedení firmy, oddělené od sebe posuvnými prosklenými dveřmi na principu zasouvacích skříní. Ve druhém patře a přízemí skoro nebylo třeba bourat, protože původní dispozice domu majitelé spolu s architekty kreativně rozvrhli a využili. A tak se z jednotlivých místností – ložnice, dětského pokoje atd. – staly nové kanceláře. Nábytek interiéru si zařizovala firma a nese se také ve střízlivém duchu. 

Původní velikost obrázku

Sídlo firmy ENVIprojekt
Investor: ENVIprojekt
Místo: Na Požáře, Zlín
Architekt: Milan Navara
Realizace: 2009
Náklady: 2,8 mil. Kč

TEXT: Jana Středulová
Foto: Ondřej Lacina

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.