Oáza z kontejnerů

Oáza z kontejnerů

Zahradní lázně Bota Bota se nacházejí v samém srdci starého Montrealu, na břehu řeky Saint-Lawrence. Hned po otevření se staly hlavní atrakcí města. Kontext přístavu je bohatý na historii a má jedinečný charakter. Lokalita je obklopena vodou, vegetací a mohutnými obilnými sily. Architekti ze studia MU Architecture zde byli pověřeni návrhem oázy relaxace, malého nebe v srdci města.

Zahrady se staly oblíbeným místem těch, kteří hledají ticho, stín v horkých letních měsících, ale také přátelské místo pro zimní plavání s unikátním výhledem na mrakodrapy v centru. Architekti zvolili jako hlavní prvek koncepce areálu kontejner, čímž ve svém návrhu navodili atmosféru říčního nákladního přístavu.

Lázně s výhledem na obilná sila

Lázně s výhledem na obilná sila

Nové pojetí prostoru velkého doku zahrnovalo řadu technických výzev. Vzhledem k tomu, že je lokalita obklopena vodou, železniční tratí a hustou vegetací, nebylo možné dostat se na stavbu s těžkou technikou. Prvek kontejnerů, které mohly být na místo přepraveny lodí po řece, zde tedy nehraje pouze designovou, ale především ryze praktickou roli.

Industriální lázně

Kontejnerové „pavilony“ byly uspořádány tak, aby udávaly směr vedoucí návštěvníky k relaxační části areálu. Architektonickým záměrem zde bylo vytvořit jednoduchý, ale elegantní soubor monolitických hmot a rámů, které podtrhují elementárně minimalistický koncept a jasnou siluetu. Objemy jsou uspořádány tak, aby vytvářely kontinuální zarovnání s působivými výhledy na obilná sila, komplex Habitat 67, starý přístav a mrakodrapy.

Hra čtvercových stínů

Hra čtvercových stínů

Hlavní vodní plocha je rozdělena do tří zálivů: studená koupel, velká vířivka a velký bazén. Ze střechy strojovny stéká do bazénu široký vodopád. Podhledy střech se skládají z velkých děrovaných plechů se čtvercovými otvory, které vrhají estetické stíny tančící v rytmu pohybu slunce.

Noční výhled na panorama města
Noční výhled na panorama města

Kámen, dřevo, plech

Při výběru materiálů sáhli autoři návrhu po nenásilné a k místnímu industriálnímu prostředí dobře pasující trojici: kámen, dřevěné latě a bílý lakovaný plech. K integraci projektu do prostředí a zároveň k minimalizaci tepelných ztrát přispívá také zeleň rostoucí na plochých střechách.

Kontejnerový relax
Kontejnerový relax

Všechny konstrukční prvky byly prefabrikovány v továrně, demontovány a znovu sestaveny na místě. Zahrady Bota Bota disponují systémem podlahového sálavého vytápění, díky tomu jsou v provozu po celý rok.
Projekt lázeňských zahrad byl koncipován podle filozofie MU Architecture. Autoři si zakládají na nenásilné integraci svých projektů do městského prostředí a zohledňují historický i kulturní kontext blízkého okolí.

Půdorys lázní

Půdorys lázní

Zahrady Bota Bota

Místo: Montreal old port, Quebec, Kanada
Architekt: MU Architecture, Jean-Sébastien Herr, Charles Côté, Matthew Schmid, Sabrina Charbonneau
Klient: Bota Bota, Daniel Émond, Geneviève Émond
Realizace: 2015

MONTREAL, KANADA
TEXT: LUCIE HLAVSOVÁ
FOTO: FANY DUCHARME, V2COM

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 3/2017.