Betonové království na střední škole
Galerie(23)

Betonové království na střední škole

Obliba pohledového betonu u architektů nepřetržitě stoupá. Už dávno není materiálem jen pro podzemní parkoviště a technické provozy, ale klidně pro knihovny nebo kostely. Jedno nové betonové království vzniklo na konci roku i v Lisabonu. Portugalské architektonické studio CVDB arquitectos ho tu vystavělo pro žáky místní střední školy.

Pět standardizovaných prefabrikovaných pavilonů tvořilo původní podobu střední školy Braamcam Freire v Lisabonu z roku 1986. Architekti dostali za úkol vytvořit moderní prostředí pro výuku a zlepšit provázanost jednotlivých částí školy.

Jeden pavilon byl srovnán se zemí, čtyři další původní pavilony zůstaly na svém místě, přestože doznaly značných změn. Celý komplex byl doplněn o několik dalších bloků, jejichž společným jmenovatelem se stal právě pohledový beton, jakožto materiál těžko zničitelný a relativně levný.

Celá rekonstrukce proběhla v portugalském programu na obnovu středních škol, jehož hlavním cílem bylo vytvářet z nich centra pro místní komunity.

Důraz byl proto kladen nejen na budování společenských prostor, knihoven, studoven a celkové zpřístupnění veřejnosti, ale i na rozsáhlou revitalizaci venkovních pozemků školy, které nyní slouží k relaxaci nejen školáků.

ES / EB3 Braamcamp Freire
architekt: www.cvdbarquitectos.com
klient: Parque Escolar, EPE
realizace: 2010- 2012, Portugalsko

Veronika Benešová
zdroj: CVDB arquitectos
foto: invisiblegentleman.com