Konverze objektu bývalých městských lázní

Bazén plný knih. Konverzi chomutovských městských lázní navrhne studio Boele

Architektonickou soutěž na přestavbu bývalých městských lázní v Chomutově na kulturně vzdělávací a komunitní prostor, jehož srdcem bude nová knihovna, vyhrál mezinárodní tým architektů ze studia Boele. Pobočky má v Praze a Londýně. Rozhodla o tom odborná porota, v jejímž čele stál akademický architekt David Vávra.

V centru padesátitisícového města stojí lázně od 80. let minulého století. Veřejnosti přestaly sloužit před více než deseti lety. Vedení dřív nevyloučilo ani demolici stavby. Objevila se i řada nápadů, jak bývalé lázně využít. Bylo mezi nimi například centrum vzdělávání, zázemí pro surfaře s umělou vlnou, botanická zahrada a další. O architektonické soutěži na konverzi objektu bývalých městských lázní rozhodlo chomutovské zastupitelstvo loni v červnu.

Porota vybírala ze 13 návrhů budoucí podoby lázní. O soutěž měli zájem nejen architekti z Česka, ale také mezinárodně složené týmy a studia působící v Anglii, Švýcarsku nebo Slovensku. Téměř všechny návrhy podle Heřmanové respektovaly původní brutalistní vnější vzhled budovy a soustředily se zejména na nové řešení interiérů.

Konverze objektu bývalých městských lázní
Konverze objektu bývalých městských lázní | Zdroj: 2DR studio, Boele

Pokora i troufalost

„Autoři si jsou dobře vědomi hodnoty stávající stavby bývalých městských lázní, avšak s citem si troufají k přesvědčivé vnitřní přestavbě. Vztah starého a nového je vyvážený. Nový objekt má šanci stát se skutečným srdcem parkové části města,“ uvedli porotci. „Vstupní část je kultivovaně otevřená v nárožní pozici do Mánesovy ulice a propojuje tak objekt se stávající strukturou města,“ zhodnotili vítězný návrh.

Za návrhem stojí architektonický tým ve složení Pavel Fajfr, Petr Šuma, Vitudanish Dara, Andrea Velasco Lobato. Spoluautory jsou Jan Seifert (Konstat s.r.o.), Petr Šafář (TP3 s.r.o.). Autory vizualizací jsou 2DR studio a Boele.

Novou atmosféru má lázním přidat dřevěná vestavba. Ve vítězném návrhu nechybí ani kulturní a přednáškové sály, prezentační místnosti, dětská herna, zóna pro mládež, výtvarné ateliéry, učebny, dílny nebo třeba nahrávací studio. Ve vstupní části je navržena kavárna a knihkupectví.

Konverze objektu bývalých městských lázní
Konverze objektu bývalých městských lázní | Zdroj: 2DR studio, Boele

Na svém jednání vzala rada města výsledky architektonické soutěže na vědomí a zahájila jednací řízení s autory vítězného návrhu o dalším postupu, tedy o podmínkách dalšího stupně projektové přípravy. Kompletní projektovou dokumentaci by město chtělo mít zhruba v polovině roku 2024. Po následném tendru na zhotovitele by rekonstrukce mohla začít na začátku roku 2025 s termínem dokončení zhruba ve druhé polovině následujícího roku.

Výsledky architektonické soutěže včetně všech hodnocených návrhů jsou k nalezení na webu.

red