Rozhledna na Velké Deštné: Projekt, který narýsoval déšť

Dvě léta usilovné projektové práce, rok neutuchající dřiny v terénu. I tyto údaje podtrhují fakt, že rozhledna na vrcholu Velké Deštné skutečně není malým projektem, a že k její realizaci byla zapotřebí spousta práce. Která začala vlastně už v listopadu 2014, kdy se tvorby návrhu zhostili lidé ze studia architekti.in.

Vizuálně mimořádná stavba si z okolní krajiny bere málo a hodně do ní vrací, se nechala silně inspirovat lokálními podmínkami.

Každý projekt, který neskrývá ambice vyniknout z průměru, se rodí v bolestech. Zvlášť, když se jedná o realizaci stavby pod širým nebem, v území přírodně hodnotném a chráněném. Vůle tvůrců se tak potýká nejen s nevyjádřenou silou neoblomných přírodních živlů, ale i neúměrnou kritikou těch, co nehoví výstavbě dominant uprostřed libých scenérií divočiny.

Tým brněnských architekti.in, vedených Lukášem Svobodou a Tomášem Jurákem, ustál tyto vnější tlaky s naprostou profesionalitou. Mohli se totiž opřít o vynikající projekt a kvalitní materiál, který s krajinou ladí a splývá, aniž by v ní svou podstatou vytvářel nepřirozené překážky.

Místo, kde je slunný den vzácností

Kde začít? Třeba zmínkou o tom, že rodinný výlet na 1115 metrů vysoký vrchol Velké Deštné v Orlických horách lze připodobnit k loterii. Šance, že sem mimo letní sezónu zamíříte a užijete si slunečného počasí, je totiž nečekaně nízká. Jen kolem 20-25 %.

Celoroční srážková situace lokality je skutečně plně poplatná svému názvu a příliš nepřehání. I proto se do návrhu tyto místní podmínky promítly: inspirací se architektům stal vytrvalý déšť a také silný vítr, jako klimatické faktory formující zdejší život.

Rozhledna VD 007 min
Rozhledna | Zdroj: David Stejskal

Ano, proudy deště unášené větrem se staly hlavním vizuálním a výtvarně-estetickým motivem celého návrhu. V teorii autorů. Jak ale tento koncept přenést do materiální podoby stavební praxe, a vytvořit z něj dialog objektu rozhledny s okolím?

Pokud jste někdy prožili bouřku na horách, víte už sami dobře, že voda tu nepadá jen seshora, ale i ze stran, úbočí a svahů, hnaná poryvy. Zmoknout můžete i odspodu, a v případě Velké Deštné pak na vás může běžně pršet z pěti různých stran. A těchto pět nejvýznamnějších větrných lokálních podmínek charakterizuje pět různých úhlů dopadajících dešťových srážek, je zachyceno v poměru pěti stran půdorysů rozhledny.

Jednotlivé délky stran přitom vychází z poměrů rychlostí zvolených větrných podmínek. Symbolismus pochycený meteorologií a regionálními abiotickými podmínkami tu jde do skutečně extrémů a promlouvá jazykem architektury. Je to fascinující spojení.

Rozhledna VD 037 min
Rozhledna | Zdroj: David Stejskal

Těleso citlivě vsazené mezi stromy

Architekti.in se neomezili jen na tento model napojení stavby na bezprostřední okolí, ale pokračovali dál výběrem přírodních materiálů. Překládané dřevěné konstrukce vybíhající z pevných základů betonové podnože, na níž je navázána fasáda z tyčových prvků. Jež jsou samy podkladem pro vytvořené rozšíření z latí vnějšího diagonálního pláště.

Je to kombinace na pohled velmi chytlavé architektury i přírodní matematiky, která dává výsledek v podobě nevšedního zážitku z výhledů. Čtyři patra klasických schodišť, s pátým patrem točené spirály, totiž ústí na spojité vyhlídkové plošině. Místem, jež může být cílem cesty i prostorem pro plánování dalších výprav za dobrodružstvím.

Rozhledna VD 027 min
Rozhledna | Zdroj: David Stejskal

Od partnerů ASB

Stavbu charakterizuje vzdušnost, transparentnost, otevřenost a průhlednost stěnových konstrukcí. Do interiéru vlastní věže prostupují všechny živly a projevy počasí, díky čemuž se nepřeruší kontakt s přírodou ani při výstupu na nejvyšší vyhlídkovou plošinu.

Realizaci Rozhledny na Velké Deštné pochvalně ocenila Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK), a to za respekt novostavby vůči přírodnímu prostředí včetně přiměřené výšky zohledňující dorůstání okolních stromů, užití dřeva jako materiálu pro vidi­telnou část konstrukce a originalitu půdo­rysného řešení, které zároveň umožňuje vnímat jednoduchou vertikalitu stavby z dálkových pohledů.

Rozhledna na Velké Deštné

Lokalizace: Deštné v Orlických horách, Královehradecký kraj, Česko
Architektonické studio: architekti.in
Vedoucí projektu: Lukáš Svoboda, Tomáš Jurák
Spolupráce: Václav Kočí, Jan Martinek, Adam Michna, Andrea Chroustová, Vít Gerhard, Veronika Kavková, Zuzana Šarmanová, Petr Kříž
Realizace: 2019
Investor: Obec Deštné v Orlických horách

Radomír Dohnal
RubrikyexteriérŠtítky