Letní sídlo pro tři generace

Vícegenerační soužití není v naší zemi příliš častým fenoménem. Děti se obvykle osamostatní a posléze pro vlastní rodinu vytvoří nový domov. Možností, jak trávit více společného času s širší rodinou, tak může být „letní“ dům pro víkendy, prázdniny i další dny volna. Jako například letní sídlo navržené architekty Danielem Rohanem a Danielem Baudisem ze studia DDAANN.

Pro letní bydlení lidé častěji rekonstruují starší nemovitosti, v tomto případě však jde o zcela nový dům, postavený v příjemné středočeské krajině. Svým obyvatelům poskytuje dostatek soukromí a okolními vlivy nerušený pobyt, současně zde má každá generace – rodiče, děti i prarodiče – svůj vlastní prostor.

Pohodlné letní pobývání

Dům tvoří několik menších vzájemně provázaných staveb, jež vizuálně sjednocuje nekomplikovaný půdorys a sedlová střecha, vzájemně se však lišící jasně definovaným účelem. Společným prostorem pro všechny členy rodiny je obývací pokoj s kuchyní a jídelnou v centrální části domu. Pobytový komfort zvyšuje krb a také možnost otevřít prostřednictvím posuvných oken v teplých dnech celou místnost na terasu a zvětšit tak interiérovou pobytovou plochu.

V soukromé zóně domu mají malý byt s obytným koutem, ložnicí a hygienickým zařízením prarodiče. Rodiče mají k dispozici ložnici s koupelnou a v jejich zóně je rovněž pracovna, kterou lze využít navíc jako hostinský pokoj. Děti mají svůj vlastní pokoj v druhém podlaží největšího objektu letního sídla.

Pro pohodlné bydlení je důležité také vybavené zázemí domu. Základem je velká udržovaná zahrada s prostorem pro zeleninové a bylinkové záhony i malý ovocný sad. Posezení na terase doplňuje pergola porostlá zelení a zahradní sprcha. Nechybí ani kůlna, dílna a kryté automobilové stání, je zde instalována rovněž malá větrná elektrárna.

Jednotlivost barev a materiálů

Čistota stylu je v projektu dodržena i z hlediska barev a použitých materiálů. Dům je postaven z betonových tvárnic omítnutých tenkovrstvou omítkou, jako střešní krytinu zvolili architekti vlnitý plech a polykarbonát. Barevné ladění určuje základní kombinace bílého pláště domu, černých okenních rámů a tmavě šedých ploch střech. Tato zásada je dodržena i v interiéru – převažují světlé tóny překližky použité na obložení stropů stěn i na výrobu nábytku, jimž dodává kontrast tmavý krb spolu s dalšími detaily.

Architektům se pomocí vhodně navržených dispozic s komfortními obytnými prostory a zázemím podařilo vytvořit skutečné letní sídlo, příjemný dům, kde vládne klidná rodinná atmosféra zbavená každodenního shonu.

Autoři: Daniel Baudis, Daniel Rohan
Ateliér: DDAANN, www.ddaann.cz
Spolupracovníci: Klára Koldová, Lucia Horkavá
Lokalita: střední Čechy
Projekt: 2015
Realizace: 2019
Užitná plocha: 153 m2
Zastavěná plocha: 235 m2
Foto: BoysPLayNice
Text: Daniela Bartošová