Vzdušný dům s výhledem na Beskydy

Vzdušný dům s výhledem na Beskydy

Dům s převažujícím vertikálním rozměrem je plný slunce. Příjemný dojem dále zvyšují použité přírodní materiály ve spojení se skleněnými plochami. Základními znaky stavby jsou vzdušnost, velkorysý prostor a optické propojení interiéru se zahradou.

Majitelé vlastnili pozemek s výhledem na Beskydy v okrajové části obce Palkovice u Frýdku-Místku. Ve středu parcely stál starší dům, svou architekturou poplatný době vzniku, konkrétně 90. létům, který měl podle prvotních plánů projít rekonstrukcí.

Investoři přizvali ke spolupráci architekty Jiřího Řezáka a Davida Wittasska. Vybrali si je poté, co se ukázalo, že snadno najdou společnou řeč. Po společných diskuzích a po několika pokusech dům upravit podle představ nových vlastníků se ukázalo, že přizpůsobit stavbu novým požadavkům prakticky nelze. Po čase proto došli k úvaze postavit dům nový.

Radikální rozhodnutí přineslo možnost umístit nový dům v zadní části parcely tak, aby lépe využil jižní orientace parcely. Další přidanou hodnotou celého řešení byla možnost používat v době výstavby nového domu k bydlení dům původní.


 
Koncept domu vychází z požadavku na bydlení v jedné výškové úrovni. Rovinatá parcela toto řešení pohodlně umožnila. Dalším hlediskem pro tvar a fungování domu byl požadavek vytvořit různá zákoutí, terasy, dvorky, atria nejen pro posezení, ale současně i pro propojení exteriéru s interiérem. Zajímavým prvkem domu jsou světlíky do dětských pokojů a vstupní chodby, a výrazným oživením interiéru pak uvnitř dispozice umístěná venkovní atria se zelení. Do obdélníkové přízemní hmoty jsou vytvořeny zářezy tak, aby tvořily zákoutí.

Kámen, dřevo a sklo nejsou ohranou kombinací

Dům je materiálově koncipován jako kombinace kamene, dřeva a skla. Kámen je použit tak, aby prostupoval z exteriéru do interiéru, velké skleněné plochy napomáhají maximálnímu propojení s exteriérem a umožňují hodnotné výhledy. Kamenné stěny jsou sladěny s dřevěnými obklady, trámy a podlahami, které celek proteplují.

Prostorově je objekt navržen v jednotlivých vzájemně zcela nebo opticky oddělených zónách. Sestává z garážové části, vstupního prostoru, na něj navazuje soukromá část s dětskými pokoji s vlastním hygienickým zázemím. Další polosoukromá zóna je tvořena kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem a venkovní krytou terasou. V severním sektoru domu je šatna, ložnice, koupelna a pracovna.

Speciální poděkování patří majitelům domu za vloženou důvěru v architekta.

Autor: QARTA ARCHITEKTURA s.r.o. | Jiří Řezák, David Wittassek
Realizace: 2011-2013
Užitná plocha: 310,5 m²
Zastavěná plocha: 385 m²    
Plocha pozemku: 1778 m²

Text byl vytvořen s využitím materiálů studia QARTA ARCHITEKTURA s.r.o..

Fotografie: Ivan Bárta
Text: Dana D. Daňková

Komentáře