Velký malý byt

Velký malý byt

Z francouzského Bordeaux pochází inspirace pro řešení interiérů malých bytů. Jejími autory jsou architekt Mickaël Martins Afonso a studio L'atelier miel. Malý byt o dvou podlažích se nachází v kamenné budově, v samém srdci historického centra Bordeaux. Úkolem sanace bylo navrhnout takové řešení, aby stísněný prostor zajišťoval srovnatelné funkce jako velký byt.

Pomocníkem se architektům stalo světlo, které prostoru poskytuje deset oken, orientovaných do všech světových stran. Jas je totiž hlavním potenciálem tohoto místa, který mu dodává příjemnou atmosféru. Použité světlé dřevo tento základní koncepční prvek ještě posiluje. Ze stejných důvodů také zůstala zachována původní dřevěná podlaha z kaštanového dřeva, zářící po vyčištění zlatavou barvou.

Kromě dřeva jsou zbylé plochy čistě bílé, což jednak prostor opticky rozšiřuje a také poskytuje svobodu hře světla a stínů, která se proměňuje v závislosti na denní době.

Originální dispoziční řešení vzniklo speciálně pro tento malý prostor a kombinuje různé výškové úrovně pro různé možnosti využití. Centrem prostoru je obývací část se sedací soupravou, kterou po stranách lemují kuchyňský kout a víceúčelový blok. Ten zaujímá celou plochu stěny, využitou pro velkou knihovnu, a ukončen je zvýšeným pódiem.

Na něm lze sedět, používat jej při manipulaci s knihami v knihovně, vysunout z něj kolmý jídelní pult, který se ale také dá otočit na podélný pracovní stůl nebo naopak zcela skrýt. Místo pod pódiem pak poskytuje dostatek úložného prostoru v podobě boxů na kolečkách, které jsou díky tomu snadno dostupné.

Průběžné podium je také přístupovou cestou do intimního prostoru čítárny. Malá místnost vystlaná matracemi je díky tomu zcela odříznutá od ostatního dění a vytváří potřebný klid pro relaxaci u knihy. Protažení pódia až do čítárny zde pod oknem vytváří pracovní plochu, takže místnůstka současně dobře poslouží i jako pracovna s přirozeným osvětlením.

Na protější straně obytné místnosti, jak už bylo zmíněno, je funkční blok, zahrnující kuchyň a schody do patra. V rohovém výklenku pak našla umístění prádelna, kde je na výšku jedné stěny úložný prostor a na stropě spouštěcí rošt pro sušení prádla.

Kuchyňský kout je řešen tak, aby všechny prvky byly přístupné ze všech stran a příprava jídla tak nezabrala mnoho času. Podle současných trendů jsou všechny spotřebiče skryty ve skřínkách, takže výsledkem jsou čisté hladké linie kuchyňského koutu. Hladké linie jsou charakteristické i pro spojovací schodiště, přesto se za nimi skrývá maximum úložného prostoru.

V patře jsou na vstupu do ložnice a na WC použity speciální dveře na celou výšku místnosti, které svou tloušťkou a konstrukcí imitují stěnovou příčku. Po uzavření se díky tomu stávají vstupní otvory neviditelné a zbývá jen jednolitá bílá plocha.

V koupelně je na podlaze a obkladech stěn použit mramor se šedivým žilkováním, který prostoru mu dává moderní vzhled v harmonii se zbytkem bytu. Zachované okno ve sprše zaplavuje tento malý prostor světlem a dává mu zvláštní atmosféru.

Interiér bytu je možno na první pohled charakterizovat jako jednoduchý a elegantní, přesto díky mnoha chytrým řešením nabízí jak dostatek úložného prostoru, tak také pohodlí svým uživatelům.


Půdorys přízemí
(1-obytná místnost, 2-zvýšená plocha, 3-pracovna s knihovnou, 4-kuchyně, 5-prádelna)


Půdorys patra
(1-koupelna, 2-WC, 3-ložnice, 4-šatna)

Architekt: Mickaël Martins Afonso & L’atelier miel
Místo: Bordeaux, Francie
Dokončení: 2014
Doba realizace: 10 měsíců

Plocha: 45 m2
Požité materiály:
– dřevo gumovníku (nábytek, schody, pódium)
– dřevo kaštanu (podlaha, koupelnový nábytek)
– MDF desky černé (vnitřek nábytku)
– MDF desky barevné (dveře, snížené stropy)
– šedý marmor (koupelna)
– černá žula (kuchyňská deska)
– dřevo dubové, natřené (okna)

Marie Urbancová

Photographs: Mickaël Martins Afonso