Proměna nástavby paneláku ve snový mezonet

Proměna nástavby paneláku ve snový mezonet

Bydlení v mezonetovém bytě má své přednosti – vzdušnost a prostornost, často i šikmé stropy, které sice praktik vnímá jako komplikaci při zařizování a využívání podlahové plochy, nicméně romantik je nadšen z útulného a členitého prostoru s množstvím zákoutí s hrou světla a stínu.

Mezonetový byt v Praze na Malvazinkách o výměře 113 m2 byl původně zcela obyčejným, možná až nezajímavým prostorem ve střešní nástavbě panelového domu. Malé místnosti a nepraktické členění nutily obyvatele respektovat stav a přizpůsobit se, byt tak ztratil funkčnost.

Rázná rekonstrukce

Majitelé se rozhodli pro nákladnou rekonstrukci a za 2,5 milionu korun získali komfortní bydlení pro čtyřčlennou rodinu. Autorem designového řešení je studio VRTIŠKA • ŽÁK (Roman Vrtiška a Vladimír Žák). Z původních proporcí bytu ponechali pouze obvodové zdi a kompletní přeměna vnitřního členění prostoru přinesla vzdušnost a spoustu světla. Změny dispozic vyžadovaly i nezbytné přizpůsobení rozvodů vody, elektřiny a topení, byla opravena okna, původní železnou konstrukci schodiště s dřevěnými stupni nahradilo schodiště zděné.

Základním atributem bytu je spousta světla. To je zajištěno nejen množstvím oken, ale také dominantní bílou barvou, která je současně ideálním neutrálním odstínem pro působení barevných odstínů vybavení bytu. Celkovou světlost podporuje dřevěná lepená podlahovina s vysoce běleného dubu, která současně sjednocuje celý prostor.

Nepotřebný otvor ve stropě může být výhodou

Vstupní částí bytu je předsíň, která vede do místnosti s jídelnou a kuchyní. Původně malý prostor bez oken je skleněnou příčkou opticky propojen s jídelnou a kuchyní, obě místnosti tak působí prostorně a světle. A když jsme u propojování prostorů, v místnosti s kuchyní a jídelnou je ve stropě otvor po původním schodišti. Investoři se rozhodli ho zachovat, pevně upevněná síť slouží jako prostor pro hry dětí a současně usnadňuje vzájemnou komunikaci celé rodiny – i když jsou v různých podlažích, vidí na sebe a slyší se. Zároveň je tak prakticky vyřešena údržba oken.

Zajímavě je řešena místnost kuchyně s jídelnou, se svými rozměry 11 x 3 metry celkově velmi dlouhá a úzká. Na jedné straně umístěná bílá kuchyňská linka z IKEA působí v popředí bílých stěn nenápadně, designovým i barevným akcentem je tu totiž jídelní stůl z exotického masivního dřeva s dnes již klasickými židlemi Vitra. Na opačném konci místnosti, u vstupu do předsíně je pak čtenářský koutek se vzdušnou policovou knihovnou přes celou šířku stěny a dvěma žlutými křesílky.  

I v patře se žije

V horním podlaží bytu je obývací pokoj a ložnice rodičů a dětí s koupelnami. Obývacímu pokoji s podlahovou plochou 37 m2 dominuje tmavě šedá pohovka s historickým konferenčním stolkem, dalším barevným akcentem vzhledem k bílým plochám stěn je zrenovovaný toaletní stolek ve žluté barvě s nenápadnou a přesto kontrastní plastovou židlí Kartell. Otvor pro schodiště v podlaze je od ostatního prostoru oddělen atypickou lehkou bílou knihovnou, která zde působí jako další solitér. Místnost poskytuje nádherný výhled na Prahu, rodina si jej může vychutnat i z velké terasy, která je situována kolem celého obývacího pokoje.

Z důvodu pohodlí si investoři přáli ložnici se samostatnou koupelnou. Podkrovní prostor však nebyl příliš velký a rozdělením příčkovou stěnou by obě miniaturní místnosti působily stísněně, designeři se tedy rozhodli oddělit ložnici a koupelnu stejně jako jídelnu s předsíní – skleněnou stěnou, což jim dodává mnohem více vzdušnosti a pocit prostoru. Je k diskusi, do jaké míry je takové řešení praktické, nicméně majitelé jsou s ním spokojeni – a to jediné je důležité.

Foto: Kristina Hrabětová
Text: Dana D. Daňková